Günlük hayatımızda zaman zaman farkına bile varmadığımız durumlar birçok engelli bireyin hayatını zorlaştırabiliyor. Ne yazık ki hala şehirler, araçlar, mekanlar engelli bireyler düşünülerek tasarlanmadığı için kullanım güçlüğü yaşanmaya devam ediyor. Ancak yenilikçi fikirler ve 3B yazıcı teknolojisi tüm engelleri aşıp erişilebilir çözümler üretmek için inovatif imkanların kapısını aralayabilir.
Tam da bu anlayışla harekete geçen Fizikçi Sergei V. Bogdanov, Moskova’da görme engelli çocuklar için kurulan bir yatılı okulu ziyaret ettikten sonra bir dizi etkileşimli elektronik ve elektronik olmayan eğitim aracı inşa etmeye karar verdi. Kendin yap kültürünü geleceğimizi şekillendirecek çocuklarımız için sosyal fayda sağlayacak şekilde tasarlayan Bogdanov, görme engelli çocukların eğitim hayatlarını kolaylaştıracak bir 3B baskı harita projesi üzerinde çalışıyor.
Haritalardan akıllı tahtalara kadar eğitim materyallerinin birçoğunun görsel nitelikte olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bu materyallerin görme engelli çocuklarımızın eğitiminde kullanılabilmesi için yeniden tasarlanarak erişilebilir hale getirilmesi gerektirdiğinin farkına varabiliriz. Bu durum özellikle Coğrafya dersi söz konusu olduğunda öğrenimde birtakım zorluklara yol açabiliyor.
Fikrin Çıkış Noktası
Bogdanov, ziyaret ettiği yatılı okulda coğrafi haritaların ve Matematik derslerinde kullanılan grafiklerin görme engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmadığını görünce ekibiyle birlikte 3B baskı yolculuğuna çıkmaya kadar verdi. Ekip, öğrencilerin dokunarak ekvator ve kutup dairelerinin eğrilerini hissedebilecekleri haritalar üretti.
Aynı anda belirtilmek istenen birçok detay olması nedeniyle topolojik 3B haritaların görme engelli kişiler için anlaşılmasının zor olabileceği düşünüldüğünden, ekibin bir sonraki adımı etkileşimli bir eğitim aracı üretmek oldu. Etkileşimli haritalar yalnızca erişilebilirliği sağlamak değil aynı zamanda ülkeler ve kültürler hakkında bilgiler vererek sosyal bir etkileşim sağlamayı hedefliyor.
Nasıl bir etkileşimden söz ediyoruz?
Etkileşimli dünya haritası ülkeler, kültürler ve daha fazlası hakkında bilgi içeren ses dosyalarını içeriyor. Ultrasonik sensörler öğrencinin hareketini tespit ettiğinde, onları harita üzerinde söküp takılabilir kıta parçalarını hareket ettirmeye teşvik ediyor. Cihaz, ses dosyalarını tetiklemek için kullanılan bir çift dokunmatik sensör kartı sayesinde dokunuşu algılayarak görme engelli öğrencilerle harita üzerindeki adımlarına bağlı olarak sesli etkileşimde bulunuyor.
3B yazıcı teknolojisi bu noktada öğrencilere hem fiziksel hem de sosyal becerilerini geliştirme fırsatı sunuyor. Erişilebilirliğe ek olarak böylesi çeşitli bir gelişim ve öğrenim ortamı yaratmasıyla, geleceği yeniden inşa etme potansiyeline sahip 3B yazıcı teknolojisi somut boyutunun yanı sıra gelişimsel açıdan soyut yönüyle de eğitimde etkisini gösteriyor.
3B yazıcı teknolojinin öncülük ettiği bu tür gelişmeler eğitimde öğrencilerin ihtiyaçlarına çözüm arayışı prensibini yenilikçi bir yaklaşımla dönüşüme uğratabilir. Belki yakın gelecekte öğrencilerin kendi eğitim materyallerini 3B yazıcılarıyla kendilerinin üretebileceği günler bizi bekliyordur.
Çıkış noktası olarak fikirleri ve ihtiyaçları temel alan yıkıcı teknolojiler yapıcı yeniliklerde bulundukça aşılamayacak hiçbir engel kalmayacaktır.
Kaynak: Interesting Engineering