Facebook’un AR ve VR Başkanı Andrew Bosworth’un birkaç gece önce attığı tweetler herkesi heyecanlandırdı. Şirket sanal gerçekliğin gelecekte her alanda uygulanabilirliğinin çoktandır farkında ve şimdi de mevcut pandemi döneminde uzaktan çalışmanın gelecekte nasıl şekilleneceği konusunda bize ipuçları veriyor.

 

Tweette bulunan kısa videoda sıkıştırma, sürükleme ve yakınlaştırma gibi dokunma hareketleriyle kullanıcı tarafından hızla boyutlandırılan ve yeniden düzenlenip kaydırılan ekranlar görüyoruz. Bossworth’un söylediğine göre Facebook uzaktan çalışma ve üretkenliği geliştirmenin yolunun insanların sanal ve gerçek dünya arasında geçiş yapabilmesi olduğunu düşünüyor ve bunu sağlamak için de Passthrough gibi mevcut teknolojilere dayanan karma gerçeklik (MR) kavramları üzerine çalışmalar yapıyor. Videoda gördüğümüz ekranların sanal fakat kullanıcının çevresindeki dünyanın gerçek olması ise karma gerçeklik kavramıyla birebir örtüşüyor.

Yani Facebook getirmek istediği yeni düzenlemelerde sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklikten arasında seçim yapmak yerine biraz daha yeni ve daha kapsayıcı bir kavram olan karma gerçeklik teknolojisinden yararlanmayı düşünüyor. Bu sayede üç monitörün bir odada yaratacağı kalabalıktan kurtulabilir ve fiziksel bir klavyenin verdiği somut hisle çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz. Ayrıca görüş alanınızın altında üretkenlikle ilgili başka özellikler içeren küçük bir menü çubuğu da yer alıyor.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg verdiği bir röportajda “Biz uzaktan çalışma konusunda en ileriye dönük şirket olacağız. Bunu düşünceli ve sorumlu bir şekilde yapmamız gerekiyor, bu yüzden bunu ölçülü bir şekilde yapacağız. Ancak bence önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde şirketin yaklaşık yarısıyla kalıcı olarak uzaktan çalışmaya başlayabiliriz.” şeklinde açıklamalar yaparak uzaktan çalışma konusundaki yatırımlarının ciddiyetine dikkat çekmişti.

Pandemi sürecinin de bu çalışamalara hız kazandırdığını söylemek pek yanlış olmaz. Zaten Zuckerberg başta COVID-19 salgınının şirkete ve toplumu zorladığı değişikliklere yanıt vermek için harekete geçtiklerini söylüyor. Şirketin uzaktan çalışma hakkında plan ve projeleri çoktandır mevcuttu fakat pandemi süreci gelecekte hayatımızın merkezinde olacak teknolojilerin bazılarını hızla ilerletmek için bir amaç ve motivasyonla birlikte bir de zorunluluk sağlıyor.

Kaynak: The Verge

Share:

administrator

Yıldız Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olan Kardelen, yeni filmler ve müzikler keşfetmenin yanında teknolojik yenilikleri takip etmekten büyük keyif alıyor ve kendisine ilginç gelen şeyleri Gelecek Burada için yazıyor çiziyor, hatta bizzat Gelecek Burada'nın podcast yayınlarını yürütüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.