Her geçen gün farklı alanlardaki dijitalleşme adımlarına tanıklık ediyoruz. Bu dijital dönüşüm basamaklarını en hızlı tırmanan alanlardan birinin “eğitim” olduğu aşikâr. Önceleri yüz yüze eğitimle dijital eğitim platformlarını karşılaştırırken şimdilerde yalnızca hangi dijital platformların daha inovatif ve daha erişilebilir olduğunu tartışır olduk.
Hem teorikteki hem de pratikteki bu dönüşüm, eğitimin her kademesinde etkisini iyiden iyiye hissettirse de özellikle üniversiteler bu durumdan en büyük payı alan kesim oluyor.
Google’ın başlattığı Career Certificates adlı bir programla artık kendi sunduğu eğitimlerini 4 yıllık üniversite programlarına denk kabul edeceğini aktarmıştık. Şimdilerdeyse benzer bir uygulama arkasında önemli bir makine öğrenimi ve yapay zekâ desteği bulunan yabancı dil uygulaması Duolingo tarafından sunuluyor.
4 dönemlik üniversite yabancı dil programına denklik sunan Duolingo, yabancı diller için belirlenmiş bir değerlendirme ve referans sistemi olan CEFR Scale’e uygun olarak eğitim verdiklerini kanıtlayarak bu denkliği nasıl sağladıklarını göstermeye çalışıyor.
Denklik araştırması kapsamında ilk olarak ABD üniversitelerinde İspanyolca/ Fransızca dil eğitimi alan ve Yabancı Dil Öğretimi Amerikan Konseyi (ACTFL) tarafından hazırlanan dinleme ve okuma yeterlilik testlerinden geçmiş olan öğrencilerle Duolingo üzerinden bu dilleri sıfırdan öğrenmeye başlayan ve A2 seviyesine eş değer olan Kontrol Noktası (Checkpoint) 5’e kadar ilerlemiş 225 öğrenciyle iletişime geçildi.
Araştırma sonuçlarına göre Duolingo öğrencilerinin okuma ve dinleme yeterlilik düzeylerinin İspanyolca veya Fransızca derslerinin dördüncü döneminin sonunda olan üniversite öğrencilerinin yeterlilik düzeyleri ile yarışır düzeyde olduğu görüldü.
ABD’de her bir dönemin yaklaşık dört aylık sürdüğünü ve dil derslerinin her dönem ortalama 60 saat olduğunu düşünürsek üniversitede dört dönem yabancı dil dersi almak ödevler ve ekstra projeler hariç en az 240 saate denk gelirken Duolingo öğrencilerinin Kontrol Noktası 5‘e ulaşmak için harcadıklarının ortalama süresi yaklaşık 120 saate denk geliyor.
Yarı yarıya olan bu zaman farkını dijital eğitim programı Duolingo tarafından sunulan kişiselleştirilmiş ve esnek öğrenim (personalized and flexible learning) olanaklarının avantajı olarak düşünebiliriz. Bir diğer yandan yüz yüze iletişimin yabancı dil öğrenimine katkısını göz ardı edemeyeceğimizi unutmamalıyız ancak bunun pek de mümkün olmadığı pandemi günlerinde Cambly gibi yabancı dil pratiği yapabileceğiniz platformlar bir seçenek olabilir.
Artık bir dil bir insan anlayışından bir dil bir teknoloji/ bir uygulama anlayışına evrileceğe benziyoruz.
Kaynak: Duolingo Blog