Dijital ortamda bir fotoğraf üzerinde oynamak ve onu dilediğiniz gibi düzenlemek Photoshop ve benzeri uygulamalar ile mümkün. Mevcut fotoğrafınızda beğenmediğiniz noktaları silebilir ya da gerçekte olmayan hayal ürünü eklentiler yapabilirsiniz. İsrailli fotoğrafçı ve tasarımcı Guy Aon dijital ortamda yapabildiğiniz bu değişiklikleri bir adım ileriye taşıyor ve vücudunuzu photoshop’lama imkanı sunuyor. Aon’un BodyPiece adını verdiği bu teknoloji ile vücudunuzu tıpkı bilgisayarda fotoğraf düzenler gibi değiştirebiliyorsunuz. Bu teknoloji ile Aon makyaj, protez ve moda gibi birçok farklı sektöre yeni bir bakış açısı getirmeyi planlıyor.

BodyPiece ile vücudunuzu düzenleyebilirsiniz

Hidro yazıcılar, su üzerine basılan desen ya da motifleri istenilen yüzeye saniyeler içinde yazdırabiliyor. Aon, hidro yazıcıyı kullanmadan önce bilgisayarda kullanıcısının istediği değişiklikleri Photoshop ve benzeri uygulamalar aracılığıyla düzenliyor. Örneğin bir kullanıcı elindeki yanık izini kapatmak istediğini söylediğinde, Aon ilk olarak kişinin yanık izi olmayan diğer elinin fotoğrafını çekiyor ve bu fotoğraf üzerinden oynamaya yapıyor. Ardından toksik bir etkisi olmadığı kanıtlanmış mürekkepleri kullanarak özel bir kağıt türüne düzenlemiş olduğu fotoğrafı bastırıyor. Kağıt suya batırılıyor ve çözülmesi sağlanıyor. Bu sayade suda sadece mürekkep kalmış oluyor. Sonra yanık izi olan el, bu suya daldırılıyor ve mürekkebin tam olarak o yanık izine denk getirilmesi sağlanıyor. Geçici dövmelere benzer bir yapıda olan bu mürekkep, siz dövmeyi kazımadığınız ya da çıkarmak için yıkamadığınız sürece elinizde kalmaya devam ediyor. Aon, hidro yazıcı ile yaptığı çalışmaların sonuçlarından çok memnun olduğunu ve kendisinin bile fotoğrafın vücuda işlenmiş halini ayırt ederken zorlandığını belirtiyor. Ayrıca elastik yapıda olan mürekkep sayesinde işlenen fotoğrafların vücudun hareketlerine tam zamanlı karşılık verdiğinin altını çiziyor.

Image: Prêt-à-Porter sergisi

Geleneksel yöntemlere modern bir yorum

Eski Japon suminagashi yöntemiyle modern hidro-baskının bir kombinasyonu olan Aon’un tekniği hemen hemen her malzeme üzerinde çalışabilir. Bu sayede sadece insan vücudu üzerinde değil tüm canlı ve cansız varlıklar bu yöntem ile kısa bir süreliğine de olsa photoshoplanabilir bir hale gelebilir. Hidro baskı estetik kısmı sayesinde moda ve makyaj endüstrisine yeni bir soluk getirebilir. Termoplastik protezlerin hidro baskı ile boyanabilmesi ile de kişinin cilt rengine %100 uyumlu protezler üretilmesini sağlayabilir.

Başta New York’ta olmak üzere doktorlara ve tıbbi yatırımcılara hidro baskı tekniğinin bir demosunu gösteren Aon sadece gerçekçi protez uzuvlar için değil aynı zamanda protez meme uçları için de teknolojisinin yararlı olacağını düşünüyor. Meme uçları bilindiği üzere ameliyatlardan sonra yeniden yapılandırması en zor dokulardan biri. Aon, tıp dünyasındaki bu zorluğun hidro-baskı ile çözülebileceğine inanıyor.

Kullanılan özel mürekkebi sayesinde vücut hareketlerine duyarlı baskılar oluşturuluyor.

Pratik ve Ucuz

Teknolojisinin tıbbı estetik alanından çok film makyajı endüstrisini altüst edeceğini düşünen Aon, özel bir makyaj efekti yaratmak için bir film setinde iki saat geçirmek yerine, saniyeler içinde çok fazla zaman ve para harcamadan daha doğal bir görüntüye sahip olunabileceğini iddia ediyor. Ayrıca BodyPiece teknolojisinin moda ve makyaj alanında nasıl daha efektif kullanılabileceğini araştırmak için mücevher ve makyaj firmaları ile koordineli olarak çalıştığını açıklayan Aon, amacının giyilebilir fotoğrafçılık gibi yeni bir şey yaratmak olduğunu söyledi.

“Kumaş, metal veya plastik üzerine baskı yapabilirsiniz ya da kendi vücudunuza yazdırabilirsiniz. Kumaş giymek yerine BodyPiece fotoğrafınızı, bir kumaş parçası yerine veya giysinin devamı olarak giyiyor olacaksınız.”

Ana akım yüksek moda yaratmak için tasarımcılar ile beraber giyilebilir fotoğraflar tasarlayan Aon, Holon’daki Tasarım Müzesi gibi mekanlarda tekniği üzerine konferanslar veriyor ve dünyanın önde gelen tasarımcıları ile fikir alışverişinde bulunuyor. Konferanslarda kullandığı fotoğraflar, Rehovot’taki Weizmann Bilim Enstitüsü Fizik Fakültesi’nde sergilenen “Image Prêt-à-Porter” sergisine dönüştürüldü. Aon, tüm bu farklı uygulamalar için tekniğini mükemmelleştirmek için önümüzdeki aylarda bir araştırma laboratuvarı açmayı umuyor.

BodyPiece tekniği ile elinize fotoğraf bastırabiliyorsunuz.

BodyPiece piyasaya ne zaman çıkacak?

Aon, ilk ürünlerinin 2021’de piyasaya çıkacağını duyurdu. Son kullanıcıya ürünlerini sunmadan önce gerekli laboratuvar çalışmalarının bitmesini bekleyecek olan Aon’ın, üniversite yıllarından beri merak saldığı fotoğrafçılık ve 3 boyutlu tasarım konusunda hayallerine ulaşmaya çok yakın olduğu söylenebilir. Piyasaya çıkmamış olmasına karşın konferanslarda prototip olarak kendini gösteren teknolojinin sürdürülebilir olup olmadığı tartışma yaratabilir. Çıkış amacı daha çok estetik ve pratiklik üzerine olan ürün endüstriyel ihtiyaçları karşılamak için tekrar üretilebilir veya kullanılan mürekkebin yapısı değiştirilebilir. Estetik, moda ve protez gibi sektörlerde kullanılması planlanan teknolojinin geniş bir yelpazeye sahip olduğu görülüyor. Boyama ile ilişkili her sektörün daha az para harcayacağı ve daha hızlı sonuçlar alabileceği bir yöntem olan hidro-baskı gelecekte birçok firma tarafından tercih edilmeye başlanabilir.

Kaynak: Israel21C

Share:

administrator

1997 İstanbul doğumlu olan Kemal Berk, İTÜ Ekonomi bölümünde eğitimini sürdürüyor. Estetik açlığını Avrupa Sineması ve Müziği ile doyurmaya çalışmasının yanı sıra felsefe, nöroloji, dinler tarihi ve iktisat konularında okumalar yapmayı seviyor. Öğrenmeye ve gelişmeye yönelik durdurulamaz bir arzuya sahip olması, onu üretken ve verimli olmak için teşvik ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.