ChatGPT duyurulduğu günden bu yana gündemden düşmezken, birçok farklı girişimciye ve çalışana destek olmaya devam ediyor.

2022 yılının eylül ayında kurulan şirket sayısı 2021 yılının eylül ayına göre %23,9 artış göstermiş durumda. Bu artış da insanların kendi şirketlerini kurmayı daha sık tercih etmeye başladığını ve böylece ortaya yeni fikirlerin çıkabileceğini gösteriyor. ChatGPT

Ancak başarılı bir girişim kurmak düşünüldüğü kadar kolay olmayabiliyor. Faaliyete geçen şirketi ayakta tutmak için birçok fedakârlık yanında sıkı ve etkili çalışma da gerekiyor. Ekibinizi iyi kurmalı ve üretiminizi en iyi şekilde sürdürürken aynı zamanda pazarlamanızı da geliştirerek daha fazla müşteriye ulaşmalısınız. Bu noktada yapay zekânın desteği ile giderleri azaltabilir ve daha büyük başarılara ulaşabilirsiniz.

Son haftalarda gündemin bir numaralı maddesi olan ChatGPT’yi kullanarak belirli şemalar oluşturabiliriz.

ChatGPT ile oluşturulan bir cevap

İlk olarak, ChatGPT nedir?

ChatGPTOpenAI şirketi tarafından geliştirilen bir yapay zekâ algoritması olarak geçtiğimiz aylarda kullanıma açıldı. Algoritma temel olarak kullanıcının yazdığı cümlelere veya sorulara tıpkı bir insan gibi cevap oluşturuyor. Ancak elbette ki bu cevapların da bir sınırı bulunuyor. ChatGPT yalnızca 2021 yılına kadar olan verilere sahip olduğu için cevapları 2021 yılından sonraki gelişmeleri kapsamıyor. Örneğin, ilk kullanıma açıldığında “Twitter CEO’su kim” sorusuna, eski CEO Parag Agrawal’ın adını veriyordu.

Bunun dışında ise ChatGPT internetteki birçok veriye sahip olduğu için birçok konuda doğru bir şekilde yardımcı olabiliyor. Hatta kuracağınız ilk şirketinizde nelere dikkat etmeniz gerektiğini bile size söyleyebiliyor.

Nick Babich varsayımsal bir robot süpürge şirketi kurarak, ChatGPT ile bu ürünü pazarlamaya odaklanmış.

Ürün Özetleri Oluşturma

Yeni bir şirket olarak ortaya bir ürün veya hizmet çıkardığınızda bunu açıklayan yazılar ile müşterilerinize tanıtmanız gerekiyor. Bunun için bazı şirketler pazarlama uzmanları ile çalışarak dikkat çekici içerikler hazırlarken bazı şirketler de maddi sıkıntılardan dolayı bu süreci kendisi yürütmek istiyor ve tanıtım sürecini yeterince verimli yürütemiyor. İşte bunun gibi durumlarda ChatGPT size yardım edebilir ve ürününüzün ön tanıtım yazısını sizin için profesyonel düzeyde hazırlayabilir. 

Bir robot süpürge şirketinde işe yeni başlayan bir pazarlama uzmanı olduğumuzu düşünelim, henüz markete çok hakim değiliz. Robot süpürge tanıtırken, robot yazar dostumuzdan küçük bir destek istemenin ayıbı olmaz.

ChatGPT ile oluşturulan girişimcilik üzerine bir cevap

Her ne kadar tanıtım açısından oldukça iyi bir yazı olsa da ChatGPT’nin de bazı alanlarda kısıtları bulunuyor. Örneğin, yukarıdaki örneğe baktığımızda robot süpürgeler için genel izlenim yazısı ile temel özelliklerini oldukça iyi bir pazarlama yöntemi ile yazdığını görebiliriz. Ancak hedeflenen kitle hakkındaki maddelere baktığımızda yalnızda yoğun kişiler, evcil hayvan sahipleri ve alerjik kişiler tanımlaması ile bu alanın oldukça sınırlayıcı ve yeteri kadar müşteriye ulaşmasını engelleyici potansiyele sahip olduğunu görebiliyoruz. 

ChatGPT ile Pazarlama

Her şirketin, müşterilerini ikna etmesi gerekiyor. Sonuçta pazarda onlarca farklı alternatif ile rekabet içerisindesiniz değil mi? Bunun için pazarlama esnasında ürününüzün ilgi çekici özelliklerini kullanarak potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekmelisiniz. Bunun için de yapay zekâ algoritmaları hazır olarak bekliyor. ChatGPT şirketlere pazarlama alanında ilk başlangıcı yaparak destek olabiliyor.

ChatGPT ile oluşturulan reklam üzerine bir cevap

Algoritmaya robot süpürgeler için bir pazarlama sorusu sorulduğunda birçok farklı madde listeleniyor. Ancak bunun kusursuz bir liste olduğunu söyleyemeyiz. Birçok pazarlama örneğine bakıldığında, burada birkaç temel problem bulunduğunu söylemek mümkün: 

  • İlk olarak, ChatGPT olması gerektiğinden oldukça uzun bir liste oluşturuyor. Yaklaşık iki uzun cümleden oluşan yedi maddelik bir nevi paragraf oluşturuyor. Pazarlama sırasında ise genellikle kısa ve öz maddelerin tercih edilmesi gerekiyor. 
  • İkinci olarak pazarlama maddelerinde özgün içerikleri bulmak oldukça zor olabiliyor. Bu örnekte, maddelerin ürün özeti ile çok benzediğini ve farklı dikkat çekici unsurlar içermediğini görebiliyoruz. Bu durum da pazarlamanın temelinde olan dikkat çekicilikten uzak olduğu için bir problem oluşturuyor.

Tasarımın Hazırlanması

Tüm bunların yanı sıra ChatGPT sizin için kod yazabiliyor ve tasarımınızın ana maddelerini oluşturabiliyor. Örneğin, algoritma renklerin farklı psikolojileri taşıdığını göz önünde bulundurarak markanız için özel bir renk paleti oluşturabiliyor. E-ticaret sitesi için farklı renk paleti, robot süpürge için farklı renkler tavsiye edebiliyor.

ChatGPT ile oluşturulan renk üzerine bir cevap

ChatGPT’den robot süpürge için bir renk paleti talep edildiğinde 4 farklı opsiyonu kullanıcıya sunuyor. Böylece kullanıcı kendi şirketi için en uygun gördüğü renklerle ürününü müşterisine daha çekici bir şekilde tanıtabiliyor. 

Tüm bunlara bakıldığında ChatGPT yeni kurulan şirket için mükemmel bir fırsat oluşturabilir. İnternet sitesi oluşturmak, pazarlama uzmanı işe almak, ürün tanıtımı hazırlamak gibi temel ihtiyaçların çoğuna çözüm oluşturma potansiyeline sahip algoritma ilerleyen yıllarda şirketlerin vazgeçilmezi haline de gelebilir gibi gözüküyor. Peki, ya siz kendi şirketinizi ChatGPT gibi bir yapay zekâ ile oluşturmak ister misiniz?

Share:

administrator

Robert Kolej’de 12. sınıf öğrencisi olan Can, yapay zekanın ve kodlamanın içinde bulunduğu projelerde yer almayı seviyor. Kendini geliştirmek için programlar kodluyor ve uygulamalar hazırlıyor. Ayrıca, ekonomi alanına da ilgi duyuyor ve borsayı takip etmeyi seviyor. Yeni şeyler öğrenmeye ve araştırmaya karşı isteği, onun geleceği araştırmasını ve bu konular hakkında yazılar yazmasını sağlıyor.