Geçtiğimiz hafta blockchain girişimi Socios ile yaptığı iş birliği ile gündeme gelen Galatasaray Spor Kulübü’nden yeni bir hamle daha geldi. Galatasaray yıllardır bahsi geçen ancak henüz resmi bir gelişme göremediğimiz Teknopark projesi kapsamında Boğaziçi Üniversitesi ile iş birliği anlaşması imzaladı. Proje, devletten de gerekli izinler alındıktan sonra Galatasaray’ın Mecidiyeköy’deki binasında başlayacak ve önümüzdeki yıllarda Türk Telekom Arena yanına yapılacak spor salonu içerisindeki e-spor merkezi ile de devam edecek.

“Spor ihtisas teknoloji geliştirme bölgesi” olarak hayata geçecek projenin sporun teknolojiye dokunduğu her noktada girişimciler ile şirketleri bir araya getirmesi hedefleniyor. Şu an için detaylı bir açıklama yapılmamış ve geliştirilecek projeleri şimdiden tahmin etmek imkansız olsa da bir teknoparkın spor kulübüne ve ülkenin spor kültürüne ciddi katkılarda bulunabileceğini söylemek gerekiyor. Gerek futbol teknik direktörünün antrenmanlar için özel geliştirilmesini isteyeceği yapay zekâ, drone, sanal gerçeklik gibi araç-gereçlerin, gerekse de diğer sporlar için geliştirilecek ürünlerin; blockchain ve 3B yazıcı gibi teknolojilerin kullanılması bu teknolojilerin revaçta olduğu bu dönemde hem kulübe hem de ülkeye prestij kazandırırken ihracat şansı da yaratabilir.

Son dönemde birçok futbol kulübünün veya antrenörün takımlarını drone ile izlediğini, özel geliştirilmiş takip cihazlar ile futbolcuların maç ve antrenman performanslarını ölçtüğünü zaten biliyoruz. Bu tarz araçları geliştiren ve kulüplere hizmet veren bir çok özel şirket bulunuyor olsa da bir spor kulübünün kendi yapısı içerisinde teknoloji geliştirme özgürlüğüne sahip olması çok daha çarpıcı bir gelişme. Fatih Terim’in bazı futbolcular için özel uygulamalar geliştirilmesi talebinde bulunması, kulüp doktorlarının futbolcuların metabolizmasına özel olarak beslenme planı hazırlaması ve bunun takibini sağlayan bir yazılım geliştirilmesini istemesi gibi birçok özelleştirilebilir araca erişim mümkün olabilir.

Galatasaray’ın Socios ile iş birliğine başladığına dair haber küresel çapta 3,5 milyarlık çevrimiçi erişime ulaşırken sadece Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki bir haber sitesinde 21 milyondan fazla tekil ziyaretçi tafafından okundu. Yani blok zinciri, yapay zekâ ve sanal gerçeklik alanında yapılan herhangi küçük bir çalışmanın teknik getiriler haricinde dünya çapında ciddi bir prestij kazanımı da bulunuyor.

Galatasaray’ın; sporcuların bireysel yatırım alabilmek için kullanabileceği bir blockchain girişimi olan Globatalent (Türkçe içerik), genç sporcuların farklı deneyimleri veya antrenmanları için VR çözümleri (Türkçe içerik)ve benzeri uygulamalar da geliştirebilme ihtimali bulunuyor.

Galatasaray tarafından yapılan Teknopark açıklamasına buradan erişebilirsiniz.

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir