Son günlerin en sık tartışılan teknolojisi DeepFake piyasaya sunduğu sahte Mark Zuckerberg videosuyla Facebook’u korkutmuşa benziyor. Facebook; Microsoft ve AI gibi şirketlerin ve birçok akademik kurumun da katılımıyla deepfake videolarını tespit edebilen bir yapay zekâ geliştirilmesi için yarışma başlatıyor.
Deepfake, geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan; gerçek kişilerin sahte görüntülerinin oluşturulmasına ‘yardımcı’ olan bir yapay zekâ metodu. Üretken rakip ağ (Generative adversarial network – GAN) olarak bilinen bir makine öğrenme tekniğini kullanarak mevcut görüntüleri ve videoları kaynak görüntüler veya videolar üzerinde birleştirmek ve üst üste getirmek için kullanılıyor. Daha önce sitemizde yer verdiğimiz birçok çarpıcı deepfake örneği internette dolaşmaya devam ediyor.
“Veri çağından bilgi çağına geçebilmek için gerçek ile sahteyi birbirinden ayırma konusunda daha iyi olmamız, güvenilir içeriği ödüllendirmek ve gelecek nesli daha iyi bir dijital vatandaş olabilmek için eğitmemiz gerekiyor.”
-Hany Farid (UC Berkeley’de Profesör)
“In order to move from the information age to the knowledge age, we must do better in distinguishing the real from the fake, reward trusted content over untrusted content, and educate the next generation to be better digital citizens.
Facebook, Microsoft, AI gibi özel şirketler Cornell Tech, MIT, Oxford Üniversitesi, UC Berkeley, Maryland Üniversitesi, College Park ve Albany-SUNY Üniversitesi gibi akademik kurumlar bir araya gelerek toplam 10 milyonun dağıtılacağı bir yarışma düzenliyor. Facebook üyelerinin verilerinin kullanılmayacağı yarışmada, katılımcıların en iyi veri setleri oluşturarak yapay zekânın yaratılan sahte görüntüleri tespit edebilmesini sağlaması istenecek.
Kaynak: Futurism