Küresel İklim Değişikliği
Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’nden (NCSU) araştırmacılar, ortaokul çocukları aracılığıyla ebeveynlerde küresel iklim değişikliği bilincini artırmaya odaklanan bir müfredat tasarladı.
Çalışma, 10-14 yaş arası çocuklar için özel olarak tasarlanmış bir müfredatın, iklim değişikliği konusunda çocuk-ebeveyn arası aktarımın etkinliğini test etti. Çalışmada hem çocuklardan hem de ebeveynlerden iklim değişikliği hakkındaki endişelerini bir ölçek kullanarak derecelendirmeleri istendi. Sıfır, tarafsız bir tavrı temsil ederken bir ila beş puan, artan endişeleri temsil ediyordu, beş en yüksek düzeydi.
Ebeveynler küresel iklim değişikliği konusunda duyarsızlar
Müfredata katılan çocukların iklim değişikliği endişesinde kontrol grubundaki öğrencilere göre daha büyük artışlar olduğunu; ebeveynlerin iklim değişikliği kaygısındaki değişikliklerin, iklim değişikliğinin zararlı sonuçlarıyla ilgili mesajlara genellikle en dirençli gruplar arasında olduğunu buldular.
Tutumlardaki en büyük değişiklikler, iklim değişikliği konusunda düşük endişe ve yüksek şüphecilik gösteren muhafazakar babalarda olurken, iklim değişikliği etkilerine en az ilgi duyan erkek ebeveynler ve muhafazakar ebeveynler, tutumdaki en güçlü değişikliği gösteriyor. Bununla birlikte çalışma kız öğrencilerin ebeveynleri ile etkili iletişime geçmede ve iklim değişikliği ideolojisini kabul ettirmede oğlanlardan daha etkili olduğunu gösteriyor.

Çocuklarda iklim değişikliği algıları dünya görüşünün veya politik ilişkilerin etkisine daha az duyarlı göründüğü için yetişkinlere daha yüksek iklim kaygısı düzeylerine ilham vermeleri mümkün olabilir. Çocuklar iklim değişikliğini öğrendikçe sosyo-ideolojik etkilerden yetişkinlere oranla daha fazla etkileniyor.
Yapılan araştırma, çocukların sosyal açıdan tartışmalı konularda ebeveynlerini etkileme konsunda iklim değişikliği ile benzer yollarda ilerleyebileceğini gösteriyor. Çocuklar, ebeveynlerle olan özel ilişkileri göz önüne alındığında, iklim değişikliği endişesine karşı sosyo-ideolojik engelleri bile aşabilir. Sonuçlar gösteriyor ki “kuşaklar arası öğrenme” birçok sorun önündeki engelleri aşabilir.
İklim değişikliği nedir?
On yıllardır “küresel ısınma” ismiyle duyduğumuz, önce buzulların erimesi ile gündeme gelen ve dünya çapında yarattığı kaygı, bir farenin altını yavaş yavaş ısıtma misali zamanla yok oldu diyebiliriz. Sürekli duyuyor olmamız bize önemini unutturmuştu ancak son yıllarda orman yangınlarının artması, birçok yerde kar yağışlarının neredeyse bitmesi (Mesela İstanbul’da henüz kar yağmadı), iklim normallerinin ‘özleniyor’ olması tekrar endişelenmemiz için ciddi bir işaret olarak karşımıza çıktı.
Küresel iklim değişikliğinin nedeni nedir?
İklim krizi, ya da iklim değişikliği kısaca dünyamıza bir battaniye görevi gören sera gazı etkisinin kontrolsüzce artması anlamına geliyor. Dünyamıza gelen güneş ışınlarının büyük bir bölümü yansıyarak tekrar dünya dışına gitme eğilimi gösterir ancak gökyüzünde bulunan birçok gaz (karbondioksit, metan, su buharı, ozon, azot oksit vb.) sera gazı etkisi yaparak güneş ışınlarını tutar ve böylece tüm canlıların yaşayabileceği bir ekosistem yaratır. Ancak 18. yüzyılda yaşanan sanayii devriminden bu yana karbondioksit oranının %40 artmasından dolayı güneş ışınları canlılığa zarar verecek orana yükselme eğilimi göstermeye başlamıştır. Bu ve buna bağlı sebeplerle yaşadığımız sorunlara küresel iklim değişikliği diyoruz.
Kaynak: dailymail