Covid-19 pandemisi ile birlikte dijital varlık mecraları hayatlarımızın önemli bir parçası hâline geldi. Bu ilgiden nasibini alanlardan biri ise giyim sektörü. Dijital modaya para harcamak pek çok kimse için israf olarak algılanabilir olsa da, farklı piyasa değerine sahip moda markaları bu alana yatırım yapıyor. Dijital moda trendi, moda sektörünü daha kapsayıcı ve çevre dostu hâle getirme şansı yaratabilir.

Geçtiğimiz hafta giyim sektöründeki yenilikleri 3B Baskı teknolojisinin penceresinden ele almıştık. Gelin bu hafta şu soruya yanıt arayalım: Sanal giyim para israfı mı yoksa gezegene zarar vermemenin bir yolu olabilir mi?

Gucci Garden

Birkaç bin dolara satılan Gucci marka bir çanta haber niteliği taşımıyor olabilir. Ancak, yalnızca metaverse’de giyebileceğiniz bir Gucci çantası, gerçek hayattaki muadilinden daha fazla dikkat çekici olabilir.

2021 Mayıs ayında Gucci, Roblox oyun platformunda Gucci Garden adlı dijital platformunu açarak sanal dünyada ilkbahar sezonunu karşıladı. Arı konseptli Dionysos çanta, alışveriş yapılabilecek ürünlerden biriydi. Bu ürün 475 Robux’ta (kurgulanan oyun dünyasının oyun içi para birimi) fiyatlandırıldı. Gerçek dünyada 3.400 dolar değerindeki bu çanta, sanal dünyada yalnızca 6 dolara tekabül etmiş oldu. Ancak tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, ilgi odağı olan çanta pazarın hareketlenmesi ve tekliflerin artmasıyla 350.000 Robux, yani 4.115 dolara satıldı.

İtalya’nın Floransa kentindeki gerçek bir yapıyı taklit etmesi amaçlanan Gucci Garden, lüks markanın sanal bir deneyim sunmayı amaçladığı platformu diyebiliriz. Tasarımcı Alessandro Michele’in danışmanlığında marka, The Sims 4 topluluğu ile iş birliğiyle sürdürülebilir moda anlayışını ortaya koyuyor. Gucci, The North Face x Gucci Collection iş birliği ile Pokémon eğitmenlerindeki karakterlerin aksesuar alabileceği bir alan yaratarak oyununu bir üst seviyeye çıkarıyor. Gucci Virtual 25 isimli spor ayakkabı ile Roblox ve sosyal medya platformu VRChat’taki avatarlar tarafından giyilebilir hâle getiriyor.

The North Face x Gucci Koleksiyonu

Koleksiyonun tamamı, artırılmış gerçeklik kullanarak fotoğraf ve videolarda kullanmak isteyen müşteriler için Gucci’nin uygulamasında 11,99 dolar karşılığında satın alınabiliyor.

Alessandro Michele, günümüzde modanın en dikkat çekici tasarımcılarından biri olarak kabul ediliyor. Bu isme rakip olarak gösterilen bir isim var, Virgil Abloh. Lüks sokak giyim markası Off-White’ın kurucusu Abloh, Ikea için yaptığı iş birliğiyle de tanınıyor. Tasarımcı, bir kısmı metaverse’de yer alacak olan erkek giyim koleksiyonunun sanat yönetmeni olarak Louis Vuitton’la çalışacak.

Abloh, Şubat ayındaki bir Instagram gönderisinde fiziksel ve dijital varlıkların iç içe geçmesinden bahsederek “İşin garibi, gerçek dünyanın sadece yarı zamanlı metaverse olması…” yazmıştı.

Uygulama içi satın alma işlemleri, moda endüstrisini yeni bir trende yönlendiren dijital moda evi olarak nitelendiren The Fabricant gibi şirketler tarafından gerçeğe dönüştürülüyor. Bu şirketlerin müşterileri giysileri 3D modellenmiş VR ortamlarda giyebilecek.

Fabricant’ın Atari’den ilham alan dijital NFT moda koleksiyonu

“Oyun içi satın alımlar için küresel gelir çok büyük ve dijital moda da bunun bir parçasını oluşturma potansiyeli sahip. Bu sebeple fiziksel moda markaları da dijital alanda boy göstermeye başlıyor.” Michaela Larosse – The Fabricant / Yaratıcı Strateji ve İletişim Uzmanı

Tribute Brand’in sitesini ziyaret ettiğinizde gelecekten bir mesajla karşılaşacaksınız: “Bu, temassız ve siber moda platformudur.” Yalnızca dijital olan marka, gerçek dünyada yüksek fiyatlara sınırlı sayıda hazır giyim ve özel yapım giysiler satıyor. Bir ürün satın alındığında, müşteri dijital montaj için kendi fotoğrafını gönderiyor ve birkaç gün içinde yeni kıyafetini teslim alıyor.

Dijital bir gardırop, iklim değişikliğiyle mücadele edebilir.

Sürdürülebilirlik, DressX adlı dijital moda pazarının sattığı ürünlerin büyük bir kısmını oluşturuyor. Vizyon açıklamasında “Daha az alışveriş yapmayın, dijital moda alışverişi yapın.” yazıyor.

Hızlı moda süreçleri, iklim değişikliğine önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Giyim ürünleri modası geçince veya deforme olunca kısa vadede çöpe atıldığında muazzam miktarlarda atık yaratıyor. Bu alanda sarf edilen iş gücü ve enerji tüketimi israfa neden olurken, tedarik ve ulaşım süreçleri de karbon emisyonuna sebep oluyor. Alternatif bir dijital platform, tüketicilerin israfını azaltabilir, böylelikle çevreye nefes aldırabilir.

“The Fabricant tam da bu nedenle yaratıldı: Gezegenin kendimizi ifade etme arzumuzun bedelini ödetmeden, kimliğimizi yenilikçi bir şekilde keşfetmemizi sağlayan güzel giysiler yaratmak. Gerçek şu ki, artık daha fazla fiziksel varlığa ihtiyacımız yok ya da giysilerimizi dolaplarda bekletmek ya da çöplükte bırakmak için değerli doğal kaynaklarımızı boşa harcamak zorunda değiliz.” Michaela Larosse

The Fabricant
Dijital moda trendini görünür kılan başka bir neden daha var: Covid-19 pandemisinde, ekranların dışında pek fazla deneyim yaşayamamış olmamız.

“Başlangıçta çalışmalarımız ilginç bir aykırı değer olarak görüldü. Pandemi ise ne yaptığımıza dair bakış açılarımızı oldukça çarpıcı bir şekilde değiştirdi ve çalışmalarımızın faydalarını çok somut hâle getirdi.” Michaela Larosse

Balenciaga Tasarımcısı Demna Gvsalia, konuklara 330 Oculus gözlük göndererek markanın 2021 sonbahar/kış 2021 gösterisini sanal gerçeklikte gösterdi. İlkbahar/Yaz 2022 koleksiyonu, sahte bir izleyici kitlesi ve podyumda deepfake teknolojisiyle klonlanmış bir modelin yer aldığı video biçiminde sunuldu.

Giysiler, insan vücudu yerine bir fotoğrafa veya avatara uyacak şekilde tasarlandığından dijital moda daha kapsayıcı olabilir. Sektöre ağırlıklı olarak standart beden kalıplara sahip markalar yön veriyor. Bu sebeple büyük bedene sahip müşteriler sınırlı bir çeşitlilikle karşılaşabiliyor. Sanal giyim sektörü bu gibi sorunlara da çözüm geliştirebilir.

Kaynak: PCMAG

Share:

administrator

1996 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde gördüğü lisans eğitiminden sonra odağını gıdaya çeviren Elif, Mutfak Sanatları Akademisi Profesyonel Aşçılık mezunu ve Anadolu Üniversitesi Tarım Teknolojileri öğrencisi. Merakının izinde farkındalığını besleyecek her türlü konuya olan ilgisiyle anlamlı bir gelecek inşasına katkıda bulunmaya çalışıyor.