Son zamanlarda adı sürekli gizlilik ihlalleri ile anılan ve 2016 seçimlerinde Trump lehine propaganda yapılmasına sebep olmakla suçlanan Facebook; sahip olduğu günlük 1.6 milyar aktif kullanıcının sorumluluğunu üstlenebilmek adına yeni adımlar atıyor. Bu adımlardan birisi de Social Science One ve Social Science Research Council (SSRC) ortaklığında geliştirilen ‘sosyal medyanın seçimler özelindeki rolü’ araştırması olacak. Bu araştırma kapsamında, ilk etapta 11 farklı ülkeden 30 farklı akademik enstitüden 60 araştırmacı Facebook’un elindeki verilere erişebilecek.
İngiliz Parlamentosu tarafından hazırlanan 250 sayfalık rapor Facebook’un izinsiz şekilde kullanıcıların arama kayıtlarına ulaştığını ve birçok farklı gizlilik ihlalini ortaya koydu #Evham https://t.co/qI3V72JG0J pic.twitter.com/3g8E3UwsHp
— Gelecek Burada (@gelecek_burada) 9 Aralık 2018
Facebook tarafından özel filtreler ve birtakım önlemlerle hazırlanmış bu data set (veri seti) özel bir VPN ve iki faktörlü şifreleme ile korunacak. Araştırmacıların SSCR tarafından seçildiğini ve bu noktada hiçbir müdahalelerinin olmadığını söyleyen Facebook, “Son iki yılda platformumuz üzerindeki kötüye kullanımı takip etme ve aksiyon alma yöntemimizde önemli adımlar attık. Bu işi tek başımıza yapamayacağımızı biliyoruz ve bu yüzden devletler, sivil toplum kuruluşları, özel şirketler ve akademik dünya gibi birçok dış kaynaktan yardım aldık. Bu girişim, mevcut tehditleri ele alma ve yenilerini öngörme yeteneğimizi geliştirdiği gibi, dünya genelindeki üniversitelerle olan çalışmalarımızı da derinleştirecektir.” diyerek bu alandaki çalışmaların geçmişine ve yakın geleceğine dair fikrini ortaya koyuyor.
Araştırmacılar hangi bilgilere ulaşabilecek:
CrowdTangle: CrowdTangle [tooltip tip=””API (Application Programming Interface), bir uygulamaya ait yeteneklerin, başka bir uygulamada da kullanılabilmesi için, yeteneklerini paylaşan uygulamanın sağladığı arayüzdür.” blog.koddit.com”]API[/tooltip] ile birlikte araştırmacılara Facebook ve Instagram’daki açık grup, açık sayfa ve onaylanmış hesaplardaki açık paylaşımları -özellikle yeni paylaşılan öğelerin sosyal medyadaki etkisini- inceleyebilecek.
Ad Library API: Bu API ise Facebook’taki politik paylaşımlara odaklanacak. Amerika, Birleşik Krallık, Brezilya, Hindistan, Ukrayna, İsrail ve Avrupa Birliği ülkelerindeki verilerin inceleneceği bu alanda Facebook ve Social Science One da geri bildirimlerini paylaşacak.
URL Verileri: En az 100 farklı Facebook kullanıcısı tarafından -herkese açık şekilde- paylaşılmış linklerin derlendiği bu veri setinde araştırmacılar URL’ye ait paylaşım oranı, kısa özeti, dikkat çekme oranı ve teyit.org gibi doğrulayıcı platformların bu URL içerikleri hakkındaki görüşü gibi verilerle de beslenecek. Detayların buradan erişilebileceği bu veri setini inceleyecek araştırmacıların Haziran ayında Facebook’un yapacağı bir eğitime de katılması gerekiyor.
Farklı konu başlıklarıyla veri setlerini inceleyecek araştırmacılara ise buradan erişebilirsiniz. Biz, göz ucuyla incelerken “Facebook’taki Problematik Paylaşım Davranışlarını Anlamak” konu başlığında Michigan Ann Arbor Üniversitesi’nden Ceren Budak isimli Türk bir akademisyenin de yer aldığını görerek mutlu olduk. Facebook’un Ocak 2017-Şubat 2019 arasındaki (Evet, Trump’ın seçildiği seçim sürecini ve Brexit sürecini kapsamıyor maalesef) verileri araştırmacılar ile paylaşması ve bu alanda attığı adımlar da oldukça mutluluk verici. Ancak hâlâ hem Facebook’un hem de diğer teknoloji devlerinin kişisel gizlilik alanında şeffaflık ve güvenlik anlamında alması gereken çok yol var.
Bu da ilginizi çekebilir:
[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/googledan-kisisel-verilerimizi-istedik-yaklasik-200-gb/”]Google’dan Kişisel Verilerimizi İstedik: Yaklaşık 200 GB[/button]
Paylaşılacak bu veri setinin dünya üzerinde paylaşılmış en büyük veri topluluğu olduğunu da unutmamak gerek.
İleri Okuma: TechnologyReview