Bugün kurmakta olduğumuz yeni dünyada başrol oynaması beklenen yapay zekanın eğitilmesi için milyonlarca verinin toplanması ve insanlar tarafından etiketlenmesi gerekiyor.

Vainu, dünyanın dört bir yanından şirketlerin birlikte çalışabileceği insanları ve şirketleri bulabileceği bir veri tabanı oluşturmaya çalışıyor. Bu noktada insan çalışanların yüz binlerce makale okuyarak, içerikte geçen Apple’ın teknoloji şirketi olan Apple mı yoksa bir meyve şirketinin isminde geçen Apple mı olduğunu tespit etmesi ve bunu etiketlemesi gerekiyor.

Doğal dil işleme (natural language processing – NLP) algoritmaları ile çalışan Vainu, İngilizce özelindeki çalışmalarını Amazon Mechanical Turk ile yürütüyordu ancak bu sistem Fince konusunda pek de verimli değildi, çözüm el ile etiketleme yapacak yeni işçiler almaktı. Aynı binada çalıştıkları Finlandiya’nın Cezai Yaptırımlar Ajansı (CSA) akıllarına geldi. İnsanların bir bilgisayar başına oturup verileri etiketlemesini, bir çekirdek misali çitlemesini, kapsayan bu iş için hapishanedeki hükümlülerden daha iyisi olamaz diye düşündüler.

Bugün, Vainu ve CSA arasındaki ortaklıkta 3. ay. Vainu girişimi; birisi Helsinki diğeri Turku’da bulunan iki farklı cezaevine 10 bilgisayar gönderdi ve görevler tamamlandığında ödemesini yapıyor. Hükümlülere ödenen tutarın Amazon’un Mechanical Turk için çalışan insanlara ödediği tutarla aynı olduğu söyleniyor ancak Amazon’un ödediği tutarın (ortalama saatlik 2 dolar) da pek tatmin edici olmadığı görüşü yaygın.

Finlandiya’da hükümlülerin çalışması, ekonomiye katkı vermesi alışık olunan bir durum. Hatta ülke çapındaki hapishanelerin üçte biri açık-hapishane olarak isimlendiriliyor ve tutukluların normal vatandaşlar gibi çalışıyor, bazen iş gereği cezaevi dışına da çıkabiliyorlar.

Şu an için yaklaşık 100 tutuklunun günde birkaç saat çalıştığı proje için konuşan kurucu ortak Tuomas Rasila, yapılan işin bir dizüstü bilgisayardan başka bir şey gerektirmemesinden dolayı -özellikle diğer hapishane işleriyle karşılaştırıldığında- herhangi bir şiddet veya suistimale sebep olmayacağını söylüyor.

Kaynak ve ileri okuma: Technology Review The Verge

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir