Galatasaray taratarı güne, socios.com ile yapılan iş birliği gelişmesiyle uyandı. Bir taraftar için Juventus, PSG, AS Roma ve Atletico Madrid gibi kulüplerle birlikte anılmak gayet hoş olsa da taraftarların birçoğu socios.com’un altyapısını sağlayan blockchain’i daha önce duymamış veya özel olarak ilgilenmemiş olduğu için olayı tam kavrayamadı.
İnternet ile birlikte değişen endüstrilerde, özellikle sosyal medyanın etkisini hem futbol hem de diğer sektörlerde zaman zaman görüyoruz. Kullanıcının viral (virüs) gibi büyüyen reklamları veya yergileri şirketleri, spor takımlarını etkileyebiliyor ve rakipleri ile arasındaki rekabete etki edebiliyor. Bunun yanı sıra [tooltip tip=”Galatasaray Spor Kulübü’nün geçen sene maddi olarak sıkışık olduğu dönemde başlattığı, taraftarların GS Store’lardan ürün almasını teşvik eden kampanya.”]#yellowfriday[/tooltip] ve [tooltip tip=”Fenerbahçe Spor Kulübü’nün bu sene başlattığı, taraftarların SMS’ler ile kulübe bağışta bulunarak çekiliş hakkı elde ettiği kampanya.”]#fenerol[/tooltip] gibi kampanyalar da futbol takımlarının konvansiyonel yöntemlerle taraftarlarının maddi desteğini almasını anlamına geliyordu. Bu etkinin daha kontrol edilebilir, milyonlarca taraftarın potansiyelinin daha iyi kullanılabilir bir platforma aktarılması ise elzemdi. Çünkü sosyal medya büyük bir güç olduğu gibi kontrol edilemez, amacından sapan kör bir kurşuna benziyor.
İşte tam bu sebeplerden ötürü hem kulüplere hem de taraftarlara güven verecek, kişisel verilerin korunmasına önem gösterecek ve taraftarların yaptığı işlemlerin sonucunu görebileceği bir sisteme ihtiyaç vardı. 2009 yılında Bitcoin ile hayatımıza giren blockchain ise bu iş için biçilmez kaftandı. Daha önce bahsettiğimiz, genç sporcuların kendilerine yatırım alabileceği bir sistem olan globatalent da blockchain sistemi ile kendisini güçlendiriyor kullanıcısına güven veriyordu.
Nedir bu Socios?
Socios, henüz piyasaya çıkmamış olsa da Juventus, PSG, AS Roma, Galatasaray ve Atletico Madrid gibi dünya devleriyle anlaşma sağlamayı başarmış blockchain tabanlı bir taraftarlık uygulaması. Taraftarların uygulama içerisinde satın alacağı, kazanacağı veya avlayacağı puanlar (token, yani para) ile kulübün bazı kararlarında söz sahibi olabileceği, kulüp ile direkt iletişimde olabileceği bir platform. O yılki forma tasarımı, hafta sonu hangi futbolcunun taraftarlarla buluşması gerektiği ve benzeri konularda, kulübün taraftara soracağı her konuda söz sahibi olacak kullanıcılar, kulüplerin düzenleyeceği özel etkinliklere de erişim hakkına sahip olabilecek.
Neden blockchain olmak zorunda?
Bu uygulamanın blockchain üzerinde değil de konvansiyonel bir şekilde yapıldığını düşünelim. Bir şirket bu tarz bir uygulama geliştirip, bankalar ile anlaşıp daha sonra kulüpleri de buna ikna etmeli. Taraftarların yaptığı her harcamanın bir kısmı bankalara, bir kısmı ise uygulamanın sahibi şirkete giderek en az üçe bölünmeliydi. Kaldı ki, harcama yapan taraftarın parasının nereye gittiğine, nasıl kullanıldığına dair bir bilgisi olmayacaktı ve kişisel bilgilerinin nasıl kullanıldığına asla emin olamayacaktı. Ancak blockchain sisteminde her işlem, her bilgi blok blok kaydedildiği ve birbirinin ardına eklendiği için geçmişe dönük bilgiler değiştirilemezken, taraftarların yaptığı işlemler blok zinciri teknolojisinin eşten-eşe (peer-to-peer) sistemi sayesinde tamamen kullanıcı ve kulüp arasında olacak. Yani, ilk aşamada kredi kartımızla toplu bir token satın alımı yaptıktan sonra bir daha banka ile hiçbir iletişimimiz olmadığı gibi uygulama içinde Galatasaray Spor Kulübü ile ilgili yaptığımız işlemlerde de direkt muhatabımız Galatasaray spor kulübü olacağı için hem gizlilik hem de komisyon gibi endişelerimiz azalacak. Henüz uygulama hizmette olmadığı ve SSS sayfasında da buna benzer bir cevap olmadığı için emin değiliz ancak blockchain tabanlı bir Facebook örneği vererek teknolojinin ne ifade ettiğini daha iyi kavrayabiliriz. Eğer Facebook, blok zinciri tabanlı bir platform olsaydı arkadaşımız ile mesajlaştığımız mesajımız direkt olarak arkadaşımıza gider Facebook’un sunucularına hiç uğramazdı bile. Çünkü blok zincirinde veri tabanı dağınık ve kriptolanmış şekilde tüm kullanıcılarda saklanır. Yani, Alice’in Dennis’e attığı bir mesajın bir parçası da ağda bulunan bilgisayarımızda yer alırken bunu asla göremez veya açamayız. Oysa aynı mesajlaşmayı Facebook sunucuları üzerinde yaptığımızda -her ne kadar Facebook gizlilik yemini etmiş olsa da- Mark Zuckerberg ve arkadaşlarının bizim mesajlarımızı görme, reklam stratejilerinde kullanma gibi ihtimalleri her zaman bulunuyor.
Sonuç olarak: Anladığımız (ve uzun süredir blockchain tabanlı platformlardan öğrendiğimiz) kadarıyla Socios platformu taraftara hem kişisel gizlilik hem de her anlamıyla direkt olarak kulüple iletişim şansı veriyor. Uygulamada kullanılan tokenların kripto para borsalarında Bitcoin, Ethereum gibi diğer coinler ile değiştirilme şansı da cabası. Bugün Bitcoin birçok şirkette ödeme yöntemi olarak kabul ediliyor.
Socios’un sitesinde yer alan SSS kısmına göre Android ve iOS uygulaması bu yılın 4. çeyreğinde piyasaya çıkacak. Galatasaray Fan Token’ı ise 2020 yılı ilk çeyreğinde taraftarlara sunulacak.