İç ve dış mekân aydınlatma teknolojileri her geçen gün gelişerek günümüzü geleceğin dünyasına bir adım daha yaklaştırıyor. Şehir planlamasında önemli bir rol oynayan ışıklandırma sistemleri, şehrin güvenlik seviyesini yükseltmenin yanı sıra sağlık ve teknoloji alanlarında etkisini göstermeye başlıyor. Or Yehuda merkezli İsrail merkezli firma Juganu, geliştirdikleri fütürist aydınlatma projeleri ile dünyanın dört bir tarafından ilgi görüyor. Şirketin Covid-19 pandemisinin başlaması ile birlikte mevcut aydınlatma sistemlerini Covid-19 ile mücadeleye uygun hâle getirmesi ise birçok sağlık kuruluşunun dikkatini çekiyor.
Başarı hikayesi
Hintçe’de “ateş böceği” anlamına gelen Juganu’nun dünya çapında tanınma hikayesi Renault Grubu‘nun otomobiller için dezenfeksiyon çözümlerini araştırmak için küresel bir [tooltip tip=”Katılımcıların yazılım projelerinin geliştirilmesi amacıyla diğer takımlar ile rekabet içerisinde bulunduğu bir etkinliktir”]hackathon[/tooltip] etkinliği düzenlemesi ile başladı. Katıldığı etkinlikte bölge birincisi olan Juganu, etkinlik sonrası Renault Grup ile ortak projeler geliştirmeye başladı ve bu sayede diğer projeleri için de yatırımcı desteği bulmakta zorlanmadı.
Juganu, halka açık Wi-Fi ağlarının kalitesini ve erişim mesafelerini artıran sokak lambalarından oluşan fütürist bir aydınlatma sistemi geliştirmek için çalışmalara başladı. Pazarlama Direktörü Eyal Lewin ISRAEL21c’ye verdiği röportajda;
“Tamamen yeni bir LED ışık ve her türden verinin ışıklar arasında aktarılabileceği bir platform yarattık.”
Neredeyse her mahallede 20-30 metrede bir sokak lambası bulunuyor; bu da Juganu için erişimi kolay bir altyapı anlamına geliyor. Eyal Lewin, ‘gece lambalarının üstünde bir anten varmış gibi değil de sanki ışıklar üzerinde kablosuz bir platform oluşturuyormuşuz gibi düşünebilirsiniz’ diyor. 2011 tarihinde faaliyete başlayan Juganu, bağlantılı sokak lambalarını Yunanistan’daki Kalamata, Guatemala’daki Villa Nueva ve Brezilya ile Paraguay arasındaki köprü de dahil olmak üzere İsrail, Avrupa ve Amerika’daki yaklaşık 20 şehre kurdu. Şimdiye kadar olumlu geri dönüşler alan firma dünya genelinde etkinliğini artırmaya devam edecek gibi görünüyor.
Covid-19 ile mücadele
Teknolojiye erişim noktasında şehir planlamasına önemli katkılarda bulunan Juganu, sağlık sektörüne de olumlu çıktılar sunmaya başladı. Şirket, mobil bir uygulama tarafından kontrol edilen akıllı ve esnek ana bölümde gündüz ve gece boyunca güneş ışığının geçişlerini taklit eden ve dalga boylarını harmanlayan özel bir sistem geliştirdi. Bu sistem insan gözünün görebildiği ışıklar dışında UV gibi görünmeyen ışıkları tespit edebiliyor. UVA, UVB ve UVC gibi ultraviyole ışınları, Tel Aviv Üniversitesi’nin yakın tarihli bir çalışmasının tekrar kanıtladığı üzere SARS-CoV-2 dahil bakteri ve virüsleri nötralize ediyor.
İsrail’deki ticari laboratuvarlarda, Bar-Ilan ve Technion Üniversiteleri’nde yapılan testler, Juganu [tooltip tip=”bir aletin ana bölümünü oluşturan kısım”]armatür[/tooltip]lerinde UV ışınlarının %90-99,9 oranında patojen nötralize edici etkinliğini gösterdi. Lewin, UVC’nin insanlar için tehlikeli bir ultraviyole ışın olduğunu ve bu yüzden ortamdaki hastalık oluşturan mikropları etkisiz hale getirirken dikkatli kullanılması gerektiğinin altını çiziyor. Lewis ayrıca iç mekanlarda hareket detektörleri ile eş zamanlı çalışacak bir sistem olan J. Protect sayesinde insan hareketinin tespit edilmediği anlarda aktif hale gelen bir [tooltip tip=”200 nm ile 280 nm dalga boyu aralığındaki ultraviyole ışınlara UVC (Ultraviyole C) adı verilir”]UVC[/tooltip] aydınlatma sistemini hayata geçireceklerini duyurdu. J.Protect hastanelerde, otellerde, alışveriş merkezlerinde, kaplıcalarda, restoranlarda, okullarda ve havaalanlarında hem hava yolula hem de yüzeye bağlı patojenleri ortadan kaldırmak için kullanılabilir.
J-Protect Tanıtım Demosu
Lewin, Almanya’da büyük bir hastane ile birlikte çalıştıklarını ve bu iş birliğinin amacının hastaneler için daha sağlıklı aydınlatma çözümleri olduğunu açıkladı. Hastanede şu an aktif olarak J-Protect aydınlatma sistemi kullanılıyor. J-Protect bakteri, virüs ve antibiyotiğe dirençli bakterilerin etkisiz hale getirilmesini sağlıyor. J-Project’i aktif olarak kullanan bir diğer sağlık kurumu ise Florida, Lake Mary’deki Glo Estetik ve Cilt Bakım merkezi. Glo’nun sahibi Emily Saker, J-Protect’in daha sağlıklı bir aydınlatma sağlarken bakım merkezini sürekli olarak dezenfekte etmesi sayesinde personel ve konuklarının, kapılarından içeri girdikleri andan itibaren dışarıdan daha iyi bir seviyede korunduklarını bilmelerinin onları çok rahatlattığını dile getiriyor.
Şehir planlamasındaki yeri
Juganu, geliştirdiği teknolojiler ile aydınlatma sistemlerini bir üst seviyeye taşımak için uğraşıyor. Şehir planlamasında gerek güvenlik gerek estetik sebeplerden dolayı önemli bir yer oynayan aydınlatma konusunda Juganu, daha önce alışık olmadığımız yenilikçi ve fütürist bir yaklaşım sergiliyor.
Gece lambalarının Wi-Fi paylaşım noktaları haline gelmesi ile birlikte şehir içinde ışık gördüğümüz her noktanın internet erişimine de sahip olacağı bir gelecek bizi bekliyor olabilir. Üstüne bu gece lambalarının J-Project ile birlikte çalışması sağlanırsa hem internet sağlayan hem de çevresindeki zararlı tüm patojenleri etkisiz hâle getiren bir aydınlatma sistemi ile karşılacağız. Böyle bir aydınlatma sisteminin hayata geçmesi ile birlikte dış mekânlarının iç mekânlarından daha güvenli ve daha temiz olduğu şehirler görebiliriz.