Dünyanın dört bir yanındaki veri merkezlerinin yakınında rüzgar ve güneş enerjisi satın almak için anlaşmalara imza atan Facebook, santralden enerji almak için uzun vadeli bir anlaşma yerine, yatırım yapmayı tercih etti. Şirket, Teksas’taki büyük bir güneş çiftliğine yaptığı yatırım ile gelecek yılın sonuna kadar tamamen yenilenebilir enerji ile çalışmayı hedefliyor.

4600 dönüm ile ülkenin en büyük güneş enerjisi çiftliklerinden biri olacak Prospero Solar isimli projeyi yenilenebilir enerji şirketi Longroad Energy, Teksas eyaletinin Teksas şehrinde inşa etmeye başladı. Longroad, gelecek yıl çiftliğin kurulmasını ve işletilmesini planlıyor ve çiftliğin yaklaşık 300.000 eve ulaşabilmesi için yeterli olan 379 megawatt kapasiteye sahip olmasını bekliyor.

Facebook’un 416 milyon dolarlık finansman paketinin ne kadarını kapsadığı tam olarak belli değil. Çiftlik, üretiminin bir kısmını enerjiyi geri satmayı planlayan Shell’e satacak. Facebook ve Shell yenilenebilir enerji vergi kredisi alacak. Ayrıca güneş enerji santrali Shell Energy North America’ya enerji sattığında Facebook da para kazanacak.

Facebook’un enerji stratejisi müdürü Peter Freed bu tür yatırımların, uzun vadeli bir enerji satın alma sözleşmesinden daha kolay olabileceğini ve böylece daha fazla kuruluşun hedeflerine ulaşması ve pazarını büyütmesi için yeni projeler ortaya çıkarmasının farklı bir yolu olabileceğini umuyor.

Diğer büyük teknoloji şirketleri zaten yenilenebilir enerji kullanıyor veya bunu yapmayı planlıyor. Apple ve Google, fosil yakıt kullanımlarını iptal etmek için karbon dengeleme ve kredilerini kullanıyor, ancak her ikisi de sonunda tamamen yenilenebilir enerji ile çalışmayı planlıyor.

Kaynak: engadget

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir