Ustaları, inşaat işçilerini, boyacıları, mimarları, mühendisleri unutun. Aylar, yıllar süren inşaat sürelerini de hafızanızdan silin. Bunlar yerine haftalar hatta günler içinde 3B yazıcıyla basabileceğiniz yeni nesil evler hayal edin. Pardon, hayal etmeyin! Çünkü artık hayal değil.
SQ4D ismine sizler de bizim gibi yabancı olabilirsiniz. Organizasyonun adını ilk kez geçtiğimiz haftalarda “Dünya’nın 3D yazıcıyla üretilen en büyük evi” başlıklı haberlerde gördük. Başlık ilgi çekici ve şirket bizlere yeni olunca hem evin hem de organizasyonun detaylarını sizlerle birlikte incelemek istedik.
SQ4D; mühendis, tasarımcı, mimar gibi meslek topluluklarından oluşan bir grup ve 3D yazıcılar aracılığıyla ucuz ve sürdürebilir evler üretmeyi hedefliyor. New York merkezli şirket, [tooltip tip=”3D yazıcı üretim ve hizmet şirketi”] SQ3D [/tooltip]’nin yan kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor.
3D Yazıcıyla Basılan Dünyanın En Büyük Evi
Dünya’nın 3D yazıcı ile üretilen en büyük evi başlıklarına konu olan evin büyüklüğü [tooltip tip=”176,52 metrekare”] 1900 fit kareyi [/tooltip] kapsıyor. Bu Türkiye’deki ortalama 3+1, 4+1 evlere karşılık geliyor. Asıl etkileyici olansa yapının büyüklüğü değil, ne kadar kısa sürede tamamlandığı. İnşaatı 8 gün süren evin baskı süresi 48 saat olarak belirtiliyor. Otonom Robotik İnşaat Sistemi (ARCS) teknolojisi kullanılarak inşa edilen yapının tüm maliyetinin [tooltip tip=”44.580TL”] 6000 dolardan [/tooltip] daha az tuttuğu söyleniyor.
ARCS Teknolojisi
SQ4D’nin ARCS teknolojisi ilk olarak 2018’de tanıtıldı. Evler, yollar, köprüler ve ticari binalar inşa edebilen özel ARCS 3D yazıcısının hem zamanı hem de maliyeti %70’e varan oranda azaltarak geleneksel inşaat yöntemlerinden daha iyi performans gösterebildiği açıklandı. SQ4D ARCS teknolojisi ile bir evin toplam inşaatının %41’ini oluşturarak bir ev inşa etmek için gereken emeği üç kişiye kadar indirebiliyor. Dış cephe kaplaması, çerçeveleme, yalıtım vb. yirmiden fazla işçiliği yoğun işlemi ortadan kaldırarak inşa sürelerini kısaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca 3 boyutlu baskıyla yazdırılan yapıların yangına ve şiddetli hava koşullarına dayanacak şekilde yapıldığı söyleniyor.
Daha önce ARCS sistemi, SQ3D tarafından 12 saatten daha az baskı süresi olan 500 metrekarelik bir ev inşa etmek için kullanılmıştı. Şimdi, 1900 fit karelik daha büyük evin inşaatı tamamlayan SQ4D, ARCS teknolojisinde uygulanan ek iyileştirmeler sayesinde gelecekte evlerin baskı süresinin yarıya inmesini bekliyor.
3B Baskılı Evlerin Geleceği
Küresel gelişmelere bakıldığında 3B baskılı evlerin geleceği parlak görünüyor. Dubai, 2025 yılı için şehirde inşa edilecek her yeni binanın en az %25’inin 3D olarak yazdırılacağını duyurdu. Teksas merkezli inşaat teknolojileri şirketi ICON ise, kâr amacı gütmeyen organizasyon New Story ile birlikte bölgedeki düşük gelirli aileler için 3D yazıcılı evler inşa etmeyi hedefliyor.
Birtakım sorular
Düşen maliyetlere ve azalan inşaat sürelerine bakıldığında 3D baskılı evlerle ilgili gelişmeleri heyecanla takip ediyoruz. Ancak aklımızda bazı soru işaretleri oluşmuyor değil. Örneğin ince işçilik gerektiren işlemlerin 3D baskıyla ortadan kaldırılacağı söyleniyor. Ama bunun nasıl yapılacağıyla ilgili henüz bir detay bulunmuyor.
3D yazıcı zanaatkârların yaptığı işleri yapabilecek mi? Cevap evet ise, bu bazı meslek gruplarının zamanla yok olacağı anlamına mı geliyor? Yoksa gelecekte evler tek tipleşecek ve ince işçilik isteyen detaylar ortadan kalkacak mı?
İlerde inşaat işçileri, boyacılar, ustalar ya da mühendislerin yıllar süren çabasıyla inşa edilen evleri birkaç hafta içinde 3D yazıcı ile basabiliriz. SQ4D bizlere bunun kanıtını sunuyor.