Trafikte geçen sayısız saatler hepimiz için sıkıcı olabiliyor. Peki ya bunu enerjiye çevirebilseydik?
Fosil yakıtların doğaya zarar verdiğini biliyoruz. Dolayısıyla uzun yıllardır yenilenebilir enerji kaynaklarını ve onları nasıl en verimli şekilde kullanacağımızı araştırıyoruz. Çevre dostu yenilenebilir enerji teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte enerji sektöründe yaşanan gelişmeler sevindirici haberleri de beraberinde getirdi.
Güneş Panelli Rüzgar Türbini
Devecitech’in Enlil isimli dikey yol ortası rüzgar türbini de bu gelişmeler arasında yerini aldı. Enlil, pervaneleriyle bulunduğu yollarda esen rüzgarın ve yanından geçen arabaların estirdiği rüzgarı yenilenebilir enerjiye çevirebiliyor. Aynı zamanda tepesindeki güneş paneli sayesinde güneş enerjisini de absorbe ediyor.
Saatte bir kilowatt enerji üretebilen teknolojinin 24 saatlik performansı, iki evin bir günlük elektrik ihtiyacını tamamen karşılamaya yetiyor. Havadaki nem, sıcaklık, karbondioksit miktarı, rüzgar hızı gibi faktörleri de ölçebilen Enlil, trafik yoğunluğu ve deprem riskini dahi saptayabiliyor. paneli sayesinde güneş enerjisini de absorbe ediyor. On parmağında on marifet!
Çevre
Enerjinin depolanması mümkün olmadığından enerjiyi tek bir yerde toplayıp oradan dağıtmak zor. Dolayısıyla şehrin içinde küçük enerji istasyonlarının olması enerji erişilebilirliğini arttırabilir. Günümüzde çoğu aracın çalışması için kullanılan fosil yakıtlar çevremize zarar verirken, arabanın hareketinin sağladığı rüzgarı depolayabilmemiz işleri tersine çevirebilir. Aynı zamanda Enlil, içindeki sistemle şehrin karbon ayak izini hesaplamamızı kolaylaştırabilir.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Enlil
Enlil, Birleşmiş Milletlerin her alanda sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için belirlediği SDG’lere de katkı sağlıyor. Sistemin etkilediği SDG’ler arasında,
- Erişilebilir ve Temiz Enerji
- Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları
- İklim Eylemi yer alıyor.
Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları
Otoyollara, metrobüs hatlarına ve rüzgarlı bölgelere yerleştirilebilecek şekilde tasarlanan güneş panelli rüzgar türbini şehirle iç içe çalışıyor. Şehre sürdürülebilirlik temelli bir sistem eklemek hem şehir sakinlerinin hem de şehir doğasının refahını arttırıyor.
İklim Eylemi
Enlil yenilenebilir enerjiyi teşvik etmesiyle fosil yakıtlardan çıkan enerjiye alternatif sunuyor. Çoğunluğu fosil yakıtlarla çalışan arabaların hareket enerjisinden çıkan rüzgarı toplaması enerji kullanımını ve üretimini daha sağlıklı hale getiriyor. Peki arabalarımızı da Enlil’in ürettiği elektrik enerjisiyle şarj edecek olsaydık? Tabii ki otoyol ortasında değil ama sistem yaygınlaşmaya başlayınca sokak aralarında Enlil’in depoladığı enerji ile arabalarımızı direkt olarak şarj edebileceğiz. En azından öngörüler ve temennimiz bu yönde. Siz gelecekte sokak aralarında güneş panelli rüzgar türbinleriyle karşılaşmak hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kaynak: Devecitech, Mashable