Moda dediğimizde akıllara neler geliyor? Trend renkler, her dönem değişen stiller, kimi zaman vintage, kimi zaman payetli kumaşlar, farklı farklı tasarımlar… Şimdilerde ise modaya devrim diyebileceğimiz yenilikler söz konusu. Giyilebilir teknolojik ürünlerden üç boyutlu elbiselere, akıllı kumaşlardan üzerimizde taşıyabileceğimiz güneş panellerine kadar birçok farklı alanda hayatımıza giren tasarımlar moda teknolojisi olarak anılmaya başladı bile. Program uygulamaları, [tooltip tip=”Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (Product Lifecycle Management) anlamına gelir ve bir ürüne ait tüm mühendislik, imalat ve bakımına yönelik bilgileri, dijital ortamda saklayıp, kontrol edip, kullanıcıların hizmetine sunan bir çözümdür.”]PLM[/tooltip] ve E-PLM programlama ve çok sayıdaki diğer donanımların çerçevesinde dijitalleşen ve çevreyle bağlantılı hale gelen kıyafetler moda endüstrisini ve eğilimlerimizi baştan aşağı değiştirecektir.
Moda ve teknolojinin kaçınılmaz işbirliğinin başlaması ve tam gaz devam etmesi birkaç faktöre dayanıyor:
- Teknoloji artık daha ‘minimal’. İşlemciler daha hızlı, akıllı telefonlar daha ‘ince’ ama daha akıllı! Küçük bütçelerle büyük işler başarmak mümkün.
- Ayrıca teknoloji şirketleri pazarlarını genişletmek istiyor çünkü popüler teknolojiler bazı pazarlarda var olamıyor. Teknolojiyi başka bir şekilde sunmak önemli bir seçenek. Moda da en iyi alanlardan biri. Teknolojiyi siyah beyaz kutular içinde sunmak yerine renkli moda tasarımlarıyla sergilemek tabii ki daha akıllıca.
- Moda dünyası da tabiatı itibariyle sürekli yenilikler peşinde. Bir tasarımı uzun süre cazip kılmak çok kolay değil. Ve sürekli değişiklik şart. Moda ve teknoloji evliliği, bu farklılığı mümkün kılıyor. Tasarımcılar, bir sonraki sezonu düşünmek yerine işlerine teknolojiyi dahil etmeyi tercih ediyorlar.
- 3 Boyutlu Moda:
3 boyutlu yazıcıların farklı birçok alanda kullanıldığını sitemizde yazmıştık. Teknoloji ve dijital kelimelerinin geçtiği bir alanda 3 boyutlu yazıcılar olmazsa olmazımız. Farklı alanlarda kullanılan bu teknoloji artık gece elbiselerinde de kullanılmaya başlandı. Temmuz ayında Almanya’da düzenlenen bir moda şovunda ABD’den Asya’ya pek çok ülkeden tasarımcıların 3D baskıyla gerçekleştirdikleri tasarımlar sergilendi. Yakın bir gelecekte bu tasarımlar sadece podyumda kalmayacak, takım elbiseden tişörte hayatımızın her alanında var olacaklar.
- Giyilebilir Teknoloji ve Dijital Moda:
Her ne kadar ‘işlevsel olarak ihtiyacımızı karşılasın yeter’ diye düşünsek de son zamanlarda tasarıma da fazlasıyla önem verir olduk. Apple, Samsung, Hp gibi teknoloji devleri artık fonksiyonellik kadar stile de önem veriyorlar. Ayrıca moda devleriyle teknoloji devlerinin işbirlikleri de dikkat çekici: – Apple, Hermes ile işbirliğine gidiyor. Örneğin, Applewatch için bir seri çıktı bu ortaklıktan.
– Google, Intel ve Tag Heuer, 1500 dolarlık bir akıllı saate imza attı.
– Mont Blanc, -klasik bir saat yerine- mekanikten dijitale geçiş yapıyor. Bu saatte, akıllı saate benzer bir ekran var. Telefonunuzdaki bildirimler de saate yansıyor.
Çok yakın bir gelecekte günlük ruh halinizi kalp atışlarınızdan anlayabilecek ve giysiler üzerinden yansıtabilecek bir teknoloji gelebilir. Düşünsenize bir ceketiniz var ve günlük modunuza göre bildirim gösteriyor. ‘Aman yaklaşmayın, şu an çok sinirli.’, ‘Bu gün fazlasıyla mutlu.’ Gibi sizin duygularınızı yansıtıyor. Veya günlük kullandığınız bir bileklikten uyarı geliyor; Su içme zamanı!
- Görünmez Olmaya Hazır Mıyız? :
Harry Potter gibi görünmezlik pelerinine sahip olmayı kim istemez! Bunun bir bilimkurgu filminde olduğunu düşünebiliriz. Ama CHBL Jammer Coat (koruyucu ceket), adlı teknoloji harikası, Harry Potter’ın pelerinini aratmıyor. Giydiğinizde radyo dalgaları artık sizi göremiyor!
Ceketin içindeki donanım radyo dalgalarını kesiyor. Aynı zamanda telefon ve internet sinyallerini de engelliyor. Bu ceket ile teknolojinin zararlı etkilerinden korunuyoruz. Tabii ‘şimdilik’ biraz ağır. Ama dört bir yanımız teknoloji ile çevriliyken bu ceket sayesinde görünmez olmak çok heyecan verici! Ayrıca drone’lardan koruyacak ya da zihin okumayı önleyecek tasarımların da yakın bir gelecekte ortaya çıkacağını ekleyelim.
- Her Şeyin Akıllısı Var, Peki Ya Kumaşların? :
BB Suit ve Jammer Coat, giyilebilir teknoloji için iki iyi örnek. Günümüzde e-tekstil olarak isimlendirilen akıllı kumaşlar ise kıyafetlerin içine gizleniyor ve farklı amaçlar için kullanılabiliyor.
Bazı kumaşlar sadece görsel amaçlı: Işığı yansıtıyor, renk değiştiriyor. Diğerleri atletizm gibi bir spor branşında ve orduda performans artırıcı olarak kullanılıyor. Örneğin, vücut ısısını kontrol altında tutuyor. Bazıları radyasyona karşı korurken bazıları da kas performansına katkı sağlıyor; rüzgarın olumsuz etkilerini kesiyor. Yaşlanmayı önleyen akıllı kumaş olabilir mi? O da var! Yaşlanmayı geciktirici özelliğe sahip olan akıllı kumaşlar, vücudu sürekli nemlendirerek ciltte antiaging etkisi yaratıyor.
Yukarıda anlatılan tasarımlar dışında başka dikkat çekici inovasyonlar da söz konusu… Örneğin, “Intımacy 2.0” adlı elbise. Kalp atışınız yükseldikçe transparan hale geliyor. Ya da “Holy dress”… Yalan söylediğiniz zaman sizi bir elektrik akımıyla uyarıyor ama tabii ki sağlığa zararlı değil. “Paparazzi Lover” paparazzilerden hoşlanmayan ünlülere göre! Kamera ışıkları üzerinize döndüğünde o da LED ışıklarla yanıt veriyor. “Smoke Dress” size çok yaklaşan, sizi rahatsız eden kişilere karşı bir duman yayıyor. Moda şimdiden bu kadar teknolojikken gelecekte neler olur dersiniz? Bunu biraz düşünelim, çünkü fazlasıyla zekice tasarımlar üretileceği kesin.