Birçoğumuzun çocukluğunu süsleyen belirli oyunlar bulunuyor. Örneğin, 1990’lı yılların çocuklarının hayatını Mario gibi atari oyunları süslerken 2000’li yılların çocuklarının hayatını Microsoft’un geliştirdiği Minecraft oyunu süslüyordu. Minecraft dünyasının yaratıcılığının içinde kaybolan çocuklar saatler boyunca oyundan çıkamıyordu. Hatta birçok kişi şu anda bile oynamaya devam ediyor ve Minecraft’ın farklı dünyalarını keşfediyor. Ancak artık bizim bildiğimiz Minecraft dünyaları büyük bir değişime uğrayabilir. Araştırmacıların geliştirdiği yeni teknolojiler sayesinde her geçen gün farklı bir dijital dünya ile karşılaşıyoruz. Sıradaki aşamalardan biri de Minecraft gibi bir oyunu dijital dünyaya taşımak olabilir.
Kripto Dünyasında Minecraft
Ben Nolan tarafından geliştirilen Cryptovoxels (yeni adıyla Voxels), Minecraft tarzı başka bir oyun gibi görünebilir ancak sanal kripto dünyası içinde kullanıcıya birçok farklı imkân tanıyor. Crytpovoxels, Ethereum blok zincirini kullanarak oluşturulmuş bir oyun gibi gözükürken aynı zamanda bir sosyal platform ve e-ticaret sitesi gibi de görev yapabiliyor.
Crytpovoxels’in sanal dünyasında, isteyen tüm kullanıcılar internet sitesinden giriş yapabiliyor. Buna ek olarak, kripto paralar ile satın alma imkânı sayesinde kullanıcılar sanal dünyada kendilerine özel bir arazi de satın alabiliyor. Bu araziye ne yapacakları ise tamamen kullanıcıya bağlı, bazıları sanal mağazalar inşa ederken diğerleri de gökdelenler inşa edebilir.
Quote: “Cryptovoxels, Ethereum blok zinciri tarafından desteklenen, kullanıcıya ait bir sanal dünyadır. Kullanıcılar arazi satın alabilir ve sanal mağazalar, sanat galerileri, müzik stüdyoları veya hayal edebileceğiniz her şeyi inşa edebilir. Düzenleme araçları dünyaya yerleşiktir ve çok kullanıcılı sesli sohbet, arkadaşlarınızla şehri keşfederek zaman geçirmenize olanak tanır.” – Voxels internet sitesi
Oyun Mekanizması
Cryptovoxels, aynı Minecraft gibi sınırlandırılmış ve belli bir amacı olan bir oyun değil. Başka bir deyişle, açık dünyada kullanıcı keşfetmek, inşa etmek ve arkadaşlarınızla sosyalleşmek gibi hemen hemen her şeyi yapabilir. Hatta Minecraft oyununu oynamış olanlar için kripto oyunun kullanıcı ara yüzü oldukça benzer gözükebilir. Kullanıcı satın aldığı bir arsa üzerinde durduğunda klavyedeki atanmış tuş yardımıyla bir menüyü açabiliyor. Bu menü içerisinde yapı malzemeleri, 2B ve 3B metin, resimler, 3B modelleme içe aktarma opsiyonları ve bunun gibi başka sekmeler bulunuyor.
İnşa etmek için ise aynı Minecraft’ta olduğu gibi istediğiniz bloğa tıklıyorsunuz ve ardından onu yerleştirmek istediğiniz alanın üzerine tıklıyorsunuz. Başka bir deyişle, bir gökdeleni yalnızca birkaç tıklama ile oluşturabiliyorsunuz. Oyun tüm kullanıcılarına sınırsız sayıda siyah ve beyaz yapı taşı imkânı sunarken farklı renklerde yapı inşa etmek için satın alınmasını gerektiriyor.
Sınırsız Yaratıcılık ile Eşi Benzeri Görülmemiş Binalar
Cryptovoxels dünyasını incelendiği zaman gözle görülür derece yüksek bir sanatçı popülasyonunun oyunu oynadığı görülebiliyor. Bundan dolayı bu dijital dünya gerçek dünyayı daha yaratıcı bir şekilde taklit ediyormuş gibi gözüküyor. Sanal dünyayı evi olarak gören ve o şekilde özenerek dizaynları hazırlayan ressamlar, grafik tasarımcılar, 3B modelleme uzmanları ve dijital mimarlar her türden yapılar oluşturarak Cryptovoxels’in dünyasını geliştiriyor ve büyütüyor. Her ne kadar binalar günlük hayatta görülebilecek binalar gibi inşa edilse de daha sonrasında üzerlerine eklenen resimler, NFT koleksiyonları gibi eşi benzeri olmayan ürünler bu yapıları benzersiz kılıyor ve dijital dünyaya yaratıcılık katıyor.
Kripto Dünyasındaki Sosyallik
Cryptovoxels dünyasının sağladığı diğer önemli bir özellik ise dijital sosyallik olabilir. Günümüzde hepimiz internet üzerinde birkaç saat geçiriyoruz ve bazı durumlarda sosyallik bundan kötü etkilenebiliyor. Cryptovoxels’in sağladığı sosyallik imkanları ile hem internette oyun oynarken hem de farklı kişiler ile sosyalleşebilirsiniz. Cryptovoxels’in Discord kanalı veya sanal dünya içi metin veya sesli sohbet yoluyla diğer kullanıcılar ile konuşabilir ve onları tanıyabilirsiniz. Ancak bu dünyadaki sosyal etkileşimler diğer kullanıcılarla konuşmakla da sınırlı kalmıyor: dans partileri, grup fotoğrafları gibi aktiviteler de bu dünyada kullanıcıları bekliyor.
Birçok farklı imkân sunan Cryptovoxels dünyası Minecraft’ın 2000’li yıllarda sağladığı eğlencenin birkaç katını kullanıcıya aktarmayı amaçlıyor. Dijital dünya içerisinde yer alan aktivitelere baktığımız zaman geleceğin oyunlarındaki yaratıcılığın üst düzey olacağını görebiliyoruz. Şu anda hızla büyüyen Cryptovoxels dünyası sizce ilerleyen aylarda kullanıcısına nasıl bir yaratıcılık sunacak?