İngiliz enerji şirketi Highview Power yenilenebilir enerjiyi depolayabilmek için basınçlı havadan yararlanan dev bir enerji depolama tesisi kuruyor. Tesis hem üst düzey bir depolama performansı vadederken hem de yıllardır fosil yakıt kullanımının sebep olduğu karbon emisyonunu azaltacak olan dünyanın en büyük sıvı hava pilini içeriyor.
Kriyojenik Enerji Depolama (CES) nedir?
Kriyojenik enerji depolama tesisleri rüzgar türbinleri gibi kaynaklar tarafından üretilen enerjiyi depolarlarken gazların basınç altında sıkıştırılabilmesinden yararlanıyor. Sıkıştırılan hava düşük sıcaklıkta sıvılaştırılarak depolanıyor. Sıvı hava düşük basınç tanklarına gönderilerek, ihtiyaç duyulana kadar saklanıyor. Depolanan enerji kullanılmak istendiğinde tanklardan alınıyor ve daha yüksek basınçlı bir yere taşınıyor. Sıvı içerisinde basıncın artışıyla beraber enerji üretimi sağlanmış oluyor.
Yenilenebilir enerjinin depolanabilmesi neden bu kadar önemli?
İklim değişiklikleriyle beraber acil durumlarda kullanabilmek için rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynakların kullanımının genişletilmesi hayati önem taşıyor, fakat bu kaynaklara her an ulaşabilmemiz mümkün olmuyor. Bu nedenle enerjinin depolanması projeleri son dönemlerde en büyük ihtiyaçlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Highview Power tarafından geliştirilen yeni sıvı hava pilinin 2022’de faaliyete geçmesi bekleniyor. Piller beş saat boyunca yaklaşık 200.000 haneye kadar güç sağlayabilecek ve haftalarca güç depolayabilecek. Çalışmak için suya ihtiyaç duymayan sistem ayrıca diğer batarya depolama tesisleri gibi toksik metaller içermiyor ve karbon salınımını arttırmıyor.
Sıvı hava pili projesi yenilenebilir enerji altyapılarının yaygınlaşmasının gerektiği şu günlerde hükûmete göre de çok büyük önem arz ediyor. İngiltere hükûmeti enerji depolama çalışmalarını desteklemek için Highview Power’a 12 milyon dolarlık bir hibe verdi. Enerji ve Temiz Büyüme Bakanı Kwasi Kwarteng’e göre bu gibi projeler dünya standartlarında yenilenebilir enerjilerimizin tam değerini anlamamıza yardımcı olacak.
“Güneş olmasa bile ve rüzgar esmezken evlerin ve işletmelerin hâlâ yeşil enerji ile çalışmasını sağlayabilecek olmak kulağa harika geliyor.”
-Kwarteng
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da pandemi hakkında yaptığı bir açıklamada yeşil sanayi devrimine değinmiş ve bunu gelecek nesillere borçlu olduğumuzun altını çizmişti.
If we are to defeat COVID-19, achieve a global recovery and avoid a future pandemic, then we must work together across borders. pic.twitter.com/Mbp8BhOWJT
— Boris Johnson #StayAlert (@BorisJohnson) May 28, 2020
Projenin başka bir avantajı da dünyanın herhangi bir yerinde kullanılabilecek olması. Sonuçta hava dünyanın her yerinde mevcut olduğu için inşa edilirken başka bir parametreye dikkat etmeye gerek kalmıyor. Highview’in genel müdürü Javier Cavada, sıvı hava pillerinin herhangi bir yerine inşa edilebileceğini söylerken “Hava dünyanın her yerinde. Ana rakibimiz ise diğer depolama teknolojilerinden çok, fosil yakıtlar; çünkü insanlar bugün hâlâ garip bir şekilde gaz ve kömürle çalışan tesisler inşa etmeye devam etmek istiyorlar” dedi.
Daha az efor daha çok verim: Sıvı hava pilleri aynı zamanda şu ana kadar inşa edilen tüm enerji depolama tesislerine göre daha fazla verim vaat ediyor. Her şey planlandığı gibi giderse piller Güney Avustralya’da Tesla tarafından inşa edilen en büyük kimyasal pil tesisi tarafından depolanan miktarın neredeyse iki katı olan 250MWh enerji depolayabilecek.
Karbon emisyonu ve fosil yakıt kullanımı tüm dünyanın ortak problemi. Peki kriyojenik depolama sistemi sadece İngiltere’de mi kullanılıyor?
Şirket CEO’su Javier Cavarda BloombergNEF zirvesindeki katılımcılara şirketin hükûmetle karbon içermeyen bir geleceğe yönelik çalışma çabalarının bir parçası olarak İngiltere genelinde birden fazla kriyojenik enerji depolama tesisi kurmayı planladığını söylerken, Highview Power’ın İspanya, Güney Afrika ve Orta Doğu’da bulunan bazı ülkelerin yetkilileriyle görüşmelerde bulunduğunu da belirtti.
Kaynak: Futurism