Dünyanın her yerinde temiz hava azalırken Türkiye’nin dört bir yanında ve özellikle Türkiye’nin durumunun ön izlemesi olan İstanbul’da da betonlaşma günden güne artıyor. Gerek yeşil alanların katledilmesiyle gerek afet toplanma yerlerinin hiçe sayılmasıyla yapılan bu siluetlerin zararını bir nebze de olsa azaltmak mümkün. Rutgers Üniversitesi’nden Malzeme Bilimi Mühendisi Profesör Richard Riman yaratıcılığını piyasaya sürerek, düşük sıcaklıktaki su reaksiyonlarını kontrol etmek için esnek bir yöntem geliştirdi ve beton da dahil olmak üzere bir dizi ürüne uygulanacak enerji tasarruflu bir teknoloji icat etti.
Başlığı oluşturan bu kompozit bazlı ürünlerin ilki Solidia Concrete. Solidia Concrete, düşük tozlaşma ile sudaki veya diğer sıvılardaki beton üzerindeki grenli bölgeleri tuzla kaplıyor. Betonun yüzde ikiden daha az bir su emme derecesi ve yaklaşık 10,000 psi’lik bir basınç dayanımı var. Reaktif hidrotermal sıvı faz yoğunlaştırma (rHLPD) adı verilen bir teknoloji ile nadiren 240 derecenin üzerine çıkan düşük sıcaklıkta bir işlem gerçekleştiren Riman, Solidia Çimento ile birleştirildiğinde, karışımın karbon ayak izini yüzde 70’e kadar azaltabileceğini düşünüyor.
“Bir teknoloji piyasada yıkıcı bir yenilik haline geldiğinde genellikle büyük sermaye harcamalarına ihtiyaç duymaz. Geleneksel beton ve çimento dünyasına bunu mümkün kılacak bir işleme teknolojisini geliştirdik. Aynı şeyi gelişmiş malzemelerde yapmayı planlıyoruz.”
Richard Riman
Geleneksel betonun elde edilmesi için yüksek ısı gerekiyor ve bu da fosil yakıtların yakılması anlamına geliyor. Beton ayrıca kalsiyum karbonat kalsiyum oksit ve aşırı karbondioksite geçtiğinde karbondioksit yayıyor. Bazıları çimento ve beton üretiminin yıllık insan kaynaklı karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 5’ini oluşturduğunu tahmin ediyor.
https://youtu.be/ZorIDt-P2L0
Riman bu teknolojiyi yaklaşık dokuz yıl önce geliştirdi. Ancak, karbon salınımı ve iklim değişikliği üreticiler için daha büyük bir sorun haline gelinceye kadar piyasaya sürmedi. Bir milyar dolarlık piyasada Riman, adımlarını dikkatlice zamanlamak zorunda kaldı. Yatırımcılar nihayet yeşil teknolojiyi uygulanabilir ve pazarlanabilir bir fırsat olarak gördüklerinde, Riman engellenmeyeceğini biliyordu. Yaptığı ilk şey, geleneksel Portland çimentosu ile aynı maliyetli olan bir malzeme yapabileceğini göstermek oldu. Profesör bu teknoloji ile nihayetinde bir şirketten diğerine, küçük, orta ve büyük işletmelerden sonra başlayabileceği bir ‘Malzeme Vadisi’ yaratmak istiyor.
[button color=”red” size=”normal” alignment=”center” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.gelecekburada.net/cevresel-ayak-izleri-azaliyor-kurumsal-surdurulebilirlik-hamleleri/”]Çevresel Ayak İzleri Azalıyor: Kurumsal Sürdürülebilirlik Hamleleri[/button]
Kaynak: interestingengineering