Gelişen teknolojiyle beraber eskiden bilim kurgu filmlerinde veya çizgi filmlerde izlediğimiz ev ve ofislerde çalışan robotları artık gerçek hayatta görmeye çok yakınız. Akıllardaki en büyük soru işaretlerinden biri de bu robotların ev veya ofis ortamında farklı durumlarda yollarını nasıl bulabileceği. Sonuçta bu ortamların hepsi birbirinden farklı dizayn edilmiş oluyor ve robotların bunu algılayıp buna alışması zaman alabilir.

Facebook’tan Robotlar İçin Algoritma

Facebook AI’dan bir ekip robotların harita kullanmaya gerek duymadan aşina olmadıkları bir ortamda en kısa yolu bulmasını sağlayan bir pekiştirmeli öğrenme (reinforcement learning) algoritması oluşturdu. Algoritma sadece bir derinlik algılayan kamera, GPS ve pusula verilerini kullanarak robotu mümkün olabilecek en kısa yoldan %99.9 oranında doğruluk payıyla hedefine ulaştırıyor. Yani yanlış dönüşler, geri izleme veya ön keşif söz konusu bile değil.

Facebook AI Habitat adını verdiği içinde odaların, mobilyaların ve koridorların bulunduğu bir iç mekanın sanal bir maketine 3 gün boyunca botlar yerleştirdi. Botlar bu 3 günlük süreçte 2.5 milyar adım attılar, ki bu bir insanın ortalama 80 senede atabileceği adım sayısına eşit. Diğerleri benzer bir durumda botları eğitmek için 1 aydan fazla zaman harcadı fakat Facebook havuzdaki en yavaş botları çekerek işleri daha da hızlandırdı, böylece hızlı olanlar her turda bitiş çizgisinde beklemek zorunda kalmadılar.

Bir haritanın yardımına ihtiyaç duymadan yol bulmak teslimat droneları veya ofis robotları gibi yeni nesil robotların yükselişte olduğu bir zamanda oldukça önemli bir konu. Boston Dynamics tarafından üretilen Spot ve Atlas, bir de Agility Robotics tarafından üretilen Digit şu ana kadar üretilmiş en iyi robotlardan birkaçı. Bu robotlar engelden kaçmaları, dengede kalmaları gibi onları öne çıkaran vasıflarını yerine getirebilmeleri için çeşitli sensörlerle dolular. Fakat onları hiç tanımadıkları bir sokağa bırakırsanız muhtemelen yönlerini bulmakta oldukça sıkıntı yaşarladı. İşte Facebook’un algoritması yaşanması muhtemelen olan bu sıkıntıları önlemek için geliştirildi. Şu anlık sadece iç ortamda kullanılabilir durumda olsa da, eminiz ki yakın zamanda geliştirilip kentsel alanlara da uyarlanabilecek.

İnsanların hayatını kolaylaştırma amacıyla iç mekanlarda kullanılmaya başlanan otonom araçlara daha önceki yazılarımızda yer vermiştik. Facebook’un geliştirdiği bu algoritma belki de yakın bir gelecekte hepimizin ulaşabileceği bu araçlar için oldukça heyecan verici bir gelişme. Daha önce sanal ortamda botlarla deneme yaptığını belirttiğimiz Facebook şimdi LoCoBot adını verdiği robotu kullanarak algoritmasını fiziksel alanlarda test ediyor. Bir sonraki aşamada dış mekanlara, yani daha hareketli, değişken ve öngörülemez şehir hayatına nasıl uygulanacak daha doğrusu uygulanabilecek mi bu konudaki gelişmeleri merakla takip edeceğiz.

Kaynak: Technology Review

Share:

administrator

Yıldız Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olan Kardelen, yeni filmler ve müzikler keşfetmenin yanında teknolojik yenilikleri takip etmekten büyük keyif alıyor ve kendisine ilginç gelen şeyleri Gelecek Burada için yazıyor çiziyor, hatta bizzat Gelecek Burada'nın podcast yayınlarını yürütüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.