Japonya hükûmeti, 2012 yılında, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımı teşvik etmek amacıyla güneş enerjisi gibi yenilenebilir elektrik üreticilerinin kamu hizmetlerine sabit bir fiyattan elektrik satmasını sağlamıştı. Fakat, 2019 yılının sonlarından itibaren bu yasa aşamalı olarak kaldırılmaya başlandı. Bu durum, enerji üreticilerinin kamu hizmetleri ile yaptıkları sözleşmelerin sona ermesi, piyasa fiyatlarının geçerli olması ve bu nedenle de yeni alıcılar bulunması gerektiği anlamına geliyor.

Elektronik ve elektrik ürünleri üreten çok uluslu şirket Mitsubishi Electric bu durumla mücadele etmek amacıyla harekete geçiyor. Şirket, daha esnek, eşler arası ( peer-to-peer P2P) enerji ticaretini destekleyebilen Blockchain (blok zinciri) tabanlı bir ticaret sistemini tasarlamak amacıyla Japonya’da bulunan prestijli Tokyo Institute of Technology üniversitesinden araştırmacılarla birlikte çalışıyor. Mitsubishi Electric ve Tokyo Teknoloji Enstitüsü eşler arası enerji ticaretini kolaylaştırmak amacıyla bir blok zinciri platformu geliştirmek için ortaklık kurdu.

18 Ocak’ta duyurulan yeni sistemin, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen fazla elektriğin verimli kullanımını desteklemesi amaçlanıyor. Özellikle, ticaret sisteminin, herhangi bir anda, tüketiciler için piyasada erişilebilen maksimum miktarda elektrik olmasını sağlaması ümit ediliyor. Eşler arası enerji ticaret yapıları, tüketicilerin ve üreten tüketicilerin alıcı ve satıcı olarak doğrudan ticaret yapmalarına olanak tanıyor. Kripto endüstrisi ile ilgili en son haberlerin verildiği Coin Telegraph‘ta belirtildiği üzere, Mitsubishi ve Tokyo Tech, blok zinciri sistemlerini, eşleşmeleri optimize edecek ve işlemleri daha verimli hâle getirecek şekilde kuruyor.

En uygun şekilde eşleştirilmiş siparişleri aramak için blockchain teknolojisini kullanan P2P enerji ticareti ağı
En uygun şekilde eşleştirilmiş siparişleri aramak için blockchain teknolojisini kullanan P2P enerji ticareti ağı

Yeni teknolojide, çoğu blok zinciri teknolojisinden farklı olan dağıtılmış bir optimizasyon algoritması, müşteri bilgisayarlarının ticaret hedeflerini ve verilerini paylaşmasına, ardından en az hesaplama kullanarak alım ve satım işlemlerini en uygun şekilde eşleştirmesine olanak tanıyor. Az hesaplama gerektirmesinin yanı sıra Mitsubishi ve Tokyo Tech’in “yeni madencilik metodu” olarak tanımladığı durum bir mikro bilgi işlem sunucusunda yürütülebiliyor. Yeni madencilik yönteminde yer alan dört adım şöyle açıklanıyor:

Adım 1: Ortak bir ticaret hedefi olan (piyasa fazlası, kâr vb.) alış ve satışa ilişkin bilgiler, önceden belirlenmiş bir zaman diliminde bilgi işlem sunucuları tarafından paylaşılıyor. 

Adım 2: Her sunucu ilk adımda ortak hedefle eşleşen alış ve satış emirlerini arıyor. 

Adım 3: Her sunucu kendi arama sonuçlarını paylaşıyor. 

Adım 4:  Her sunucu arama sonuçlarını alıyor ve her bir blok zincirine eklediği hedefi en iyi karşılayan işlemleri seçerek yeni bir blok oluşturuyor.

Verimli Enerji Ticareti için Blockchain

Ticaretin adil olması için her bir paylaşılan hedefin çözüm arayışı, merkezi olmayan bir şekilde, yani eş değer eşleşmelerin rastgele seçildiği birden fazla bilgisayarda paralel olarak gerçekleşiyor. Sistem, doğru eşleşme bulunursa alıcıların ve satıcıların teklif fiyatlarının üstünde veya altında işlem yapmasına izin verecek kadar esnek oluyor. Mitsubishi ve Tokyo Tech, piyasada ticaret için maksimum miktarda elektriğin mevcut olmasını sağlayarak, elektrikli araçlar gibi sürdürülebilir tüketim malları maliyetinin buna bağlı olarak düşeceğini tahmin ediyor. Eşler arası (P2P) bir çözüm verdiklerinden dolayı piyasa dalgalanmalarına yanıt verme sorumluluğu artık perakende güç firmalarında olmayacak gibi görünüyor. 

Ana satış noktası yüksek performanslı cihazlar yerine standart ev bilgisayarlarında dahi çalıştırılabilme özelliği olan ve optimizasyon algoritmasına dayanan yeni teknoloji, sistemin yenilenebilir kaynaklardan elde edilen fazla elektriğin verimli kullanımını destekleyeceği hedefleniyor. Mitsubishi ve Tokyo Tech, nisan ayında başlayan sistem operasyonlarının değerlendirilmesinin ardından, amaçlarının ürünü mümkün olan en kısa sürede ticarileştirmek olduğunu söylüyor. Böylelikle, sistemin geliştirilmesi ile yakın bir tarihte, enerji ticareti tamamen Blockchain üzerinden yürütülebilir.

Kaynak: Interesting Engineering  Coin Telegraph, Blockchain Türkiye

Yazar: Defne Meriç Erdoğan

Editör: İrem Karaduman

Share:

administrator

Günümüzde gelişmesine tanık olduğumuz teknolojilerin gelecekteki kültürel çıktılarını araştırır; bilgi, deneyim ve ilham paylaşımı için çabalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir