3 boyutlu baskı teknolojisinin ucuzlayıp daha geniş kitlelere ulaşabilmesiyle birlikte kullanım oranı bir hayli artan drone’lar biz kullanıcılar için oldukça güzel bir fırsat olsa da ulusal güvenlik ve mevcut düzenin refahı açısından önemli sorunlar yaratma potansiyeline sahip.

Birleşik Krallık’ın en yoğun ikinci havalimanı olan Gatwick Havalimanı’nda tespit edilen drone veya drone topluluğu uçuşların durmasına sebep oldu. İlk görüldüğü Çarşamba gecesi 9’dan sonra 837 uçuştan 150 kadarı iptal edilmiş ve binlerce insan mağdur olmuştu. En son Perşembe gecesi 10’da görülen drone veya drone’ların bir daha görülmemesi üzerine 36 saatlik aranın ardından Cuma sabahı itibariyle uçuşlar eski seyrine dönmüş oldu.

Londra Gatwick Havaalanı’nda oluşan kuyruk

Kim veya kimler tarafından yönetildiği henüz belirlenemeyen drone’lar, “anti-drone” sistemlere olan ihtiyacı tekrar hatırlatmış oldu. Çünkü mevcut durumda sahip olduğumuz teknolojiler bazı alanlar için bazı drone çeşitlerini engelleyebiliyor olsa da bunların tam olarak tehlikeleri önleyebildiği söylenemez. Üretimi ve yönetimi oldukça ucuz hale gelen insansız hava araçlarının Beyaz Saray ve askeri üs gibi çok önemli alanlarda önlenmesi bir şekilde mümkün olabiliyor ancak aynı önlemlerin önem arz eden yerlere kurulması da pek mümkün değil. Çünkü hava sahaları oldukça geniş ve drone’lar 600 metrelere kadar kolayca çıkabiliyor.

Alınan önlemlerin birçok noktada geçerliliği olsa bile mühendislik bilgisine sahip herhangi birisi tarafından tüm bu önlemleri aşabilecek; gps’siz, uzaktan kontrole ihtiyaç duymadan (önceden programlanmış) uçabilen insansız hava araçları inşa edilebilir. Bu da yakın gelecekte ciddi sorunlar yaşayabileceğimiz anlamına geliyor.

Asıl bizi bu noktaya getiren habere dönersek; hayır, bir drone’un bir uçağı düşürmesi pek de mümkün değil ancak eğer bir drone topluluğu bir yolcu uçağını hedef almak isterse, o zaman sorun yaşanması işten bile değil.

Olayı soruşturan Sussex polisine göre herhangi bir terörizm aktivitesi mümkün değil. Failin veya faillerin protesto amacı gütmüş olabilecekleri düşünülüyor.

Not: Kapak görseli temsilidir.

Kaynak ve ileri okuma: Technology ReviewThe Guardian

Share:

administrator

1997’de Nevşehir-Ortahisar’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Basım Teknolojileri eğitimi görüyor. Gazeteciliğe ve doğru bilgi alma hakkına inanan Hasan, bir Onaran olarak sosyal inisiyatifin ve eğitimin gücüne inanıyor, geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir