Otonom araçların önemi Covid-19 pandemisi döneminde oldukça arttı. Milyonların evde olduğu süreçte, alışveriş büyük ölçüde eve sipariş usülüne evrildi. Teslimat sürecinde çalışan ve müşteri sağlığını korumak için gerekli tedbirlerin alınması çok önemli, ancak her işveren bu konuda yeterince önlem almıyor. Bu ortamda temassız teslimat ve otonom kurye fikri oldukça değerli bir alternatif haline geldi.

Otonom kurye girişimi Starships Technologies ile ilgili yazımıza göz atmak isterseniz:

[button color=”white” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/otonom-kurye-girisimi-starship-technologies/”]Otonom Kurye Girişimi: Starship Technologies[/button]

Florida Jacksonville’de bir tıp kliniği olan Maya Clinic, otonom kurye fikrini oldukça kritik bir alanda kendi ihtiyaçları için uyarladı ve otonom araç üreticisi Beep ile Covid-19 test kitlerinin dağıtımında kullanmak üzere sürücüsüz servisler tasarladı.

Her ne kadar Maya Clinic basın sözcüleri tarafından, otonom servislerin yayalar ve trafikteki araçlardan izole olduğu ifade edilse de, Jacksonville Ulaşım Müdürlüğü ortaklığında yürütülen projede, müdürlüğün sağladığı sürücülü SUV araçlar ile bu otonom araçlar güvenli bir mesafeden takip ediliyor. Bu önlemin, yayaları ve trafikteki araçları korumak ve ayrıca servisin içindeki tıbbı ekipman ile test kitlerinin güvenliğini sağlamak adına alındığı belirtiliyor.

Bu araçlar insan temasını büyük ölçüde azaltması sebebiyle oldukça faydalı bir alternatif. Ayrıca  Maya Clinic personeli, test kitlerinin dağıtımı ve analiz için geri laboratuvara taşınması sürecinde görev almak zorunda kalmadan laboratuvarda yüksek iş gücü ile çok daha verimli bir çalışma yürütülebiliyor.

Bu araçlar tamamen otonom değil, uzaktan kontrol edilebiliyor ve insanların kullandığı araçlar ile takip ediliyor. Tümüyle otonom araçların hayatımıza girmesi için daha vakit var, ancak insanların temasını azaltmanın ve hızlı test yapmanın çok kritik olduğu bu günlerde yarı otonom araçların da oldukça yararlı olduğu tartışmasız.

Kaynak: IoT News

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Öykü, gastronomiye ve mutfak sanatlarına meraklı, ekonomi ve politikaya ilgili ve aynı zamanda veri çağında geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir