İnternetin yayılması ve internet kültürünün ciddi bir ivme ile gelişimine devam ediyor olması ile birlikte önümüze çıkan Freelancer ve Digital Nomad gibi kavramlar hayatımızda daha fazla yer etmeye başladı. Ancak bugün konumdan bağımsız, serbest olarak maddi dönüt elde edebileceğimiz birçok iş mümkünken, dilediğimiz ülkeye gidip yasal olarak para kazanmak pek de mümkün değil.
Qz.com yazarı, Amerika vatandaşlarının 170’den fazla ülkeyi vizesiz ziyaret edebileceğinden ancak bu ülkelerin hiçbirinde yasal olarak iş yapmalarının mümkün olmamasından ve bu sistemin henüz internet yokken oluşturulmuş ilkel bir sistem olduğundan şikayet etmiş. (Bir de bizim vizesiz girebildiğimiz ülkeleri görmeli.)
İrlanda girişimcilere 1 yıllık oturma iznini kolay veriyor ancak bir girişim başlatmayıp sadece çalışmak için izin istiyorsanız çok daha zor bir izin süreci ile karşı karşıya kalıyorsunuz.
16 yaşında kurduğu şirket ile Estonya’nın en genç yatırımcısı olan ve bugün Jobbatical şirketi ile işverenlere dönemin teknolojik, ticari ve yaratıcılık konusunda danışmanlık hizmeti veren Karoli Hindriks’in söylediğine göre Estonya devletine 2019 yılında yürürlüğe girmesi planlanan bir Digital Nomad Visa (Dijital Göçebe Vizesi) için danışmanlık yapıyor. Dijital göçebelere 1 yıl çalışma izni verecek olan bu vizenin tüm Schengen bölgesi için geçerli olacağını da iddia etmiş kendileri.
Tayland ise geçiğimiz haftalarda otomasyon, robotik, yeni nesil otomotiv endüstrilerinde çalışan insanlar için çalışma izni olmadan 4 yıl ülkede faal olarak bir işte bulunabilmesine imkan sağlayan Akıllı Vizesini (Smart Visa) duyurdu.
Bugün biz artık dünyayı küçük bir köy olarak lanse ederken hala vize gibi gerekliliklerin olmasını bile saçma buluyoruz ancak gidip oraları gezmenin ötesinde, gidip istediğimiz ülkede çalışıp katma değerde bulunmak bile bir miktar zorluk çekmemizi gerektiriyor. Hindriks’in de dediği gibi; bu aslında bugünün dünyasına göre hazırlanmış bir kanun değil. Yapılan bir ankette Freelance çalışan insanların %60’ının digital nomad olmak istediğini ve yurt dışına da çıkarak çalışan insanların %78’inin mutlu olduğunu da aktarmıştık.
Kaynak: Qz