Söz konusu çocuklar olduğunda yetişkin gözetiminden uzak bir dijital dünya onlar için oldukça tehlikeli olabiliyor. Biz yetişkinlerin ise bu alandaki bilgi yetersizliği, çocuklarımızın karşı karşıya kaldığı tehlikelerin açık hedefi haline getirebiliyor. İnternetin sunduğu sonsuz içerik ortam siber zorbalığı, +18 içeriklerin ulaşılabilirliğini, kötü alışkanlıklara teşvik edecek reklamları çokça barındırıyor. Bu durum karşısında çoğunlukla savunmasız olan çocuklar, sosyal medya platformlarının insafına kalıyor.
YouTube ve Facebook, günümüzde başta güvenlik olmak üzere birçok konuda kullanıcılarına karşı sorumluluklarını yerine getirmemesiyle eleştiriliyor. Geçtiğimiz yıllarda YouTube, içerik üreticilerine videolarının çocukların tüketimine uygun olup olmadığını belirtecek bir önlem alınacağını duyuran e-posta göndererek konuyla ilgili hassasiyetini vurgulamak istemişti.
DQ Enstitüsü’nün Çevrim İçi Çocuk Güvenliği Endeksi’ne (COSI) göre 30 ülke genelinde ankete katılan 8-12 yaş arası çocukların neredeyse üçte ikisi (%60’ı) en az bir kez siber saldırı riskine maruz kalıyor.
Çocuklar İçin Yeni Nesil Tehlike: Siber Pandemi
İnternet dünyasında yaşanan risklere yönelik köklü iyileşmeler henüz sağlanamazken, hayatımıza yeni bir kavram girdi: Metaverse. Geleceğin interneti olarak tanımlanan evren sunduğu yenilikler ile fiziksel dünyamızda henüz somut bir alan bulmamış olsa da yaratacağı ortama yönelik soru işaretleri araştırmacıları meşgul etmeye yetiyor.
Her yaş grubu için heyacan yaratan dijital evren, çocuklar özelinde düşünüldüğünde bambaşka bir boyuta ulaşıyor. Bilim kurgu filmlerini gerçek dünyaya taşıyan ve herkesi oyuncusu yapabilecek potansiyele sahip evren kullanıcılarına yeni bir dünya vaadediyor.
Dijital yeni dünya çocuklar için uygun olarak tasarlanabilir mi?
Öte evrende yatırımları ile dikkat çeken Lego ve Epic Games bir araya gelerek çocuk dostu bir metaverse inşa etmeyi hedefliyor. Şirketler çocukların çevrim içi ortamda güvenle oynayabileceği bir dijital deneyim oluşturarak meta evrenin geleceğini şekillendirmek için uzun vadeli bir ortaklığa girdiklerini duyurdu.
Lego ve Epic Games ortaklığı çalışmalarını 3 ana ilke üzerinden geliştirecek:
- Çocukların refahına öncelik vermek
- Çocukların mahremiyetini korumak
- Çocukları ve yetişkinleri dijital deneyimlerini şekillendirmek için gerekli araçlarla donatmak
LEGO Group, yaklaşık bir asırdır yaratıcı oyunlarla çocukların ve yetişkinlerin hayal gücünü büyüledi. Metaverse’te çocuklar ve aileler için kurgulanmış eğlenceli bir alan inşa etmek için bir araya gelmekten heyecan duyuyoruz.
Epic Games Kurucu ve CEO Tim Sweeney
Epic Games Metaverse’i bir tür çevrim içi oyun alanı olarak görüyor. İnsanların çok oyunculu oyunlar, akışlı eğlence platformları ve diğer dijital deneyimler arasında sorunsuzca geçiş yaparken hem markalar hem de diğer kullanıcılarla kaynaştığı ortak bir alan olarak tasavvur ettiğini belirtiyor. Epic Games 2017 yılında geliştirdiği Fortnite oyunu ile genç kullanıcılar arasında fazlasıyla ilgi görmüş ve şirkete 9 milyar dolardan fazla ek gelir kazandırmıştı. Epic Games’in Unreal Engine ve oyun geliştirme deneyimi ile Lego ortaklığı, bir sandbox Lego oyununun Roblox ve Minecraft gibi popüler platformlarla rekabet etme potansiyelini ortaya çıkarabilir.
Bu gelişmenin çocukların dijital güvenliği üzerinden ele alınması umut verici bir gelecek inşasına katkı sağlar mı dersiniz?
Kaynak: Washingtonpost