Yıkıcı teknolojilerin hayatımızdaki dinamikleri alıp, yenisiyle değiştiren; dünyayı yeniden tasarlayan yenilikler olduğundan sürekli bahsediyoruz. Yapay zekanın şoförleri ve işçi sınıfını yok edecek olması; 3B yazıcıların her evi fabrika haline getirecek olması ve sanal gerçekliğin hayal dünyamızı önümüze serebilecek olması yıkıcı teknolojilere örnek olarak verilebilir. Ancak, tüm bunların gerçekleşebilmesi için bilgiye, bilgi paylaşımına ve girişimci insanlara ihtiyacımız olduğunu unutmamak gerek. İşte binlerce yıl önce bulunan ve dünyanın tüm senaryosunu değiştiren bilgi aktarma aracı yazı da tam olarak böyle bir yıkıcı teknoloji.

Binlerce yıl önce insanlığa hediye edilen yazı, birkaç yüzyıl önce raflarımızı zenginleştiren matbaa ve yaklaşık yarım asır önce bilginin doğması, pekişmesi, paylaşılması ve birikmesi anlamında sonsuz bir define olarak hayatımıza giren internet bugünün insanlığının elindeki en değerli olguların neredeyse tamamını oluşturuyor. İşte bu noktada; her ne kadar gündemimizde yapay zeka, 3B yazıcı, blockchain, sanal gerçeklik, kuantum ve uzay gibi konular olsa da biz hala bilgiyi ve bilgi paylaşımını bu hayattaki en değerli misyonumuz olarak görüyoruz.

İnternetteki paylaşım kültürünün en önemli temsilcilerinden birisi olan Product Huntta karşımıza çıkan ve kendisine “Girişim mezarlığı” diyen Failory isimli web sitesi, faaliyetine son veren girişimlerin neden kapanmak zorunda kaldıklarına dair analizler oluşturuyor. 100’den fazla büyük şirketin neden kapandığına dair bilgileri girişimciler için paylaşan site, başkalarının hatalarından da öğrenilebileceğini düşünüyor.

Başarısız girişimcilerle röportajlar, başarılı girişimcilerle röportajlar, yeni startuplar için blog içerikleri ve girişimciler için gerekli araçlar gibi çalışmaları olan failory.com’un kurucu ortağı Rich Clominson, Product Hunt’ta yaptığı yorumda daha önce başarısız olmuş ancak şu an başarılı olan girişimcilerle sohbetlerin olduğu bir podcast planı üzerinde çalıştıklarını da belirtmiş.

Bilgi ve deneyim paylaşımının bu kadar revaçta olduğu ve girişimciliğin her zaman destek ve platform bulabildiği günümüzde; yapılan doğruların ve düşülen hataların aktarılması oldukça önemli.

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir