Geleceğin evlerini tasarlayan Toyota araştırma ekibi, makine öğrenmesi yardımıyla ev temizliği ve ev işlerini robotların üstleneceği bir sistem üzerine çalışıyor. Japon araba üreticisi Toyota, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde 2015 yılında 1 milyar dolarlık bir yatırım ile kurduğu Toyota Araştırma Ensititüsü’nde (TRI) tavandan sarkan robotların belirli ev işlerini yapabilmesi için oldukça iddialı teknolojiler üzerine yoğunlaştı.

Ekip özellikle Japon ev mimarisini dikkate alarak, küçük ve sade ev tasarımlarına uyum sağlayabilecek, evin kullanılabilir alanını işgal etmeden saklanabilecek bir tasarımın ancak tavanların kullanılmasıyla mümkün olduğuna kanaat getirdi. Tavanda konumlanan ve eklemli yapısı ile odanın çeşitli yerlerine ulaşabilen yardımcı robotlar, tezgah silme ve kurulama gibi temel görevleri başarıyla gerçekleştiriyor.

Toyota bubble hand robot
Toyota Araştırma Enstitüsü’ne ait bir çalışma olan Soft Bubble Gripper isimli kavrama mekanizması Görsel:TRI

Cambridge Massachusetts’teki bir diğer Toyota laboratuvarında da robotlar bulaşık makinesine tabak ve bardak yerleştirme ve toplama gibi belirli görevler üzerinde çalışıyor. Farklı şekil, ebat ve dokulara sahip eşyaların ve kırılgan mutfak eşyalarının sağlıklı bir şekilde taşınabilmesi için yapay zekâ algoritmalarından yararlanılıyor. Robotların nesneleri en uygun basınçta kavraması ve sağlam bir şekilde taşıması için makine öğrenmesi ile geliştirmeler yapılıyor. TRI tarafından geliştirilen Soft Bubble Gripper isimli teknoloji, hava dolu yastıkların nesneyi kavrayıp nesnenin şeklini alması ve içindeki mikro kameralar ile nesnenin derinliği ve şekli hakkında detaylı bilgi sağlıyor.

Soft-Bubble teknolojisi

Farklı ev mimarileri, iç mekan dekorasyonları ve eşya niteliklerine uyum sağlaması oldukça zor gözüken bu robotlar başarısız olsa bile, bu çalışmalar ile insan-robot etkileşiminin incelenmesi ve araştırılmasında önemli rol oynuyor. Toyota tarafından açıkça belirtildiği gibi evlerde yaygın olarak benimsenmesi şüpheli olan bu robotlar, daha büyük bir çalışma için önemli bilimsel basamakları oluşturuyor.

Prototip Şehir: Woven City

Bu yıl yapılan bir açıklamada Toyota, Fuji Dağı yakınlarında Woven City isminde bir prototip şehir inşa edeceklerini duyurdu. Enerjisi hidrojen yakıt pilleri tarafından sağlanacak şehir, otonom araçlar, akıllı evler, gelişmiş yapay zekâ uygulamaları ve çeşitli yeni teknolojiler için bir laboratuvar niteliğinde olacak.

Toyota’nın inşa edeceği prototip şehir Woven City

Akıllı Ev ve Şehirlerin Geleceği

Kişiselleştirilmiş yapay zekâ asistanlar, nesnelerin interneti ile birbiriyle iletişim kurabilen ev eşyaları ve bulut depolama teknolojisi ile geleceğin evleri şekilleniyor. Bununla birlikte otonom araçlar, elektrikli araçlar, yüz tanıma teknolojileri, yapay zekâ destekli tarım gibi gelecekte en çok karşımıza çıkacak başlıklar da geleceğin akıllı şehirlerini oluşturacak teknolojilerin başında geliyor. İnsan-robot etkileşiminin giderek artacağına şüphe yok ancak bu etkileşimin boyutları nereye varacak, kestirmek oldukça zor.

Kaynak: Wired

 

Share:

administrator

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Öykü, gastronomiye ve mutfak sanatlarına meraklı, ekonomi ve politikaya ilgili ve aynı zamanda veri çağında geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir