Pek çok alanda olduğu gibi eğitimde 3D baskı teknolojisinin kullanımı, yaratıcılık ve demokratik üretimi harmanlayarak yeni fırsatlar yaratıyor.

İlkokulda coğrafi harita ödevlerini hatırlıyor musunuz? Mevcut haritaları çıktı alıp akarsuları, yükseltileri belirtmek için yün ip, ceviz kabuğu gibi nesnelerden yararlanırdık. Aslında tek yapmaya çalıştığımız iki boyutlu bir ürünü üç boyutlu algımıza uydurmaya çalışmaktı. Bugün hem öğretmenler hem de öğrencilerin elinin altında olan 3D baskı, çok daha kolay ve gerçekçi çıktılar ortaya koyuyor. Belki eğlencesi azalıyor, ancak bunu telafi etmenin de yolları var.

Eğitimde 3D baskı neleri değiştiriyor?

Çocukken bir şeyler hayal etmenin en üzücü yanı, hayal gücümüzün ürünlerini fiilen gözlemleyememekti. Yine de boya kalemleri, oyun hamurları ve çeşitli malzemelerle kendimizi ifade etmek için çabaladık. Şimdiki çocuklar ise çok şanslı! Sınıf ortamına entegre edilebilen kompakt cihazlar olan 3D yazıcılar, yaratıcı düşünmeyi ve interaktif eğitimi destekliyor.

İnteraktif bir öğrenme ortamı

En azından benim hatırladığım dönemde projeksiyondan hemen önce tepegöz vardı. Asetatlı kağıtlar özenle tepegöze yerleştirilir, bir nevi önümüzdeki kitap duvara yansıtılırdı. E eğitimin dünü ile bugünü bir olur mu? Şimdi hem çocuklar hem de öğretmenler çok şanslı.

Eski bir anıttan mı bahsediyorsunuz? 3 boyutlu yazıcınız aracılığıyla eserin minyatür bir versiyonunu sınıfınıza getirebilirsiniz. Karadeniz’de dağlar denize paralel mi? Hemen 3D baskısını oluşturun, öğrenciler kendileri karar versin. Çok daha fazlasıyla birlikte eğitim sürecinin gerekliliklerini fiziksel forma sokan 3D baskı teknolojisi, uygulamalı bir öğrenme ortamı sunuyor. Bu sayede öğrenciler klasik “ezbere dayalı sistem”den sıyrılıp, aktif bilgi çemberinin bir parçası olabiliyor. Önce hayal etmek, sonra hayal ettiklerimizi görerek anlamlandırabilmek… Hem öğretmenin motivasyonu hem de öğrencilerin ilgisi 3 boyutlu üretim çemberi ile birbirini besliyor diyebiliriz.

Denemekten korkmayan bir nesil

3D baskının kolay öğrenilebilir ve uygulanabilir bir süreç olması, öğrencileri rahatlıkla sürecin bir parçası haline getiriyor. Üretim sürecine dahil olan öğrenciler başarısızlığı ve başarının kümülatif bir düzende geldiğini daha çabuk kavrıyor. Tekrar deneme şansına sahip olan öğrenciler, bu öğretiyi hayatlarının farklı alanlarında da uyguluyor. Hepsinin büyük resmin bir parçası olduğunu anlayan çocuklar, bir şeyleri deneme konusunda daha korkusuz ve hevesli bireyler olarak yetişiyor. Öğrenme hevesi ile dolu, kendine güvenen ve korkusuz öğrenciler ile dolu bir sınıf eminiz ki her öğretmenin hayalidir.

Özellikle STEM konularını görece sıkıcı bulan öğrenciler, eğlenceli bir üretim sürecinin parçası olmak söz konusu olduğunca hevesli davranıyor. Tek tip ve kısıtlı yaratıcılık yerine her katmanını gönlünce özelleştirebildiği tasarımları oluşturmak, çocukların merakını canlı tutuyor. 3D baskı, “kendin yap” mottosu ile yaratıcı hayal gücünü gerçek dünyamıza taşıyarak, yepyeni bir öğreti kültürünün gelişmesine katkı sağlıyor.

Proje, proje, proje!

3D baskının belki de en belirgin faydası teorik bilgiyi pratiğe dökmesi. Geleneksel eğitim sisteminde öğrencilerin çoğu sınav kağıtlarının başında ter döküyor. Ya da uzun tatillerde sayfa sayfa ödevler, kesinlikle yaratıcılığın bir numaralı öncüsü değil. Eğitimde 3D baskı, öğrencileri sınav sisteminden proje sistemine götürüyor. Bu sayede projelerinin fiziksel çıktısını gözlemleyebilen öğrenciler, tasarımdan üretime pek çok aşamanın bir parçası olabiliyor. Yani bilgilerin sayfalar arasında kalmadığı, bazen bir raftan bize göz kırpabildiği bir forma bürünmesine yardımcı oluyor.

Sınırsız bir öğrenme evreni

Bugünün (ve muhtemelen yarının) dünyasında görselleştirme her şeydir diyebiliriz. Diğer yıkıcı teknolojilerden olan AR-VR, pek çok sektöre getirdiği görselleştirme iyileştirmeleri ile adını duyuruyor. Evde, okulda, alışverişte iki boyutlu görselleştirmelerin çağı bitti. Artık kameramızı çevirip hiper-realistik 3D nesnelere odaklanma çağındayız.

Her sektör yeni nesil görselleştirmenin peşinden giderken eğitim neden geride kalsın? Üstelik 3D baskı teknolojisi, AR’ın yanı sıra fiziksel bir ürün ortaya koymayı da sağlıyor. Bu sayede dünyayı anlama ve öğrenme dinamiklerine dokunma şansına sahip olan farkındalıklı bir nesil yetişiyor. Öğren ve uygula aşamaları ile yorulmadan, direkt uygula aşamasına geçebiliyoruz.

Eğitimde 3D baskı, hangi dersleri nasıl dönüştürebilir?

3D baskı başlı başına bir ders olsaydı, muhtemelen teknoloji ve tasarım dersi olurdu. Pazar gecelerinin kabusu olsa da teknoloji ve tasarım dersleri, “maker” kültürünün öncülerinden. Efor sarf etmeden bir sorunu çözmeye çalıştığımız sayısız proje, yaratıcı düşüncenin dününe karşılık geliyor. Şimdi ise bugününü konuşuyor ve yarınını tasarlıyoruz.

O zaman şöyle bir bakalım, dersler nasıl daha eğlenceli hâle gelebilir?

Matematik

Matematik ilk bakışta soyut bir ders gibi hissettirse de, günlük hayatımızın pek çok noktasına uygulayabiliyoruz. Özellikle ilkokul çağında öğrendiğimiz temel matematik kurallarına fiziksel karşılıklar bulabiliriz. En basitinden abaküs vardı! Abaküsün, fasulyelerin, sayma çubuklarının yerini alabilecek fütüristik baskıları neden oluşturamayalım ki? Eğitim sürecinin ileriki safhalarında dahil olacak alan-hacim, kartezyen, geometrik şekiller gibi konular da rahatlıkla 3D baskı ile öğrencilere aktarılabilir.

3D baskı ile yaratıcı bir çarpım tablosu örneği

Tarih

Tarihi yerinde göreceksin demişler. Ancak her tarihi mekanda her an bulunabiliyor olsaydık, dertlerimizin çoğu ortadan kalkardı. Gerçekten, tak diyince Anadolu Medeniyetleri Müzesine, tak diyince Göbeklitepe’ye ışınlayan bir teknoloji varsa bize de haber verin. Neyse ki 3D baskı teknolojisi bu soruna da çare buluyor…

3D yazıcılar eski dönemlere ait ünlü kalıntıları rahatlıkla üretebilir. Sadece ne istediğinizi seçmeniz yeterli! Öğrencilerinizin ilgisini çekecek ve kesinlikle merakını körükleyecek tarihi nesneler basabilirsiniz.

3D baskı ile oluşturulmuş bir Collesium figürü

Kimya

Atomların gözle görülemeyen küçüklükte olması kimsenin suçu değil. Ne bizim, ne eğitim sisteminin…

Ancak elimizde bir güç varsa onu kullanmamak gerçekten suç olurdu. Şimdi 3D baskı teknolojisi ile atomları ve molekülleri gözlemleyebileceğimiz boyutlarda üretebiliriz!

3D baskı ile gözlemlenebilir boyutlarda üretilmiş bir molekül.

Fizik

Lisede benim için neredeyse kabus haline gelen bir dinamometre yapma ödevi hatırlıyorum. O zamanlar bir 3D yazıcım olsaydı, hiç enjektör ve lastiklerle uğraşmadan rahatça projemi yapabilirdim…

Projeler için gerekli malzemelerin 3D baskı ile oluşturulması hem deneylerden daha iyi sonuç alınmasına hem de erişilebilirliğin artmasına yardımcı olur. Dükkan dükkan malzeme aramaya ya da akşam akşam evdeki herkesi stres etmeye son! Deftere çizdiğiniz şekillerin ve yazdığınız cümlelerin gerçek olmasının kolay bir yolu var.

Buraya kadar farklı dersler için yaratıcı fikirlerimizi sizinle paylaştık. Şimdi düşündüklerimizi geliştirmeye hatta yeni bir fikirle aklımızı başımızdan almaya ne dersiniz? Educathon’22, sizin gibi yaratıcı beyinleri sahneye davet ediyor.

Educathon’22: 3 Boyutlu Tasarım ve Eğitim

Mektepp tarafından düzenlenen Educathon’22’nin ana sponsoru ise 3D yazıcı firması Creality.

Education + Hackathon= Educathon! Eğitim teknolojileri hackathonu olan Educathon’un bu sene odak teması 3 boyutlu tasarım olacak. 48 saat boyunca fikirlerini bir gelişim tarlasına ekecek olan yarışmacıları eğlenceli ve eğitici bir süreç bekliyor. Dereceye giren takımların 3D yazıcı ile ödüllendirileceği Educathon’22’nin başvuruları ise çoktan başladı! Son başvuru tarihi: 31 Ekim.

Eğer sen de eğitim alanında 3D baskı kullanımına dair yaratıcı fikirleri olan bir öğretmen veya tasarımcıysan buradan başvuru yapabilirsin. Etkinlik 11-12-13 Kasım tarihlerinde Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda gerçekleştirilecek. Üstelik Gelecek Burada olarak medya sponsorluğunu üstlendiğimiz Educathon’22’de biz de orada olacağız. Hep beraber düşünmek, geliştirmek ve paylaşmak için. ❤️

Share:

administrator

Yıldız Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olan Kardelen, yeni filmler ve müzikler keşfetmenin yanında teknolojik yenilikleri takip etmekten büyük keyif alıyor ve kendisine ilginç gelen şeyleri Gelecek Burada için yazıyor çiziyor, hatta bizzat Gelecek Burada'nın podcast yayınlarını yürütüyor.