Akıllı telefon çağının ilk salgını yaşanırken, hükümetlerin Covid-19’un yayılmasını önlemek adına teknolojik açıdan nasıl bir yol izleyecekleri önem kazanıyor. İngiltere’de Google, Facebook, Amazon, Palantir ve diğer teknoloji şirketlerinden temsilciler, virüse karşı savaşa nasıl katkı sağlayabileceklerini tartışmak için toplandı. Tartışmalar, Ulusal Sağlık Hizmeti‘nin talepteki dalgalanmanın ne olabileceğini yönetmesine yardımcı olmak için nasıl veri ve uzmanlık sağlayabilecekleri üzerine odaklandı.

Güney Kore’de yetkililer, karantinaya alınması gereken kişilerin kuralları ihlal edip etmediğini bilmelerini sağlayan bir uygulama oluşturdu. Çin’de, e-ticaret devi Alibaba tarafından oluşturulan Alipay Sağlık Kodu uygulaması, kullanıcıların evden çıkmalarına veya toplu taşıma araçlarını kullanmalarına izin verilip verilmediğini bilmelerini sağlıyor. Ancak New York Times’ın analizlerine göre, uygulamalara kaydolmak, konumunuz ve kimliğiniz hakkındaki verileri polise teslim etmek anlamına gelebilir. Avustralya’daki Monash Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ülkelerin virüsü yönetmek için teknolojiyi nasıl kullandıklarını inceliyor.

“Bu, akıllı telefonunuzla erişebileceğiniz ilk pandemi. Ve ayrıca akıllı telefonların insanları takip etmek ve izlemek ve hareketlerini kontrol etmek için kullanıldığı ilk örnek.”

Profesör Andre Andreeviç,

Tabii ki, sık sık fark edemediğimiz şey, akıllı telefonlarımızın ve üzerlerindeki hizmetlerin bizi yıllardır izliyor olması. Google Haritalar’da oturum açtıysanız, yıllardır bulunduğunuz her yerde tam bir kayda sahip olabilir. Bir iPhone kullanıyorsanız ve fotoğraflarınızı bulutta depoluyorsanız, Apple ayrıca hareketleriniz ve etkileşime girdiğiniz kişilerle ilgili bir kayda sahip oluyor. Maalesef dahası da var.

Güney Kore, yaşanan sağlık krizi sırasında insanların hareketleri hakkında detaylı bilgi edinme konusunda Çin’den daha da ileri gitti. Onların uygulaması, kullanıcılara yakınlarındaki enfekte olmuş insanları ve nerede olduklarını anlatıyor. Bilgiler anonimleştirilmiş olsa da, uygulama kullanıcıları veya polis için haritadaki her yanıp sönen noktanın tam olarak kim olduğunu ortaya çıkarmak çok zor olmayabilir.

Sistem devreye sokulduktan sonra, bu kriz bittikten sonra kullanılmaya devam edilebilir. Örneğin, yıllık grip mevsiminde kullanamamanız için hiçbir neden yok. Kimi hükûmetlerin enfekte olmuş kişileri bir uygulama üzerinden izlemeyi düşündüğüne dair henüz bir gösterge yok. Bununla birlikte bazı ülkelerde hükümetler uzun zamandır bu tür verilere erişmek istiyorlardı, şimdi şans kapılarına dayandı. Fakat kriz derinleştikçe, tüm ülkeler aynı ikilemle karşı karşıya kalacaklar: mahremiyetimizin ne kadarını feda etmeye istekliyiz?

[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/dosya-coronovirusun-olasi-sosyokulturel-etkileri/”]DOSYA | Coronovirüs’ün Olası Sosyokültürel Etkileri[/button]

Kaynak: bbc

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir