Elon Musk’ın  Joe Rogan’ın sunduğu podcast programında yaptığı açıklamalara göre Neuralink en geç 1 sene içinde beyin implantlarını üretmeye başlayacak.

 

                    Elon Musk podcaster Joe Rogan’ın programına konuk oldu.

 

Elon Musk devrim yaratacak girişimi Neuralink’i ilk defa 2019 yılında internet üzerinden yapılan bir canlı yayında duyurmuştu. Neuralink insan beyninin bilgisayarlarla senkronize bir biçimde kullanılmasını sağlayacak dijital arayüzler üzerine çalışıyor. Buna bir nevi yapay zekâyı insan beynine entegre etmek de diyebiliriz. Bunu gerçekleştirirken ise hepimizin aşina olduğu çip teknolojisinden yararlanılacak.

Elon Musk ilk kez 2017 yılında adını duyduğumuz Neuralink projesi hakkında detayları vermek için 2 yıl bekledi.

Neuralink’in duyurulduğu ilk sunuma göre şirket bu projeyi geliştirirken beyin hastası insanları hedef kitlesi olarak aldı. Çiplerin temel amacı beyindeki hastalıkları anlamak, beyni korumak ve iyileştirmek olacak. Proje başkanı Max Hodak’a göre bilim insanları Parkinson hastalığını beyne yerleştirilebilecek cihazlarla yenmek için yıllardır çalışmalar yapıyorlar, Neuralink için de bu çalışmaların birkaç adım ileri taşınmış hali diyebiliriz.

Musk dışında bu konuda girişimleri bulunan bir diğer isim ise Bryan Johnson. Johnson’ın ismini ilk duyuşumuz Braintree isimli bir mobil ödeme şirketi kurması ve daha sonra 800 milyon dolara Paypal’a satmasıyla olmuştu. Şu an sinirbilim alanına yönelen ve 100 milyon dolarla Kernel  isimli bir gelişim kuran Johnson da gelecekte beynimizle sadece düşünerek bilgisayar gibi elektronik cihazları kontrol edebilecek miyiz sorusunun üzerinde çalışıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=r-vbh3t7WVI

   Neuralink ilk kez 18 Temmuz 2019’da internet üzerinden yapılan bir canlı yayında duyurulmuştu.

Her ne kadar ana misyon beyin hastalıklarına çare bulmak olsa da kafatasını delip beyne entegre edilecek bir çip ve dijital sinir ağlarının insan beyni üzerinde pek çok işlevi olacak ve yıllardır üzerine şiirler yazdığımız, filmler çektiğimiz süper insan (Cyborg – Siborg) hayalinin ilk aşamalarına tanıklık etmiş olacağız:

  • Beynin yenilenmesi ve gelişmesine yardımcı olacak olan dijital sinir ağları ilerleyen yıllarda hasarlı beyin dokularının yerini alabilecek ve bu dokuların yol açtığı hastalıklara çözüm olabilecek.
  • Devrimsel nitelikte en çok dikkat çeken işlevi ise hafıza depolama vaadi oldu. Neuralink’in dijital sinir ağları özellikle yaşlanmaya bağlı unutkanlıklara çare olabilir. Bu tip unutkanlıklar kısa süreli belleğin uzun süreli belleğe aktarılmasını sağlayan nöronların hasar görmesiyle meydana geliyor. Beyne yerleştirilen dijital sinir ağları hasarlı dokuları onararak yaşlılığa bağlı unutkanlığı tarihe gömecek gibi görünüyor.
  • Elektrik akımı tedavisi yıllardır bazı psikotik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor. Neuralink’in çipleri de aynı şekilde beyne düşük dalgalı elektrik akımları vererek hem psikotik hem de psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilecek.
  • Neuralink’in bir diğer çarpıcı vaadi olan telepatik internet bilim kurgu filmlerinde görebileceğimiz tarzda bir yenilik. Telepatik internet kavramı interneti bilgisayar üzerinden tarayıcılarla kullanmak yerine hedef siteleri direkt beyninizde görüntüleyebilmeyi vaad ediyor.

Telepati konusunda şu anki gelişmelere göre ilkel kalabilecek EEG başlıkları veya beyne yerleştirilecek elektrot çipler gibi girişimler mevcuttu hatta felçli hastalar yerleştirilen beyin çipleri sayesinde akıllı robot kollar gibi belirli cihazları kontrol edebiliyorlardı. Neuralink’in EEG başlıkları ilkel hale getirmesinin sebebi ise çipin beyne yerleştirilmesi işlemi tamamlandıktan sonra başlık gibi herhangi bir ekstra araç kullanmaya gerek olmaması olacak. Şirket akıllı telefonları, bilgisayarları, telefonları direkt olarak beynimizle kontrol edebilmemize yardımcı olacak telepatik internet sisteminin 2025 yılından itibaren yaygınlaşmaya başlayacağını belirtiyor.

Fare beynine yerleştirilen bir çip.

Cihazın test aşaması hayvanlar üzerinde yapılmaya başlandı bile. Hatta Elon Musk’ın açıklamasına göre çip takılan maymunlar bir bilgisayarı kontrol etmeyi başardılar. Ayrıca Musk, Rogan’a yaptığı bir diğer açıklamada cihazın insanlar üzerinde test edilmeye başlanmasının bir yıl bile sürmeyeceğini ekledi.

“Henüz insanları test etmiyoruz fakat bu durum çok uzun sürmeyecek. Bence bir yıldan kısa bir sürede dijital sinir ağlarını insan beynine yerleştirmeye başlayabiliriz.” -Elon Musk

Çipin ve dijital sinir ağlarının beyne nasıl yerleştirileceği ve insan vücudunun buna vereceği tepkiyle alakalı farklı tartışmalar var. Musk’ın açıklamalarına göre yaklaşık 1 inç boyutunda olan ve kafatasında küçük bir delik açılarak beyne yerleştirilecek implantı insan vücudunun reddetme ihtimali çok düşük. Hatta yapılan açıklamalarda belirtilen risklerin prosedür amacıyla eklendiğini ve görülme ihtimallerinin çok düşük olduğunu söylüyor.

Dijital sinir ağlarının ve Neuralink çipinin insan beynine nasıl entegre edileceğini açıklayan bir modelleme.

Tesla ve SpaceX gibi dev girişimleri de bulunan Elon Musk fırsat buldukça yapay zekânın geliştikçe tehlikeli hale geleceğini ve bir süper zekânın isteyerek veya istemeyerek insanlığı yok etme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyordu. Bu konudaki çelişkiye de şaka yollu bir cevap verdi.

“Yapay zekâ ile ilgili en iyi senaryoda bile geri kalıyoruz. Peki ne yapmamız gerek? Yapılacak olan açık; eğer onları yenemiyorsan onlara katıl. Bizler de zaten bir yere kadar cyborg sayılırız. Akıllı telefonlarımız, bilgisayarlarımız… Eğer telefonunu bulamazsan bir uzvun eksikmiş gibi hissetmeye başlıyorsun.”

İnsansı robot Sophia

 

Bu gelişmeler bir yandan heyecan verirken bir yandan da pek çok soru işaretini yanında getiriyor. Şimdilik iyi niyetli görünen bu çiplerin yakın gelecekte beyin kontrolü amacıyla kullanılmayacağına nereden emin olabiliriz? Bilgilerimizin veya düşüncelerimizin kopyalanma ihtimali düşününce ürkütücü gelmiyor mu? Tüm bunlar şimdilik kuruntudan ibaret olsa bile telepatik internet sisteminin büyük şirketler tarafından kişiselleştirilmiş reklamcılık yapma amacıyla kullanılması kulağa pek de imkansız gelmiyor. Şimdilik hepsi sadece birer varsayım olsa da, Neuralink ve dijital sinir ağları konusundaki gelişmelere Musk’ın teminatıyla 1 yıldan az sürede hep beraber şahit olacağız gibi görünüyor.

Kaynak: Futurism

Share:

administrator

Yıldız Teknik Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olan Kardelen, yeni filmler ve müzikler keşfetmenin yanında teknolojik yenilikleri takip etmekten büyük keyif alıyor ve kendisine ilginç gelen şeyleri Gelecek Burada için yazıyor çiziyor, hatta bizzat Gelecek Burada'nın podcast yayınlarını yürütüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir