Teknoloji ile temas halinde bulunan her insanın aklında oluşan devasa bir problem bulunmaktadır. -Teknoloji neleri kazandıracak ve neleri kaybettirecek. 

Itiraf etmeliyim ki bu ve benzeri sorular beynimi kurcalarken net bir cevap bulabilmem mümkün olmuyordu zira her türlü firma ve sektör teknolojiyi kendi çıkarları doğrultusunda bir fayda mekanizması olarak sunuyordu. Bazı realistik yazarların dikkat çekmek istediği teknolojinin getireceği tehlikeler ise cümle aralarına birer soru niteliğinde sıkıştırılıyor ve çözüm vaad etmiyordu.

Çizim: Munise Ben

Nihayetinde Sonar+D etkinliğinde katıldığım ve belki de en çok fayda elde ettiğim konuşmacılardan birinin dijital iletişim danışmanı olması sizi şaşırtmayacaktır.

Bahsettiğim konuşmacı Hayal Akademi Bilişim İnternet Hizmetleri’nin kurucusu ve aynı zamanda Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi olan; “Geleceğe evhamlı bir bakış” başlığıyla, bu evhamı cümle aralarına sıkıştırmak yerine kulağımıza küpe yapmak isteyen Ercüment Büyükşener.

Konuşmasının amacını net bir şekilde ifade ederek başlayan Büyükşener insansız araba, gemi, fabrika ve hava araçlarının artışı sonucu oluşan işsiz insan fazlalığını karanlık bir alan olarak tanımladı. Yeteneklerin ve yetenek setlerinin önemsendiği bir dünyada karanlıktan aydınlığa geçişin nasıl olacağını sordu ve insansız araçlara bakış açısının hep ticari tarafına değinildiğinden bahsetti

-Her şey daha fazla kazanmak üzerine kurulu ama işin sosyal, kültürel ve insani tarafını işin içine katmak bizi geleceğin aydınlık tarafına götürecek

İnsanların araba kullanmasının yasak olduğu bir filme atıf yapan konuşmacımız son zamanlarda sıkça konuşulan insansız Uber örneğine değindi. Bir başka örneği ise ülkemizde kurulan çikolata fabrikası oldu. Bu fabrika Gaziantep’te bulunuyor ve insansız şekilde üretim sağlıyor.

 

 

 

Bu örneklerden en ilginç olanını ise şüphesiz Mark Zuckerberg oluşturuyor. Facebook’un kurucusu bunu bir sunum esnasında sanal gerçeklik gözlükleriyle yaptı ve katılımcıların kendisini değil, istediği zaman ve mekanda, zihinlerinde yaratmak istediği görsel dünyayla karşıladı.

Peki mavi ve hatta beyaz yakalılar ortadan kalkacak ise insanın yeni rolü ne olacaktı?

-Konunun hep bu kısımlarında dolanıyoruz patronlar nasıl kazanacak kısımlarında oyalanıyoruz fakat bunlarla beraber kültürel ve sosyal tarafa bakmayı göz ardı ediyoruz. 

“Homo Sapiens’in yazarı Harari’nin dediği gibi eğer bu şekilde devam edersek ‘gereksizler’ diye yeni bir sınıf oluşacak. bunun önüne geçmenin yolu teknolojik gücü doğru yönetecek akıllı toplum felsefesidir.”

İşte bu tablo bize Black Mirror 4.sezonda işlendiği gibi toplu insan imhaları fikrinin artk çok uzak olmadığını gösteriyor.

Konuşmanın sonuna doğru çok faydalı bir araştırmaya değinen Büyükşener, World Economic Forum’a ait olan, Mesleklerin Geleceği Raporunu sundu. Oncelikli olarak değişimi beklenen ilk sektör medya ve icerik üreticiliği olacak. Bağımsız içerik üreticileri doğacak. Halihazırda youtube platform ile bu değişimi yakinen gözlemleyebiliyoruz. Bu konuda daha detaylı bir araştırma yapmak isterseniz Bülent Büyükşener’in internet sitesinde bir gezintiye çıkabilirsiniz ayrıca Mesleklerin Geleceği Raporu‘na bir göz atmayı unutmayın.

Yazar: Munise Ben 

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir