2020 yılında ülke çapında piyasaya sürülecek olan sosyal kredi sistemi, Çin’in “Kültür Devrimi’nden bu yana sosyal mühendislikte en iddialı projesi” olarak tanımlanıyor. Pek çok Çinli, yeni sosyal kredi sisteminin ülke çapında bir güven kriziyle mücadele edeceğini düşünüyor.

Sistem tamamen uygulamaya alındıktan sonra, Çin vatandaşlarına işlerine dayalı bir sosyal kredi puanı verilecek. Örneğin, bir mahkeme faturasının ödenmemesi veya halka açık yerlerde yüksek sesle müzik dinlenmesi düşük bir puana neden olabilir. Bu puanlama insanların sahip olduğu ve olacakları hakları belirleyebilir. Puanı düşük olanlar diğer bir deyişle “kara listede” bulunanların devlet memuru veya belirli sektörlerde çalışması kısıtlanabilir, uçak veya tren bileti almaları engellenebilir. Aslında engellenmeye başladı bile.

Çinli insanlar sistemi hoş karşılıyor ve kabul ediyor. Birçoğu yeni sosyal kredi sistemini, sahtekarlık ve suç gibi şu anda ülke çapında bir güven krizi olarak görülen şeylerle mücadele ederek kamu ahlakını artırmak için ulusal bir proje olarak algılıyor. Halk tükürme veya çöp atma gibi “medeniyetsiz” eylemlerden şikayet ediyor. İyi işler yaparak puan kazanan kişiler, bunları kötü olanlarla kolayca çöpe atabilir.

Çin, artan sayıda dolandırıcılık vakasının yanı sıra gıda güvenliği ve ilaç endüstrilerindeki büyük skandallarla da çokça uğraşıyor. Bir grup, sosyal kredi sisteminin yeniden suç işlemeyi caydıracağını ve bunu da kara liste sistemi aracılığıyla çözeceğine inanıyor.

Kredi puanı finansal getirininin aksine ahlaki değerlerin vuku bulmasını hedefliyor. Vatandaşlar, insanların eylemleri için tam sorumluluk almalarını ve karar vermelerini sağlayan mekanizmalara ihtiyaç duyulduğunu düşünüyor.

Bu da ilginizi çekebilir:

[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/cinden-distopik-dunya-esintileri-sosyal-kredi-sistemi/”]Çin’den Distopik Dünya Esintileri: Sosyal Kredi Sistemi[/button]

Kaynak: channelnewsasia

 

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir