Günümüzde ekosistemimizi daha iyi duruma getirmekten -daha doğrusu yeterince dengesini bozduğumuz doğadan çekinmeye başladığımız için- daha az plastik kullanmaktan, atık boyutlarından ve sürdürülebilirlikten bahseder olduk. Bu konuda birçok insanın taşın altına elini sokması gerekiyor. Öyle ki bu mücadele çocukların bile gündemine gelmiş durumda.

Yılın başından bu yana yüz binlerce çocuk iklim değişikliği protestolarına katılıyor. Her şey Greta Thunberg’in ülkesi İsveç’in iklim değişikliği ile mücadelesini eksik görmesiyle başladı.

ComRes araştırma şirketi, 8-16 yaşları arasındaki 2.000 çocuğa, yetişkinlerin çevreyi korumadaki başarısıyla ilgili bir anket yaptı. Ankete katılan çocuklarının yarısından fazlası yani %53’ü yetişkinlerin bu konuda yeterince iyi olmadığını söylüyor. 14-16 yaş aralığındaki çocukların %61’i ise yetişkinlerin daha fazlasını yapması gerektiğini düşünüyor.

Greta’dan ilham aldığını söyleyen 11 yaşındaki Dylan, Dünya’da büyüyeceği için kirliliğin çevre üzerindeki etkileri konusunda oldukça endişe duyuyor. Bunun için bu konuda bir şeyler yapmaya karar vermiş.

“Yetişkinler çoğunu yaşadı, bu yüzden bizim kadar umursamıyorlar.”

Dylan ailesine geri dönüşüm konusunda yardım ediyor. Annesinin çöpleri doğru çöp kutusuna attığından emin olmak için her gün çöp kutularını kontrol ediyor. Annesi sık sık kağıt zarfların içindeki plastik pencereyi çıkarmayı unutuyor. Plastik parça geri dönüştürülemediğinden zarfı kağıt kutusuna atmadan önce pencereyi yırtması gerektiğini yılmadan hatırlatıyor. Işık anahtarlarına etiketler yapıştırarak kardeşlerinin ışıkları kapatması için dikkatini çekiyor.

Dylan-gelecek-burada
Dylan

Dylan bizlere inandığı değerler uğruna yaşı kaç olursa, attığı adım ne kadar küçük olursa olsun mücadele etmemiz gerektiğini hatırlatan bir ‘çocuk’. Biz yetişkinlerin de bu çabayı örnek alarak ekosistemimizi koruma adına yaşımızın ve attığımız adımın niceliğinin önemi olmadan hareke geçmesi gerekiyor.

Kaynak: bbc.uk

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir