Milyonların evde kaldığı bu süreçte ekmek elbette en temel besinlerden biri olarak oldukça kıymetli hale geldi. Bu zamana kadar evde yeterli vakit bulamadığı için veya belki yapmayı hiç düşünmediği için birçok insan ekmeğini fırınlardan, marketlerden alıyordu. Ancak artık evde ekmek yapmak çok yaygınlaştı. Dünya çapında ekmek yapma makinelerine olan talebin çarpıcı bir şekilde arttığını aşağıdaki yazımızda paylaşmıştık.
[button color=”white” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”samewindow” url=”https://www.gelecekburada.net/bir-pandeminin-kazanani-amazon/”]Bir Pandeminin Kazananı: Amazon[/button]
Makine kullanmadan evde fırınında ekmek yapan insanların sayısı da elbette çok fazla. Ekmek için temel gereksinimler un ve maya, bu günlerde birçok markette maya bulmak zor hale geldi. Bunun yanında, paket mayaları kullanmak istemeyen, kendi ekşi mayasını yetiştirip hamur için bu mayaları kullanmak isteyen ciddi sayıda insan var.
Ekşi maya, diğer kuru ve yaş paket mayalardan farklı olarak pek pratik bir alternatif değil. Ekşi mayanızı hazırlamak için minimum 7-8 gün emek harcamanız ve sabretmeniz gerekli. Bu bekleyişin sonunda istediğiniz sonucu elde edememeniz de çok olası, çünkü elinizdeki canlı bir kültür ve gelişimini etkileyen birçok etken var. Bu etkenler ortamın sıcaklığı, nem oranı, basınç ve kullandığınız kavanozun/kabın malzemesi ve ne kadar temiz bir yüzeye sahip olduğu gibi çeşitlendirilebilir.
Ekşi maya kültürünün günlere göre gelişimi
Bu süreçte kontrolü ele alarak, şans faktörünü devre dışı bırakmak isteyen Christine Sunu ekşi maya üretim sürecinde veri toplayıp bu takip edebilen bir makine öğrenimi algoritması geliştirdi ve Sourd.io adlı oluşum ile bunu geniş kitlelere ulaştırdı.
Twilio Narrowband IoT Developer Kit ile kurulan düzenek, sensörler ve küçük bir monitörden oluşuyor. Sabit ve düşük güç gerektiren bağlantısı nedeniye Twilio kitini kullandığını belirten Sunu, yalnızca ABD’de kullanılabilir olan bu kitin yanında tüm dünyada kullanılabilir olacak Super SIM destekli projesinin de yolda olduğunu ekliyor.
Peki bu teknolojik kendin yap projesinde nelere ihtiyaç var? Ardunio bilgisi de gereken bu projenin gereklerini detaylı bir şekilde anlatan listeye bu linkten ulaşabilirsiniz. Bununla beraber GitHub’da sourd.io adlı repository üzerinden açık kaynak kodlarına da ulaşabilirsiniz. Bu repoda bulunan .STL dosyalarını 3D yazıcılar yardımıyla bastırabilirsiniz. Elde ettiğiniz parçaları nasıl monte edeceğinizi de yine bu bağlantı üzerinden öğrenebilirsiniz.
3B Baskı sonrası parçaların montaj aşaması
Ekşi mayanızı yetiştireceğiniz kavanozun kapağı olarak yerleştirilecek bu mikro düzenek, size sıcaklık, nem ve kültürün yükselme miktarını düzenli olarak bildirecek ve hatta ekmeğinizi ne zaman yapabileceğinizi söyleyecek.
Hızlandırılmış görselde ekşi maya gelişimi
Teknolojinin ve bu örnekte olduğu gibi yapay zekânın hayatımızdaki kolaylaştırıcı etkisi inanılmaz. Hayal gücü ve biraz araştırma ile gerçekten her alanda fark yaratmak mümkün.
İleri Okuma için;
The Ultimate Sourdough Starter Guide (İngilizce Video)
Ekşi Maya Besleme ve Bakımı (Türkçe Video)