2019’dan bu yana her yıl farklı bir konseptte gerçekleştirilen Educathon, bu sene Creality Türkiye sponsorluğunda inovatif projelere ev sahipliği yaptı. 11-12-13 Kasım tarihlerinde Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda gerçekleştirilen etkinlik, samimi, sıcak ve öğretici bir ortamda gerçekleşti.
Educathon kısaca; eğitimci, yazılımcı ve tasarımcılardan oluşan disiplinler arası ekiplerin, 48 saat boyunca eğitim teknolojileri alanında ürün prototipleri geliştirdikleri bir hackathon. Katılımcıların ekip çalışması, kriz yönetimi, süre yönetimi gibi çeşitli reflekslerine hitap eden Educathon, dışarıdan takip edenler için oldukça keyifli, katılımcılar için ise bir o kadar zorlu bir süreç.
Educathon’22 nasıl geçti?
Birinci gün
İlk gün açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte açılış konuşmasını yapmak için Mektepp ekibinden Muammer Dolmacı sahne aldı. Dolmacı, Mektepp kuruluşunun ne olduğuna, amacına ve Educathon organizasyonunun nasıl ortaya çıktığına dair konuşmasından sonra sözü etkinliğe ev sahipliği yapan Darüşşafaka Eğitim Kurumları PYP ve Projeler Koordinatörü Meltem Ceylan Alibeyoğlu’na verdi. Alibeyoğlu sözlerine farklı disiplinlerden farklı mesleklerden katılımcıların olduğu çok heyecanlı bir organizasyon olacağına inandığını söyleyerek başladı. Daha sonra Darüşşafaka’nın üretkenliğe verdiği değere değinen Alibeyoğlu şunları söyledi:
“Darüşşafaka’nın değerleri arasında üretkenlik var. Bu çok değer verdiğimiz, bizim için çok önemli bir kavram. Tasarım, iş birliği, takım çalışması yaparak fikir üretme 21.yüzyılın önemli yetkinlikleri arasında. Sizlere böyle bir organizasyonda ağırlamak bizim için çok büyük heyecan ve mutluluk. Hepinize başarılar diliyorum.”
Educathon’22’nin destekçilerinden Onaranlar Kulübü de etkinlikteydi. Sosyal girişimcilik macerasına değinen Doğukan Güngör 3 boyutlu yazıcıların onarma ve üretme konusunda biçilmiş kaftan olduğunu belirtti.
“3 boyutlu yazıcı dediğimiz şey herkesin hayatına dokunabilecek bir potansiyele sahip. Bu düşünce yola çıkarak Onaranlar Kulübü’nü kurduk. Bizim kentteki hepimizin bildiği ama tanımlanması zor çeşitli ürünlerin üzerine 3 boyutlu yazıcı ile ürettiğimiz çiçek saksıları entegre ettik. Bizim hedef kitlemiz herkesti ve hepimizin kullanabildiği tek alan sokaklar olduğu için oraları tercih ettik. 3B baskı teknolojisi aklımızdaki bir fikrin aklımızda kalmamasını sağladığını yani bir fikri önce kâğıda oradan da dijital ortama yani 3 boyutlu tasarıma dönüştürmeye oradan da gerçek dünyaya sevk etmemize olanak tanıyor.”
Ayrıca 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin insanlara farklı yetkinlikler kattığını da belirten Güngör kollektif hareket, birlikte çalışmak, paylaşabilirlik, sosyal etki, kent aidiyeti, demokratik üretim, 21.yüzyıl yetenekleri gibi yetkinliklerin de yıkıcı teknolojiler ışığında kazanılabildiğini söyledi.
Ardından Educathon’22’nin ana sponsoru Creality Türkiye’nin resmi distribütörlerinden Genix’in kurucu ortaklarından Cansel Kelebek, 3B yazıcı teknolojisinin tarihçesi, genel kullanımı ve 3 boyutlu yazıcının pazar payı hakkında bilgiler verdi.
