Çocukların öğrenim süreçlerine katılımını ve motivasyonunu arttırması açısından sınıflarda çeşitliliğin arttırılması için pek çok adım atılıyor. Özellikle materyal çeşitliliği ve teknoloji entegrasyonunun eğitimde dönüşümü gerçekleştiren önemli unsurlar olduğunu söyleyebiliriz.
Dijital verilerden yararlanılarak oluşturulan ders içerikleri öğrencilerin dikkatini çekebilme noktasında öğretmenlere kolaylık sağlarken öğrencilerin de eğlenerek öğrenmesine fayda sağlıyor. Teknolojinin bu olumlu etkisinin daha fazla sayıda öğrenciye ulaştırılabilmesi için de çalışmalar sürdürülüyor.
Bazı dijital platformlar ve uygulamalar kayıt aşamasında öğretmenlere ücretsiz erişim olanakları sağlayarak ya da onlar için ekstra materyaller hazırlayarak dijital verilerden faydalanmalarına destek oluyor.
Bu platformlardan biri de Netflix. Bir süredir belgesellerini okullarda destekleyici materyaller olarak kullanılması için öğretmenlerin erişimine açan Netflix, pandemi sürecinde okulların kapanmasıyla beraber uzaktan eğitime destek olması için de bu kez belgesellerini ücretsiz olarak Youtube üzerinden paylaşıyor.
Şu an 10 belgesel serisini Youtube’da paylaşan Netflix, bu sayede öğretmenlerin öğrencilerinin erişip erişemeyeceği konusunda endişe etmeden bu belgeselleri derslerinde kullanabileceklerini belirtiyor. Aynı zamanda her belgesel başlığının altında ayrı ayrı eğitim kaynakları da sunuyor.
Eğitim kaynaklarında belgesellerden önce ve izlendikten sonra cevaplanması gereken sorular bulunuyor. Bu tarz sorular öğrenim sürecinde önemli mi? Bir aktiviteye başlamadan önce öğrencinin sorulan sorulara tahminler yürütmesi sonrasında tahminlerinin doğru olup olmadığı merakını uyandırabileceğinden motivasyonu arttırabilir. Diğer bir yandan anlamlı öğrenme (meaningful learning) sürecinde aktivite üzerinde çalışırken öğrencinin tamamlaması gereken bir görevi bulunması faaliyet sırasında odaklanmasını arttırıcı etkiye sahip olabilir.
Videolarda altyazı özelliği bulunmasına rağmen henüz ekstra olarak yayınlanan eğitim materyalleri ise İngilizce dışında başka bir dilde sunulmamış.
Ücretsiz erişime açılan belgesel serilerinin ve filmlerinin içeriklerine biraz daha yakından bakalım. Aynı zamanda başlıkların altında bulunan linklerden kaynaklara da erişebilirsiniz.
Abstract
Tasarım sanatı ve felsefesine uzanan bu belgeselde dünyanın en büyük tasarımcılarının zihinlerine girip farklı disiplinlerden ilham veren çalışmaların günümüzü ve geleceğimizi nasıl etkileyeceği işleniyor.
Eğitim Kaynaklarına buradan ulaşabilirsiniz.
Babies
Bu belgesel dünyaya geliş anımızdan başlayan ve özgür bireyler olmaya uzanan yolculuğumuzda 15 farklı ailenin deneyimleri ve araştırmacıların bebek zihni üzerine olan çalışmalarını inceliyor. Gelişimsel süreç hakkında pek çok bilgi içeriyor.
Eğitim kaynaklarına buradan ulaşabilirsiniz.
Chasing Coral
Su altı yaşamında neler olup bittiğini öğrenmek isteyenlere yardımcı olabilecek ve çocuklarda doğa bilincini geliştirebilecek bir belgesel. Doğal varlıkların yaşamındaki tehditler de ayrıntılı olarak inceleyerek su altı yaşamına dair bilgiler sunuyor.
Eğitim kaynaklarına buradan ulaşabilirsiniz.
Explained
Güncel olaylar ve sosyal trendleri politika, bilim, tarih gibi alanlar açısından inceleyerek farklı bakış açıları sunuyor ve bu alanlarda uzman kişilerle yapılan görüşmeleri paylaşıyor.
Eğitim kaynaklar yakın zamanda yüklencek.
Our Planet
8 bölümlük bu belgesel dizisi 4 yılda 50’nin üzerinde ülkede çekimler yapılarak ve 600 kişinin 3500 çekim günü çalışmasıyla hazırlanmış. Dünyamız üzerindeki çeşitliliği, daha önce hiç görüntülenmemiş alanları da filme alarak, izleyenlerle buluşturuyor.
Eğitim kaynaklarına buradan ulaşabilirsiniz.
Zion
Doğuştan bacakları olmadan doğan ve henüz 2. Sınıftayken yetenekli akranlarıyla güreşmeye başlayan Clark’ın hikayesine odaklanan bu belgesel dizisi, fiziksel mücadelenin onun hayatında nasıl bir terapi haline geldiğini anlatıyor.
Eğitim kaynaklarına buradan ulaşabilirsiniz.
13th
Ava Duvernay’ın esrarengiz belgeseli ABD Anayasası’ndaki 13. Maddenin kölelik ve kabul edilen suçlar konusuna değiniyor. Tarih olayları sentezleyen bu belgesel maddenin diğer disiplinlerle de olan bağlantılarını da işliyor.
Eğitim kaynaklarına buradan ulaşabilirsiniz.
The White Helmets
Savaştan etkilenen sivilleri kurtarmaya çalışan 3 gönüllü kurtarma çalışanının yaşadıklarını anlatan bu kısa belgesel Suriye’de yaşamına devam etmeye çalışanların hayatlarından sahneler sunuyor.
Eğitim kaynaklarına buradan ulaşabilirsiniz.
Period. End of the Sentence
Hindistan’ın kırsal kasabasında yaşayan bir grup kadının nesillerdir pedlere erişimi olmadığı süreçte birçok sağlık sorunuyla mücadele etmek zorunda kaldığı anlatılıyor. Kasabalarına kurulan bir makine sayesinde hijyenik pedler üreterek hem sağlık hem de yaşam koşullarını iyileştirmelerini ve üretime uzanan yolculuklarına da tanıklık ediyoruz.
Eğitim kaynaklarına buradan ulaşabilirsiniz.
Knocked Down the House
2018 ABD Kongre seçimlerinde siyasi kampanyalarını yürüten 4 kadını işleyen bu belgesel daha önce siyasi geçmişleri bulunmayan bu dört kadının güçlü politik duruşlarıyla siyasal dengeleri nasıl değiştirdiğini konu ediniyor.
Eğitim kaynaklarına buradan ulaşabilirsiniz.
Dilerim bu tarz paylaşımların erişebildiği öğrenci sayısı giderek artar. Çeşitliliğin daha çok öğrenciye ulaştırılabildiği noktada eğitim alanında önemli gelişimler yaşanmaya devam edecektir.
Kaynak: The Verge