Harvard’ın ürettiği mini robot HAMR-JR bugüne kadar üretilmiş en küçük ve en hızlı robot olarak karşımıza geliyor. Araştırmacılar bu robotu üretirken sadece bir kuruş büyüklüğünde ve 0.3 gram ağırlığında olan ortalama bir hamam böceğinden esinlendiler. Koşabilen, zıplayabilen ve ağırlığına göre bir şeyler taşıyabilen HAMR-JR, su altında da şaşırtıcı derecede iyi performans sergiliyor.

Ekip HAMR-HAMR ve RoboBee gibi diğer mikrobotları inşa etmek için kullanılan tasarımdan ilham alan üretim sürecinin HAMR-JR gibi küçük boyutlu robotlara da uygulanabileceğini göstermek için HAMR-JR’yi üretti ve bununla beraber tasarımı mikro ölçekte bile aynı karmaşıklıkta uygulayabileceklerini ispatlamış oldular.

HAMR-JR makalesinin baş yazarı Kaushik Jayaram’a göre bu olağanüstü bir gelişme. Jayaram “Bu alıştırmanın harika yanı önceki tasarımla ilgili hiçbir şeyi değiştirmek zorunda kalmamamız. Yani sürecin temel olarak çeşitli boyutlardaki herhangi bir cihaza uygulanabileceğini kanıtlamış olduk.” diyerek Harvard ekibinin başarısının önemini vurguladı.

HAMR-JR

Bir robotun boyutlarının küçülmesinin koşu hızını ve yeteneklerini nasıl etkileyeceğini görmek isteyen araştırmacılar 0.3 gram ağırlığında olan dört ayaklı HAMR-JR’nin vücut uzunluğunu 2.25 cm’ye kadar küçülttüler. Benzer şekil ve boyuttaki böceklerin hareketlerini taklit eden robot sağa sola dönüş, geriye hareket, zıplama, sıçrama ve hızlı yürüyüş gibi hareketleri yapabiliyor.

Harvard’ın yayınladığı açıklamaya göre robot saniyede 14 vücut uzunluğu kadar koşabiliyor ve bu da onu en küçük olmasının yanında en hızlı mikro robotlardan biri yapıyor. Eğer bu ölçüm insan vücuduna göre uyarlanırsa -kütle faktörünü hesaba katmadan- dünya rekoru sahibi Usain Bolt’un bile hızını ikiye katlıyor.

Jayaram: “Bu ölçekteki çoğu robot sadece oldukça basit ve temel hareketleri gösterebiliyor. Biz de el becerisinden veya boyut kontrolünden ödün vermek zorunda olmadığınızı gösterdik.”

Jayaram ve beraber çalıştığı ekip bu hafta düzenlenen Uluslararası Robotik Otomasyon Konferansı’nda hafif robotların mekansal farkındalığını ve hassas nesneleri kavrama yeteneğini geliştirme çalışmalarını HAMR-JR üzerinden katılımcılara sundular.

Kaynak: Futurism

Share:

administrator

Yıldız Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olan Kardelen, yeni filmler ve müzikler keşfetmenin yanında teknolojik yenilikleri takip etmekten büyük keyif alıyor ve kendisine ilginç gelen şeyleri Gelecek Burada için yazıyor çiziyor, hatta bizzat Gelecek Burada'nın podcast yayınlarını yürütüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.