Sanayi Devrimi ve dünya savaşlarının yarattığı emek yoğun işçilik anlayışı, üretim temelli verimlilik modelleri son on yılda değişmeye başladı. Teknolojinin ve dijitalleşmenin ofislerde kök salmasının ardından, rutin birçok görev bilgisayar programları tarafından insanların elinden alındı. Yüz yüze halledilmesi gereken birçok iş de dijital platformlara kaydı, uzun mesafeler kat ederek toplantılara gitmek azaldı. Özellikle zamanı kısıtlı olan üst düzey yöneticiler telekonferanslar ile görüşmelerini yürütmeye başladı. Genel müdürlükler, bölge müdürlükleri veya iş birimleri arasındaki görüşmeler dijital ortama aktarıldı. Teknoloji, telekomünikasyon şirketleri, banka genel müdürlükleri ve dijital dönüşüme önem veren şirketler bu teknolojik altyapıyı uzun zamandır sağlamlaştırıyor. Hatta çalışan verimliliği hakkındaki yeni stratejiler, yeni çalışma modelleri ve yeni ekip yönetim anlayışları sayesinde uzaktan çalışma, esnek çalışma saatleri gibi uygulamalar da hayata geçti.

Peki bu gelişmelerin şu anki önemi ne? Covid-19 salgını nedeniyle birçok şirket çalışanlarını evden çalışmaya yönlendirdi. Buna hazırlıklı ve alışkın olan şirketler süreci çok daha başarılı yönetebilirken, ani geçiş yaşayanlar birçok aksaklıkla karşılaşıyor. Öncelikle, kalabalık ekipler için toplantı yapmak oldukça zor bir iş haline gelebiliyor. Kişi kısıtlamasına takılarak birçok uygulama seçenekler arasından çıkıyor, Zoom gibi uygulamalar ise popüler hale geliyor.

Alternatif platformlar elbette mümkün, ancak bir başka soru işareti de gizlilik ve güvenlik hakkında. Hassas bilgilerin paylaşılması söz konusu olduğu için, yayınların, mesajların ve görüşmelerin hackerlar tarafından deşifre edilmesi büyük bir endişe yaratıyor.

[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/freelance-calisanlar-halinden-memnun-mu/”]Evden (Freelance) çalışanlar halinden memnun mu?[/button]

Şu günlerde en önemli endişe tabii ki insan sağlığı, ancak salgın kontrol altına alındıktan ve hayat yavaş yavaş normale dönmeye başladıktan sonra konuşulması ve tartışılması gereken çok fazla başlık olacak. Ancak elimizdeki şartlar altında, bu süreci en iyi şekilde yönetmek de elimizde. The Muse’dan Regina Borsellino’dan bazı öneriler şöyle:

  1. Pijamalardan kurtulup, işe gider gibi giyinin.
  2. Evde bir odayı veya ufak bir köşeyi iş yeri ortamı gibi ayırmak ve çalışmayı her gün orada sürdürün.
  3. İşe gidiş ve dönüş yolunuzdaki alışkanlıklarınızı sürdürmek için yine aynı saatlerde müzik dinleyin, erken kalkıp işten önce koşu yapan bir insansanız bu sefer evde spor yapın.
  4. Sosyal medyada boğulup gitmeden, güvenilir ve doğrulanmış haberleri takip edin.
  5. Sosyalleşmeyi de ihmal etmeyin, iş arkadaşlarınızla ettiğiniz sohbetleri sürdürün.
  6. İletişimi koparmayın, aynı binada olmasanız da çalışma arkadaşarınıza e-posta, mesaj veya görüntülü aramalar ile ulaşın, yardım veya fikir isteyin.

Regina’nın önerileriyle evden çalışma deneyiminizi iyileştirmek için bu yazıya göz atabilirsiniz.

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Öykü, gastronomiye ve mutfak sanatlarına meraklı, ekonomi ve politikaya ilgili ve aynı zamanda veri çağında geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir