Giyilebilir teknoloji gündelik hayatımıza dahil olan tüm elektronik eylemlerimizi kolaylaştırmak için geliştiriliyor. Ancak insan derisinin sürekli olarak ter üretiyor olması, geliştiricilerin önündeki en büyük engel.
Peki merdiven basamaklarının birkaçının atlandığını ve su altında çalışabilecek giyilebilir teknoloji ürünlerinin geliştirildiğini söylesek? İnsan–makine arayüzlerinde yeni bir döneme hazırlanın.
İnsan-Makine Arayüzü ve Giyilebilir Teknoloji
Solungaçlarımız olsa suyun altında nefes alırdık ancak su altında elektronik faaliyetler yürütmek şimdilik bundan daha kolay gibi duruyor. Aslına bakarsanız buna da dalış tüpleriyle çözüm geliştirdik, sonuç olarak çok da çaresiz bir noktada değiliz.
UCLA’daki bilim insanları, Uygulamalı Fizik İncelemeleri kapsamında gerilebilir, ucuz ve su geçirmez bir HMI (Human-Machine Interface/İnsan-Makine Arayüzü) geliştirdi. Cihaz, parmakla uygulanan mekanik basıncı bir elektrik sinyaline dönüştüren yumuşak bir manyetoelastik sensör dizisinden oluşuyor. Sıkı tutunun, meraklıları için biraz daha teknikleşeceğiz.
Cihaz temelde iki ana bileşene sahip. İlk bileşeni, mekanik hareketi manyetik bir tepkiye çeviren bir katman oluşturuyor. Hafif parmak ucu basıncını manyetik alan varyasyonuna dönüştürebilen, gözenekli bir silikon matris içinde bir dizi mikromıknatıstan bahsediyoruz. Okurken karmaşık ama görsel olarak hayal edince bir o kadar basit.
İkinci bileşen ise desenli sıvı metal bobinlerden oluşan bir manyetik indüksiyon katmanı olarak konumlanıyor. Bu bobinler manyetik alan değişikliklerine tepki vererek elektromanyetik indüksiyon fenomeni yoluyla elektrik üretiyor.
Üstelik ufak bir yakı büyüklüğünde olan bu donanım gücünü insan hareketlerinden alıyor. Yani HMI’yi çalıştırmak için herhangi bir bateriye ya da güç kaynağına ihtiyacımız yok. Bu da su altı giyilebilir teknoloji çözümünü sürdürülebilir ve çevre dostu kılıyor.
Suya dayanıklı giyilebilir teknoloji ürünlerinin gündelik hayatta yeri var mı?
Her ne kadar suya dayanıklılığı su altıyla spesifikleştirsek de elektronik aksamların sıvıdan zarar görebileceği her durum yeni nesil HMI’ların kullanılmasına imkân tanıyor. Araştırmacılar, sistemlerini test etmek için bir deneğin bir lambayı açıp kapatmak ve bir müzik çaları kontrol etmek için parmaklarına dokunduğu bir dizi deney gerçekleştirdi bile. Üstelik oldukça gerçek hayatın içinden ve kesinlikle bir okyanusun derinliklerinde değil.
Bunun yanı sıra HMI cihazı duşta, yağmur fırtınasında veya şiddetli atletik aktivite sırasında her türlü sıvı teması dahil olmak üzere çeşitli gerçek dünya durumlarında da test edildi. Manyetik alan suyun varlığından büyük ölçüde etkilenmediği için cihaz ıslakken sorunsuz çalıştı. İyi haber, kesinlikle çalışıyor!
Bilgisayarları, müzikçalarları ve daha bir dizi elektronik cihazı kontrol etmeye yarayan giyilebilir teknoloji ürünlerini gerçek hayatta ne zaman deneyimleriz bilemiyoruz ancak böyle bir imkânın var olduğunu bilmek bile geleceğe dair ilham verici.
Kaynak: Tech Xplore