Bugün kullandığımız birçok web sitesi, uygulama veya hizmet tamamen reklamlar ile ayakta durmaya çalışıyor. Bu da sektörde en iyi reklam hedeflemesi yapabilen şirketin daha çok kazanacağı anlamına geliyor. Böylece kişisel verilerimiz de tehlike altına girmiş oluyor. Öyle ki, Trump’ın seçilmesini sağlayacak bilgilerin hepsine sahip olan Facebook’un gücü buradan geliyor.
Öte yandan YouTube, Dailymotion gibi video platformları da tamamen (YouTube Premium’u bir kenara koyalım) reklam göstererek gelir elde edenler arasında. Netflix, BluTV gibi dizi-film platformları ise reklam modeli ile para kazanan TV sektörünün aksine abonelik ücreti de alıyor. Peki ya bu dizi-film platformları da reklam modeline geçmek isteseydi?
Çin’in 97 milyon aboneli video platformu Tencent ile bilgisayarlı görme ve yapay zekâ odaklı reklam stratejileri geliştiren Mirriad arasında imzalanan 2 yıllık anlaşma sayesinde yakın gelecekte izlediğimiz online video-dizi-filmlerde yapay zekâ tarafından hazırlanan ürün yerleştirmeleri görebiliriz. Cem Yılmaz filmlerinde sıkça karşılaştığımız, internet dizisi Fi’de gündem yaratan Samsung yerleştirmeleri gibi örneklerin önceden (çekim sırasında) değil, izleyiciye göre değişecek şekilde sonradan hazırlandığını düşünün. Başrol oyuncularımızın ciddi bir tartışmaya girdiği duvarın kenarında o hafta şehirdeki önemli bir etkinliğin afişini görebiliriz. Karakterlerin içtiği kahve bardaklarının tasarımı şehrinde Starbucks bulunan izleyiciler için Starbucks bardağına dönüşürken (ki farklı tasarım imkanları da var) şehrinde McDonald’s bulunanlar için McD Cafe bardağına dönüşebilir. Bu sayede reklamların geçmesi için 20 saniye beklemek zorunda kalmazken şirketler için de daha faydalı bir reklam stratejisi ortaya çıkabilir.
Tencent önce bu stratejiyi (teknolojiyi) Çin’de deneyecek. Eğer başarılı olursa yakın gelecekte kullandığımız her platformda karşımıza çıkma ihtimali bir hayli yüksek.
Kaynak:
Wow! Worth watching this. China’s largest video platform #Tencentvideo (97M paying China subscribers) will begin inserting extra ads into movies/series that didn’t exist in the original. #computervision pic.twitter.com/qltsQz9jdF
— Matthew Brennan (@mbrennanchina) October 15, 2019