Daha sonra Frontier Tech Hub firmasından Susan Long, 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin hayatımızı nasıl kolaylaştırdığını, ne gibi faydaları olduğunu ve ayrıca eğitim sektöründe 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin yerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
Açılış konuşmalarının sonuncusu Ara Studio kurucu ortaklarından Ceylan Uşaki Erali tarafından gerçekleştirildi. Sözlerine bu sene Educathonda 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin ana tema olarak ele alınmasının kendisini çok heyecanlandırdığı söyleyerek başlayan Erali, bir proje yaparken kim kullanacak, neden kullanacak, neden bu cihazı kullanarak yapsın tarzı soruların çok önemli olduğunu düşündüğü anlatarak konuşmasını tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından takımlar belli oldu. 8 farklı takım oluşturuldu hemen akabinde ilk ısınma aktivitesi ile takımlar kaynaşmaya başladı. Ardından okul turu yapıldı ve muhtemelen çok az uyuyacak olsalar bile organizasyon ekibi tarafından ayarlanan uyuma salonu gösterildi. Daha sonra gecenin ilerleyen saatlerinde takımlar organizasyon ekibinin pizza sürprizi ile sorun tespit çalışmaları yaparak Educathon’22’nin ilk gününü tamamladı.
İkinci gün
İkinci gün sabah kahvaltısının ardından eğlenceli bir egzersiz programı yaparak başladı. Daha sonra katılımcılardan beklentiler ile alakalı yapılan sunumun ardından takımlar belirledikleri soruna yönelik çözüm üretme aşamasına geçtiler. Bu aşamada takımlar, mentorları ile görüşerek fikir alışverişi yapma şansı da elde etti.
Cumartesi günü takımların daha çok projelerine odaklandığı bir gün olsa da hava karardıktan sonra organizasyon ekibi katılımcıların motivasyonunu daha da artırmak için güzel işlere imza attı ve sürpriz konuklarla beraber çeşitli oyunlar düzenledi.
Üçüncü gün
Ve nihayet heyecanın yorgunlukları unutturduğu, bir yandan da zamanın daha da hızlı aktığı son gün geldi çattı.
Takımlar, final gününe yine kahvaltı ve ardından eğlenceli bir egzersiz programıyla başladı. Ardından organizasyon ekibi gün sonunda oluşturulması gereken belgelere dair bir sunum yaptı ve takımlar mentorları ile son görüşmeleri yapıp sunum hazırlıklarına başladılar. Ayrıca, prototip olarak ürün çıkarmak isteyen takımlar ürünlerini Creality 3 boyutlu yazıcılarda prototip olarak alabildi.
Educathon’un 3. gününde saatler 16.00’yı göstermesiyle projeler tamamlandı ve jüri üyelerine sunumlara geçildi. Kısaca takımların yaptıkları çalışmalardan bahsedelim.
Projeler
Takım2: Takımda eğitimci olarak yer alan coğrafya öğretmeni, coğrafya dersinde öğrencilerin öğrenmekte ve küre üzerinde düşünmekte zorlandığı Dünya’nın şekilleri konusuna dair bir ürün geliştirilebileceğini söyledi. Ardından takımı ile birlikte 3 boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak öğrencilerin küre üzerinde belirli tarihlerde gölgenin nereye düştüğünü bulabilecekleri bir proje tasarımı gerçekleştirdiler.
Takım3: Sürdürülebilir kalkınma amaçlı bir proje yapmayı amaçlayan takım, Sugobox dedikleri bir kutu oyunu tasarımı sundu. Bu tasarımın çıkış noktası ise 2030 yılına kadar hedeflenen 17 evrensel amacı kapsayan bir eylem çağrısı.
Takım4: Matematik ve mimariyi birleştirerek, matematikteki soyut konuları somutlaştıran ve bu sayede çocuklara matematiği daha çok sevdirebileceklerini düşünen ekip “Matematik Şehri” isimli bir ürün tasarladı.
Takım5: Kavram öğretiminde modüler oyuncak eksikliğini olduğunu düşünen takım, “Küpsü” isimli ürün tasarımı geliştirdi. Bu tasarımın amacı tek taraflı, tek yüzlü, tek boyutlu ve geliştirilmeleri zor olan modüler oyuncaklara yeni bir soluk katmak.
Takım6: Boğaziçi Köprüsü’nden esinlenen “Matematikiçi Köprüsü” isimli proje,matematikteki konuları somutlaştırıldığı bir başka tasarım olarak sunuldu.
Takım7: Bilgisayarsız bilgisayar eğitiminde yenilikçi bir bakış açısıyla yola çıkan takım “Thinktank” isimli bir proje tasarladı. Bu proje sayesinde öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme ve algoritma becerilerindeki düşük yeterlilik düzeyini artırmayı amaçladı.
Takım8: “Her yolculuk eğlencelidir ama bu projeden sonra en eğlencelisi matematik öğrenme yolculuğu olur” mottosuyla yolan çıkan takım, matematik kavramlarının somutlaştırılması ve doğadaki yansımaları üzerine bir proje tasarımı gerçekleştirdi.
Takım9: Küçük yaştaki çocuklara yer-yön kavramını öğretmenin zorluklarını göz önüne alan takım, North isimli bir proje ortaya çıkardı. Çıkış noktası küçük yaştaki çocuklar olsa da North her yaştan insana hatta özellikle doğada kamp yapmayı seven maceraseverlere göre bir tasarım.
Takımlar, jüri üyelerine sunumlarını gerçekleştirdikten sonra jüri üyeleri aralarında toplantı yaparak yarışmada ilk üçe giren projeleri belirledi.
Ve işte ilk 3 proje:
1- NORTH: Yer-yön kavramına yönelik yaptıkları projeyle Takım3, Educathon22’yi birinci olarak tamamlayarak Creality CR-200B model 3D yazıcı kazandı.
2- THINKTHANK: Bilgisayarsız kodlamaya odaklanan Takım7, Educathon22’yi ikinci olarak tamamlayarak Creality Sermoon-V1 model 3D yazıcı kazandı.
3- Matematik Şehri: Matematik ve mimariyi birleştirerek matematikteki soyut konuları somutlaştırmayı düşünen Takım4, Educathon22’yi üçüncü olarak tamamlayarak Creality Ender-3 V2 model 3D yazıcı kazandı.
Her proje birbirinden ilginç, faydalı ve 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile eğitimi birleştiriyor olsa da her yarışmanın bir galibinin olması gerekiyor. İlk üçe giren takımlar başta olmak üzere bütün katılımcılara emekleri, bu etkinliğe zaman ayırdıkları için çok teşekkür ediyoruz.
Kendi adıma oldukça deneyimli, eğlenceli geçen 3 günlük Educathon süreci zaman yönetimi, insan yönetimi, işbirliği yapma gibi konuların ne kadar önemli olduğunu görmemi sağladı. Dereceye giren takımların yaşadığı zorluklar ise insanın her ne olursa olsun hedefleri doğrultusunda pes etmemesi konusunda ilham vericiydi.
Birkaç ufak teşekkür ile yazımı tamamlamak istiyorum. Öncelikle bu seneki organizasyona ev sahipliği yapan Darüşşafa Cemiyeti Eğitim Kurumlarına, bu seneki organizasyona sponsor olan Creality Türkiye ekibine, her yıl bu etkinliği düzenleyen Mektepp ekibine ve Educathon22’ye katılan tüm katılımcılara bu güzel etkinlik için kendi adıma çok teşekkür ederim.
Gelecek sene görüşmek üzere!
Yazar: Muammer Berkhan Avcı