Tüm geleneksel endüstriler gibi tarım da dijital bir değişim geçiriyor. Accenture Digital Agriculture Service raporuna göre mobil teknoloji, tarımdaki küresel geliri 138 milyar dolar artırma potansiyeline sahip. Aynı zamanda mobil çözümler ile endüstrinin karbondioksit ve eşdeğeri emisyonlarını neredeyse beş mega ton azaltabileceği öne sürülüyor. Mobil teknolojinin AgTech (Akıllı Tarım Uygulamaları) ile büyük gelişmelere yol açabileceği gerçeği artık yaygın bir bilgi fakat ne kadar ilerleme kaydedildi ve mobil tarım devrimini gerçeğe dönüştürmek için yeterli girişimler yapılıyor mu merak konusu.

Mobil teknoloji çiftçilere, özellikle de ekonomik olarak daha az gelişmiş ve daha uzak yerlerde bulunanlara, bir dizi avantaj sağlıyor. Mobil bağlantının en önemli faydalarından biri, dar marjlı küçük işletmeler için hayati öneme sahip olan finansal hizmetlere erişimi geliştirmesi. Böylelikle taraflar arasında anında ödeme yapmak, uzun bekleme sürelerini önlemek ve sonuçta ortaya çıkan finansal baskıları gidermek için kullanılabilir. Fon transferini ve alımını kolaylaştırmanın yanı sıra mobil bilgi, dağıtım aracı olarak kullanılıyor. İnternet ve çeşitli uygulamalar aracılığıyla çiftçiler beklenen hava koşulları, yeni düzenlemeler, gerçek zamanlı piyasa dalgalanmaları ve kendi ürünlerinin sağlığını öğrenebiliyorlar. Tanzanya’da UjuziKilimo, toprak okumalarını SMS ile gönderen bir cihaz geliştirdi. Toprak testlerinin bu şekilde mümkün kılınması, çiftçilere topraklarını doğru tip ve miktarda kimyasal madde ile muamele ederek gereksiz gübrelemeyi azaltıyor ve mahsul verimini arttırıyor.

 

Mobil teknoloji, tedarik zinciri boyunca gelişmiş veri görünürlüğüne de katkıda bulunabilir. Mobil tabanlı veri görselleştirmesi sayesinde, çiftçiler ve toptancılar insanların ne zaman daha fazla mahsul isteyeceklerini tahmin ederek arzın talebi karşılayıp karşılamayacağını belirleyebilirler. Dikkate alınması gereken bir diğer önemli husus, pazar erişilebilirliği. Bu sorun ise mobil ağların birçok yere kurularak ticaret alanlarının genişletilmesiyle çözülecektir.

“Mevcut ekosistemin zorlukları küçük çiftçilerin, tarım endüstrisindeki potansiyellerine ulaşmalarını önlüyor.” -Accenture

Çiftçiler bu teknolojiyi kullanmaya hevesli görünüyor çünkü mobil platformlar ucuz ve kapsamlı. Ancak tek başına çiftçilerin hevesi yeterli olmuyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü gibi yapıların, dünya genelinde mobil teknolojilerin kullanımını tanıtması, teşvik etmesi ve belli bir finansman sağlaması gerekiyor. Örneğin Gates Vakfı, yakın zamanda, gelişmekte olan dünyadaki tarımsal verimi artırmak için 306 milyon dolarlık hibe verdiğini açıklamıştı. Ulusal yönetim organları, mobil çözümlerin faydalarını tarımsal derneklere ileterek, gerçek bir fark yaratma gücüne de sahip. Nihayetinde, mobil cihazlar dünyadaki çiftçilerin ürünlerini ve hayvanlarını yönetmelerini, verimlerini artırmalarını ve daha sağlıklı bir tarım ekonomisine katkıda bulunmalarını kolaylaştırıyor.

Kaynak: accenture – disruptionhub

Share:

administrator

96'da İstanbul'da doğdu, Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri bölümünde yüksek lisanına devam ederken İş Geliştirme alanında çalışıyor. Sonunda soru işareti olan her şeye ilgi duyarken geleceğin nerede olduğunu araştırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir