Pandeminin olumsuz etkilerinden en çok yara alan sektörlerden biri şüphesiz ki turizm oldu. Özellikle dünya genelinde yurt dışı seyahatlere gelen yasaklar ve vize kısıtlamaları turizm gelirlerinde büyük bir düşüşe neden oldu. Tabii değişim sadece turizmle sınırla kalmadı. Çalışma alışkanlıkları ve iş yürütme yöntemleri de değişti. Hem de ne değişme!
Pandemi öncesi birçoğumuzun ihtimal bile vermediği bankacılık gibi hizmet sektörlerinde çalışmalar bir yıldır çevrim içi olarak yürütülüyor. Tam da bu noktada, yine pandeminin etkisiyle, turizm ve uzaktan çalışmayı bir araya getirecek yepyeni bir kavram literatürümüze girdi: dijital göçmen vizesi.
Özellikle dijital sektörlerde faaliyet gösteren insanlar için dünyanın farklı ülkelerinde oturma izni ve çalışma vizeleri veriliyor. Dijital göçmen vizesi nedir, getirileri nelerdir, hangi ülkeler dijital göçmen vizesi veriyor ve bu ülkelerin talepleri neler? Hepsini sizler için derledik.
Dijital Göçebelik
Dijital göçebe kavramı İngilizcedeki “digital nomad” kavramının birebir çevirisi. Bu tanım zamana ya da mekâna bağlı olmadan çalışabilen, mesai saatleri ya da düzenli gittikleri bir iş ortamı olmayan kişilerin tümü için kullanılabiliyor. Dijital göçebeliği bir meslek olarak düşünebilirsiniz ancak aslında bu kavram bir mesleği değil birçok mesleğin yapılış şeklini temsil ediyor.
Peki, dijital göçmen vizesine talep neden pandemide artış gösterdi?
Dijital göçmen vizesini almaya hak kazandığınızda sıradan vatandaşların pandemi şartlarında seyahat edemedikleri ülkelere vize şartlarındaki süreye bağlı olarak rahatça seyahat edebiliyorsunuz. Artık birçok şirketin çalışanlarına sunduğu anlaşma şartlarından biri olan dijital göçmenlikle her ülkenin vaatleri ve şartları farklılaşıyor. En popülerleri ise şu şekilde:
Çekya
Avrupa’nın en çok turist alan şehirlerinden biri olan Çekya, pandemiyle birlikte milli gelirlerinde ciddi düşüş yaşayan ülkelerden biri. Dijital alanda çalışanlara özel uyguladığı vize programıyla Çekya kanayan yarası olan turizme az da olsa şifa bulmayı hedefliyor.
Vizeye hak kazanmak için yapılması gerekenler ise şöyle:
· 100 euroluk bir başvuru bedeli
· En az bir yıllık konaklama kanıtı
· Banka hesabınızda en az 5.587 euro olduğunu gösteren kanıt
· Yerel vergilerle ayda yaklaşık 80 Amerikan Doları ödemek
Estonya
Avrupa’da dijital göçmen vizesi uygulamasını hayata geçiren ilk ülke olan Estonya’nın şartları, Çekya’dan biraz daha uygulanabilir gibi görünüyor.
Konumdan bağımsız bir işletmenizin olması ya da Estonya dışında bulunan bir şirket için uzaktan çalışmak ve 6 ayda en az 3.504 euro kazanmak Estonya’dan dijital göçmen vizesi alabilmeniz için yeterli. Bu esnek şartlar ülkenin pandemi döneminde turizm gelirlerine ne kadar ihtiyacı olduğunu gösteriyor.
Norveç
Norveç’ten dijital göçmen vizesi alma şartlarının kolay olduğunu düşünen var mı? Cevap evet ise size bazı kötü haberlerimiz var. Norveç’te çalışma fırsatından faydalanabilmek için:
· Ülkede sözleşmeli olarak serbest meslek sahibi olmanız
· Norveç’te konaklama kanıtı ve vergi ödemeleri haricinde yılda en az 35.719 euro gelir göstermeniz gerekiyor.
[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/mogol-gocmenleri-dijital-gelecek-hakkinda-bize-ne-ogretiyor/”]Moğol Göçmenleri Dijital Gelecek Hakkında Bize Ne Öğretiyor?[/button]
Dubai, BAE
· Mevcut işverenden bir yıllık sözleşme ile istihdam kanıtı veya şirketin mülkiyet kanıtı ile aylık maaş
· Son ayın maaş bordrosu ve önceki 3 ayın banka ekstresi başına minimum 5.000 Amerikan Doları gelir göstermeniz gerekiyor.
Barbados
Salgından uzak huzurlu bir yaşam sürmek isteyen [tooltip tip=”serbest çalışan”]freelance[/tooltip] çalışanlar için Karayipler ülkesi Barbados sınırlarını açtı. Bu konuda turizm ülkesi özel bir vize programı uyguluyor. Dijital çalışma vizesine sahip olmak için:
· Barbados dışında bulunan bir şirket için uzaktan çalışmalısınız.
· Yılda en az 50.000$ kazanmak ve zorunlu Covid-19 testinden ve 48 saatlik karantinadan geçmelisiniz.
Hırvatistan
Önemli bir turizm ülkesi olan Hırvatistan son yıllarda dijital alanda faaliyet gösteren freelance çalışanları ülkeye çekmeye çalışıyor. Bu bağlamda 2021’in Ocak ayından itibaren uygulanmaya başlayan dijital göçmen vizesi ilgi görüyor. Dijital göçmen şartlarının maddi yükümlülüğü ise bulunmuyor:
· Serbest meslek veya uzaktan çalışma kabiliyetine dair kanıt sunmak (yazılı beyan, iş sözleşmesi, müşteri sözleşmeleri vb.)
· Herhangi bir sabıka kaydının bulunmaması
Dijital Gelecek
İçinde ada ülkelerinin de bulunduğu 36 ülkelik listeden belirlediğimiz en popüler dijital göçmen durakları bu ülkeler. Dijital göçmen vizesi kişilere freelance çalıştıkları pandemi döneminde farklı ülkelere seyahat etme imkanı sunarken; ülkelere turizm gelirlerinin büyük ölçüde düştüğü salgın döneminde turist çekme ve döviz oluşturma imkanı sağlıyor. Örneğin Almanya’da bir şirketle anlaşmalı olarak uzaktan yürüttüğünüz çalışma döneminizi Estonya’da konaklayarak geçirebiliyorsunuz. Vize alma şartlarının ne kadar ağırlaştığı, ne kadar kolaylaştığı ise ülkelerin turizm gelirlerine ne ölçüde ihtiyaç duyduğuyla açıklanabilir. Yukarıda yer alan ülkelerden Estonya, düşen gelirlerle daha zor baş edebildiği için dijital göçmen vizesi alımını kolaylaştırırken; Norveç şartları çok da esnetmiyor.
Önce dijital çalışma kavramını çok sık duyar olduk. Şimdi dijital göçmen kavramına ısınıyoruz. Biz daha yeni yeni ısınırken dijital göçmenliğin vizesi çıktı bile! Pandeminin hızlandırdığı dijitalleşme süreci yeni kavramlar, yeni meslekler, yeni çalışma yöntemleri ve yeni sektörler için ilham oluyor. Dünya hızla dijitalleşiyor.
Kaynak: Expertvagabond.com