Facebook, Facebook Kampüs adlı yeni bir servisi hizmete aldığını duyurdu. Üniversite öğrencilerinin kampüs grupları aracılığıyla bilgi paylaşmasını ve yardımlaşmasını amaçlayan uygulama, Facebook Facebook’u tekrar icat etti yorumlarına neden oldu.
Mevcut Facebook profillerinden ayrı olarak bir öğrenci hesabı aracılığıyla kullanılacak platform için okuduğunuz üniversitenin öğrenci e-posta adresi ile kayıt olmak gerekiyor. Bu sayede üniversite dışından kişilerin sahte profillerle paylaşım ortamına dahil olması engelleniyor. Üniversite hakkındaki haberler, kampüs etkinlikleri gibi konularda ortak bir paylaşım alanı yaratarak öğrencilerin ilgi alanına göre haber akışını tasarlayabildiği ve platform üzerinde geriye dönük arama yapabildiği iç iletişim ağı kuruluyor. Hizmet şu an için yalnızca 30 tane Amerikan üniversitesine açık durumda bulunuyor. Platformun [tooltip tip=”Televizyon, elektronik spor ve video oyunu odaklı canlı görüntü akışı platformu.”]Twitch[/tooltip], Instagram ve YouTube’daki canlı yayınların interaktif sohbet sistemine benzer bir canlı sohbet özelliği olacak. Bu, şimdilik sunduğu en farklı özellik gibi gözüküyor.
Facebook’un İlk Günlerine Dönüş
Mark Zuckerberg, Harvard Üniversitesi’nde öğrenci olduğu yıllarda günümüzdeki Facebook’un temellerini oluşturan birkaç denemede bulundu. İlk olarak 2000 yılında ortaya çıkan Hot or Not adlı uygulamanın benzeri olan Facemash‘i tasarladı. Okuldaki öğrencilerin birbirlerinin fiziksel çekiciliği hakkında oy vererek puan sıralamaları yarattığı bir internet sitesi olan Facemash, birkaç saat içinde 22 bin fotoğraf görüntülemesine ulaştı. Ancak paylaşılan fotoğraflar, ait olduğu kişilerden izin alınmadan paylaşılıyordu. Şikayetçi olan öğrencilerin etkisiyle site hızla kapatıldı, Zuckerberg uzaklaştırma tehlikesinden kurtuldu, toplu bir özürle konu kapatıldı.
Bu girişimin ardından TheFacebook adıyla şu anki Facebook’un mantığına daha benzer bir platform kurdu. Yalnızca Harvard öğrencilerine açık olan ve okul e-posta adresiyle kayıt olunan platforma ilk ay içerisinde Harvard öğrencilerinin yarısı kayıt oldu. Üniversiteyi bitirmeden ayrılıp Facebook fikrini geliştirmeye karar veren Zuckerberg, 2006 yılına kadar bu platformu farklı ülke ve üniversitelerin, akabinde liselerin kullanımına açarak genişletti.
Facebook Kampüs Güvenli mi?
Gizlilik ihlalleriyle gündemden düşmeyen Facebook’a sorulabilecek en önemli sorulardan biri şüphesiz ki güvenlik ve gizlilik politikaları oluyor. Yeni Kampüs platformundaki paylaşımların gizliliği konusunda şirketin yaptığı açıklama, okul yetkilililerinin platforma erişemeyeceği yönünde ancak Facebook ekibi tarafından erişilip erişilemeyeceği hakkında bir ibare bulunmuyor.
Kullanıcı verilerinin izinsiz işlenmesi ve hedef kitle analizleri için siyasi ve ticari kampanyalara verilerin satılması, günümüzün en önemli dijital güvenlik sorunlarından birini oluşturuyor. Sıklıkla bu konularda suçlamaların odağında olan Facebook, özünde bir sosyal medya platformu olduğunu kitlelere yeniden hatırlatmak ve imaj tazelemek adına Kampüs ve [tooltip tip=”Çocukların güvenli bir şekilde mesajlaşmasını ve iletişim kurmasını sağlamak amacıyla,ebeveyn kontrolünde kullanılan uygulama”]Messenger Çocuk[/tooltip] gibi yeni hizmetler üzerine çalışıyor olabilir.
Kaynak: MIT Tech Review