Modern dünyada her türlü iletişim kanalının dijitalleşmesi ile birlikte eskiden kullandığımız iletişim araçları yetkinliğini yitirmeye başladı. Elektronik posta ilk çıktığı yıllarda özel mesajlaşmalar için kullanılıyordu. Kurumsal şirketlerin e-maili kurumsal iletişim kanalı olarak kabul etmesi ile birlikte mailleşme, günümüzde hayatımızın her anında ihtiyaç duyduğumuz iletişim aracı haline geldi. Hem günlük hayatın diliyle yazılan hem de dilekçe benzeri bir üsluba sahip olan e-postalar, farklı dillerde ve farklı durumlarda kullanıcıların kafasının karışmasına sebep oluyor.

Önemli bir görüşme sırasında basit dil bilgisi ve yazım hatalarından kaçınmak isteyen ve maili göndermeden önce onlarca kez okuyan biriyseniz İsrailli girişim AI21 Labs‘ın son çalışması Wordtune‘u incelemek isteyebilirsiniz. Yapay zekânın gücünden yararlanan yeni bir Chrome uzantısı sayesinde saniyeler içinde yazdığınız e-mailleri dil bilgisi ve yazım hatalarından ayırmanız mümkün hale geliyor. Wordtune ile birlikte yazdığınız her e-mailde sanki yanınızda profesyonel bir editör sizi anlık olarak düzeltiyor hissine kapılabilirsiniz.

Size Özel Yardımcı Yazar

Stanford Üniversitesi’nde Fahri Profesör Yoav Shoham, 80’li yılların başından beri yapay zekâ ile ilgileniyor. Bugüne kadar yapay zekânın hareketlerini ve ilerlemesini izleyen AI Index projesini başlattı ve Google’a iki start-up sattı. AI21 Labs kurucu ortağı Shoham, Wordtune‘un halen geliştirme aşamasında olduğunu ve şimdilik bir editörün yaptığı bütün işlerin altından tek başına kalkamayacağını söylüyor. Ancak uzantının geliştirilmesi ve kullanıcıların verileriyle beslenerek eğitilmesi sonunda yakın gelecekte ortalama bir editörün yaptığı bütün düzenlemeleri yapabilecek bir yapay zekâ ile karşı karşıya kalabiliriz.

“Amacımız sadece sizi taklit eden bir uzantı yapmak değil aynı zamanda size gerçekten yardımcı olabilecek bir yazar yaratmak.” -Shoham

Shoham, Wordtune’u sadece kullanıcıların hatalarını düzelten bir uzantı olarak tasarlamadıklarını aksine kullanıcı ile birlikte yazarak, onun yazı tipini ve stilini  öğrenerek sanki onunla beraber yazan bir danışman rolüne evrilmesini plandıklarının altını çiziyor.

Wordtune Uzantısının Kullanımına Bir Örnek

Rakiplerinden Farkı Sizi Tanıması

Shoham’ın en son projesi olan Wordtune, piyasada bulunan Grammarly ve Hemingway Editor gibi yazım düzeltme uzantılarından farklı olarak yardımcı yazarlık konusunda gelişerek benzerlerinden sıyrılmayı hedefliyor.

Grammarly ve Hemingway Editor uzantıları kullanıcının yazısını yüksek doğruluk oranıyla düzeltmesine karşın kullanıcının eski verilerini işleyerek öneride bulunma veya otomatik düzeltme gibi özelliklere sahip değil. Wordtune’u bu uzantılardan ayıran en önemli ise özellik makine öğrenmesini kullanarak kullanıcıyı tanımaya çalışması ve ona özel bir dil düzeltme uzantısı haline gelmesi.

“Derin öğrenmeyi benimsemek ve ona anlamsal bilginin eksik bileşenini eklemek istiyoruz.”

1980’lerde bu işe girdiğinde bugün olduğu kadar fazla veri olmadığını ve bugünkü bilgisayar gücünün hayal dahi edilemediğini söyleyen Shoham, bugün ise yapay zekânın inanılmaz bir noktaya geldiğini ve bunun işleri çok kolaylaştırdığını dile getiriyor. Wordtune kelime bazında düzeltme yapabildiği gibi cümlenizin tamamını değiştirmeye yardımcı olabiliyor. Cümleyi analiz ettikten sonra sizin üslup ve niyetinizi anlayıp bunlara dikkat ederek bütün cümleyi tekrardan nasıl oluşturabileceğinize dair size önerilerde bulunuyor.

Wordtune Tanıtım Panosundan

Kişiye Özel Kopyala-Yapıştır

Ayrıca “Akıllı Kopyalama” özelliği ile mailinize dışarıdan bir metni eklemek istediğinizde Wordtune bunu mailin genel yapı ve uslübuna uygun bir şekilde kopyalayıp yapıştırmanıza imkan sağlıyor. A21 Labs’ın bir diğer uzantısı olan Haim ise ilk ve son cümlesi kullanıcı tarafından yazılmış bir metnin arasını doldurmayı planlıyor. Şu an sadece demosu bulunan Haim’in gelecekte Wordtune ile birlikte eş zamanlı çalışması sağlanabilir. Bu iki uzantının birleşmesi sonucunda yazdığınız ilk cümleden sizin ne yazmak istediğinizi kavrayabilecek ve sizi uzun mailler yazarken rahatlatabilecek bir uzantı oluşturulabilir. Wordtune’un bu değişikleri ve düzeltmeleri yaparken sürekli olarak sizin izninizi istemesi uygulamadan kaynaklı yanlış anlaşılmaların meydana gelmesini önlüyor. Gelecekte yazı yazan herkesin kendisine özel yardımcı bir editörünün olması fikri, Wordtune’un geliştirilmesi ile mümkün hale gelebilir.

Kaynak: Israel21C

Share:

administrator

1997 İstanbul doğumlu olan Kemal Berk, İTÜ Ekonomi bölümünde eğitimini sürdürüyor. Estetik açlığını Avrupa Sineması ve Müziği ile doyurmaya çalışmasının yanı sıra felsefe, nöroloji, dinler tarihi ve iktisat konularında okumalar yapmayı seviyor. Öğrenmeye ve gelişmeye yönelik durdurulamaz bir arzuya sahip olması, onu üretken ve verimli olmak için teşvik ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir