İsviçreli start-up Biped.ai, görme engelli insanların engelleri saniyeler öncesinden algılamasını sağlamak için otonom sürüş teknolojisini kullanan yapay zekâ destekli giyilebilir akıllı bir cihaz geliştirdi.
Giyilebilir akıllı cihaz, görme engellilere rehber oluyor
Biped.ai olarak adlandırılan giyilebilir teknoloji, kullanıcıları etraflarındaki engellerin konumu hakkında uyarmak için uzamsal sesler aracılığıyla sezgisel geri bildirim üretiyor.
“Yelek formuna sahip olan cihaz 3D kameraları sayesinde çevredeki tüm unsurların yörüngelerini birkaç saniye önceden tıpkı otonom bir araç gibi algılayabilir ve tahmin edebilir. Bu sayede kullanıcıları etraflarındaki öğelerin konumu hakkında uyarmak için 3D sesli geri bildirim üretiyor. ” Biped.ai’nin kurucu ortağı Maël Fabien
Biped.ai fikri nasıl ortaya çıkmış?
Cihazın tasarımcısı Maël Fabien hastane ziyaretleri sırasında birçok görme engelli insanın geleneksel çubuklara ve rehber köpeklere alternatif yardımlar aradığını fark ediyor. Buradan yola çıkarak otonom araç teknolojisinden esinlendiği yapay zekâ algoritmalarına sahip cihazı geliştiriyor. Biped.ai ile görme engellilerin günlük yaşamında güvenli bir şekilde gezinebilmesini amaçlıyor.
“Ergonomik ve sezgisel bir cihazla yürümeye başlamak kullanıcısına güven getiriyor ve sürecin işleyişini de kolaylaştırıyor.’’ Maël Fabien
Fabien ve ekibi, emniyet kemeri için otonom araçlarda kullanılan teknolojiden yararlanan Copilot adlı bir yazılım geliştirdi. 3D kameralar, kullanıcının etrafındaki 170 derecelik görüş alanında çevredeki nesnelerin hareketini algılıyor ve gözlemliyor. Copilot bir engelin yörüngesini birkaç saniye önceden tahmin ederek kullanıcının kazalardan veya çarpışmalardan kaçınmasına yardımcı oluyor.
Kameralar 10’dan fazla nesne türünü tanımlayabiliyor ancak yalnızca önemli yaklaşan nesneleri filtreliyor. Örneğin, 12 metre ileride bir bisiklet gibi engel algıladığında kullanıcıyı uyarıyor. Çarpışma riski olmadığına karar verdiği daha yakındaki bir nesneyi ise görmezden geliyor. Cihaz daha sonra ilgili bilgileri filtreliyor ve kullanıcıyı [tooltip tip=”sesin gerçek versiyonuna benzeyen sesler”]mekansal sesler[/tooltip] aracılığıyla uyarıyor.
Cihaz altı saatten fazla dayanan çıkarılabilir pil ile donatılmış. Ayrıca bir akıllı telefondaki GPS’e bağlanarak kullanıcıya sesli ipuçları aracılığıyla navigasyon talimatları verebiliyor. Kızılötesi kameralar sayesinde gece görüşünede sahip olan cihazın Eylül 2022’den itibaren Avrupa’da satışa sunulması planlanıyor.