24 saat boyunca çalışan ışıksız fabrikaların hüküm sürdüğü bir dünya gerçeğine gün geçtikçe yaklaşıyoruz. Yıllarca süren AR-GE (araştırma geliştirme) çalışmalarının ardından Japon giyim şirkeyi Uniqlo, kıyafetleri katlayabilen bir robot geliştirmeyi başardı.

Geçtiğimiz yıl itibariyle Tokyo’daki deposunda çalışanlarının %90’ını robotlar ile değiştiren ancak kıyafetleri katlayan bir robot eksikliğinden dolayı hâlâ insan işçilere ihtiyaç duyan şirket; Japonya’daki nüfusun yaşlanma sorununu da göz önünde bulundurarak Tokyo’daki fabrikasını oluşturmak için 700 milyon poundluk bir yatırım yapmış.

İnsanlar için oldukça basit bir işlem olan kıyafet katlama görevini üstlenebilen robot ise bu günlerde, Japon robot girişimi Mujing’den geldi. 3 boyutlu görüş yeteneği ve iki kolu ile T-shirt katlama ve plastik paketleme görevini yerine getiren robot dünyanın en büyük ikinci perakendecisi Uniqlo’nun Tokyo deposunda çalışmaya başladı bile. Ancak robotun yaratıcısı Mujing’in CEO’suna göre; robotumuz henüz paketleme sırasında kemeri sarılmış şekilde tutma konusunda başarılı değil.

Ayrıca, şirket plastik paketleme yerine daha dikkatli hareket edilmesi gereken kâğıt paketleme yolunu seçerse robot yine ciddi sıkıntılar yaşayacaktır. Ancak tüm bu sıkıntılara rağmen bugün Tokyo’daki bu depo 24 saat boyunca işleyen ve eskisine göre daha hızlı, daha verimli bir üretim evi. Şirket, aynı sistemi diğer depolarına da uygulamayı planlıyor.

Depolarla başlayan bu insansız çalışma ortamlarını fabrikalardaki robot sayısının çoğunluk kazanması ve yollardaki insan şoförlerin yok olması gibi gelişmeler takip edecek. İnsanoğlunun yıllardır evham dolu senaryolarını süsleyen bu durum er ya da geç gerçekleşecek. Ancak panik yapmak yerine bu senaryolar gerçekleştiğinde ne yapmamız gerektiğine odaklanmakta fayda var. Bunlardan birisi de evrensel temel gelir (UBI).

Kaynak: Telegraph

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.