Amerikan Kalp Derneği’ne göre kalp hastalıkları, tüm kanser formlarından ve birleşik kronik alt solunum yolu hastalıklarından daha fazla can kaybına neden oluyor. Austin’deki Texas Üniversitesi’nde geliştirilen bir teknoloji ile kalp hastalıklarının yol açtığı ölümleri durdurmak artık mümkün. Kalp sağlığı, elektrokardiyografi ve sismokardiyografi olmak üzere iki şekilde ölçülüyor. Çoğumuz kalbimizin attığı her seferde üretilen elektriksel aktivite oranlarını kaydeden bir yöntem olan elektrokardiyograma (EKG) aşinayız. Sismokardiyografi (SCG) ise kalp atışlarıyla ilişkili göğüs titreşimlerini izleyen bir ölçüm tekniği.

Uzay, mekanik ve biyomedikal mühendisleri “e-dövme” olarak bilinen giyilebilir bir elektronik dövme tasarladı. Araştırmacıların ECG ve SCG’yi ölçen ilk ultra ince ve gerilebilir teknoloji olduğunu söylediği bu e-dövmelere akıllı bir telefon uzaktan güç veriyor. Böylece doktorlar her iki kaynaktan da senkronize veri toplayarak kalp sağlığına dair daha fazla bilgi edinebiliyor. Kablolsuz bu teknolojiyi kullanmak için tek yapmanız gereken cihazı göğsünüze yapıştırmak ve sistemi akıllı telefon üzerinden kontrol etmek.

Giyilebilir e-dövme

Giyilebilir e-dövme hastanın cildine yerleştirilebilecek şekilde tasarlanmış. Cihaz, kalbe doğrudan yerleştirildiğinde kalp sağlığını en doğru şekilde izleyebiliyor. ‘Dövme’ mantığı temel alınarak yapılan bu e-dövmeler uzun süre bedeninizde kalacağı için kalp sağlığınızın -geleneksel elektrokardiyograf (EKG) makinelerinden- daha ayrıntılı bir resmini sunuyor.

EKG algılaması olan yumuşak e-dövmeler yeni olmamakla birlikte, SCG sensörü gibi diğer sensörler hâlâ dayanıksız malzemelerden üretiliyor ve kullanışsız oluyor. Çelikten 100 kat daha güçlü bir poliviniliden florür ve grafenden yapılan e-dövmeler ince ve esnek olduğundan cilde kolayca yapışıyor. E-dövmeyi göğüste en uygun yere yerleştirmek amacıyla göğüs titreşimlerini haritalamak için 3B dijital görüntü teknolojisi kullanılıyor. Geleneksel EKG makineleri ile karşılaştırdığımızda ise e-dövme üretmek çok daha ucuz.

““Çift modlu e-dövmelerimizin malzeme ve üretim maliyeti, en son teknolojiye sahip kılıf sisteminden ve stetoskopdan daha küçüktür.” Lu Popular Mechanics

Araştırmacılar sadece verileri güvenli bir şekilde saklamakla kalmayıp aynı zamanda ekranda gerçek zamanlı olarak atan bir kalbi de gösterebilen bir akıllı telefon uygulaması geliştirdi. Artık bir doktorun hastasının kalp sağlığını takip etmesi birkaç dakikasını alacağından bu hiç kuşkusuz paha biçilmez bir yenilik olacaktır.

Bu da ilginizi çekebilir:

[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/turk-bilim-insani-3b-organ-konusunda-bir-esigi-gecmeyi-basardi/”]Türk Bilim İnsanı 3B Organ Konusunda Bir Eşiği Geçmeyi Başardı[/button]

Kaynak: utnews

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir