Biz insanlar hem bedenen hem de zihnen sağlıklı olmak için sosyalleşme ihtiyacı duyuyoruz. Hayatımıza girdiği andan beri iletişimimizi kolaylaştıran internet ve sosyal medyada özellikle son yıllarda devrim niteliğinde gelişmeler yaşanmakta. Bu gelişmeler ışığında hayatımızın çok önemli bir parçası haline gelen sosyal mecraların bu kadar yaygınlaşmış olması birtakım istenmeyen durumları da beraberinde getiriyor. Özellikle şiddet temalı içerikler her yaştan ve her kesimden insanın ruh halini olumsuz etkiliyor.
İşte bu gibi durumlarda içerik denetleyicileri devreye giriyor. Onların işi bizim psikolojimizi olumsuz etkileyecek bu görüntüleri izlemek.
Chris Gray Facebook’ta içerik denetleyicisi olarak çalışıyor. Çocuk istismarı, hayvan işkenceleri gibi insan psikolojisini olumsuz etkileyecebilecek şiddet temalı içerikleri izlemekten ve ayıklamaktan sorumlu.
CPL Resources için çalıştığı 10 ayın sonunda doktor Gray’e travma sonrası stres bozukluğu tanısı koydu. Gray, şimdilerde ise CPL Resources ve Facebook’un İrlanda ayağına bu konuda açılacak bir davaya öncülük ediyor. Kendisinin dışında bu işi yapan 40.000 insan olduğunu belirten Gray, eğer çalışanlar için iyi şartlar sağlayabilirse bunun denetleme kararlarının kalitesi ve içeriklerin toplum üzerindeki etkisini iyileştireceğini de ekledi.
“Uyanıyorsunuz ve aklınıza gelen ilk şey Ortadoğu’da katliam yapan birinin videosu oluyor. IŞİD bayrağı olup olmadığını ve bunun terörle ilgili olarak işaretlenip işaretlenemeyeceğine karar vermeye çalışıyorsunuz. Bu işten ne kadar etkilendiğimi fark etmem yıllarımı aldı. İyi uyuyamıyordum, sürekli saçma düşüncelere kapılıyordum ve odaklanma zorluğu çekiyordum.”
-Chris Gray
Gray bu konuda dava açan 12 içerik denetleyicisinden sadece birisi. Bunlardan bir başkası olan Sean Burke ise işinin zihin sağlığını nasıl etkilediği hakkında Vice’a yaptığı açıklamada “Bu işte çalıştığım için antidepresan kullanmaya başladım. Uyku problemlerimi alkolle çözmeye çalışıyordum, çünkü alkol aldığımda en azından uykumu bölen kötü rüyaları görmüyordum.” dedi.
Mart ayında Facebook California’dan 2 çalışan daha benzer travmatik sebeplerden dolayı çalıştıkları firmaya dava açtı.
Bununla beraber, Vice’ın haberine göre bu dava başka büyük sorunlara neden olabilir. Çünkü Facebook’un California’daki çalışma şartları Avrupa’dakilerden çok daha beter durumda. Ek olarak; İrlanda mahkemelerinin ABD mahkemelerini, Facebook’un moderatörlerinin ne tarz içerikleri incelediğini açıklamasını istemesini sağlama ihtimali de bulunuyor. Bu durum şirketin bu konuda daha çok şey yapmasını gerektirmesi açısından davacılara yardımcı olacaktır.
Davacılara yardımcı olan avukatlık grubu Foxglove’un müdürü Cori Crider konuya dair “İnsanların günlük ne kadar toksik içeriğe maruz kaldıklarını açıklamaları gerekecek. Kaç tane çocuk pornografisi? Ne kadar hayvan işkencesi var? Tüm bunlar korkunç ama aynı zamanda moderatörlerin her gün uğraştığı gerçek şeyler.” şeklinde açıklama yaptı.
Gelişen teknoloji yapay zekayı ve robotları her geçen gün hayatımıza daha fazla dahil ediyor. İlerleyen yıllarda ağır iş gücü gerektiren ve risk seviyesi yüksek pek çok iş yapay zekâ ve robotlar tarafından yapılacak. Tabii bu durum fiziksel güç gerektiren işlerin yanı sıra zihinsel etkileri ağır olan işleri de kapsıyor. Robotların yaygınlaşmasıyla bu tip meslek hastalıklarının gözle görülür oranda azalması bekleniyor.
Kaynak: Futurism