Teknoloji fuarları içinde önemli bir yere sahip olan CES, bu yıl da oldukça iddialı tanıtımların merkezi oldu. Birçok yeniliğin yaşandığı fuarda sektöre yön veren teknolojilerin yanında, oldukça enteresan projeler de dikkat çekiyor.
Yapay Zekâ Evcil Hayvan: MOFLIN
Star Trek hayranlarının tribblelar ile arasında benzerlik kurabileceği bu yapay zekâ evcil hayvan, aslında bir yapay zekâ robot. Vanguard Industries Inc. tarafından geliştirilen MOFLIN, gerçek hayvanlar gibi zaman içerisinde duygusal yetkinliğini geliştirebiliyor. Doğadan ilham alınarak ve ürüne özel tasarlanan bir algoritma ile tasarlanan robot evcil hayvanlar, sensörleri sayesinde etrafındakileri zamanla tanıyor, etkileşime geçtiği nesneler ile iletişimi ve ortak kalıpları öğreniyor ve gelişiyor.
MOFLIN dildeki ses kalıpları ve dijital ses kombinasyonları arasından seçim yaparak hislerini ifade eden ve iletişim kurduğu kişiye karşılık verebiliyor. Dışarıdan bakıldığında yumuşak tüyleri ve çıkardığı şirin sesler ile sevimli bir evcil hayvandan çok farklı gözükmese de canlı bir hayvanla kurulan bağın yerini tutabileceği tartışma konusu.
Yeni Nesil Klavye: Typewise Keyboard
Typewise AG tarafından geliştirilen klavye Typewise Keyboard, kendisini yeni nesil klavye olarak tanımlıyor. Öncelikli olarak verimliliği artırmayı amaçlayan tasarımcılar, bir yandan da güvenli mesajlaşmayı sağlamak istiyor.
Petek şeklindeki klayve düzeniyle 2 baş parmağı da kullanarak mesaj yazmayı kolaylaştıran Typewise, yanlış yazım oranlarını %80 oranında azalttığını ifade ediyor. 40’tan fazla dil desteği sunan klavye, kullanıcıların farklı klavyeler arasında geçiş yapmadan eş zamanlı olarak farklı dillere uygun klavyeleri kullanabilmesine olanak veriyor.
Tamamen kişiye özel olan bu klavyeler, cihazda topladığı tüm veriyi yalnızca o cihazda depoluyor.
Yapay Zekâ Destekli Köpek Tasması: Petpuls
Hayvan dostunuzu daha iyi anlamanıza yardımcı olan yapay zekâ destekli köpek tasması, Disney animasyon filmi Yukarı Bak!’daki köpek Dug’dan esinlenilerek tasarlanmışa benziyor.
Yukarı Bak, Köpek Dug Sahnesi
Köpeklerde 5 temel duygu durumunu mutlu, gergin, sinirli, üzgün ve rahat olarak özetleyebiliriz. Hayvan dostunuzdaki duygu durum değişikliklerini tespit eden, izleyen ve analiz eden bu akıllı tasma fiziksel ve ruhsal sağlığın korunmasında önemli rol oynayabilir. Köpeğinizin hareket ve uyku takibini yaparak en iyi dostunuzu daha iyi anlamanıza yardımcı olan Petpuls, çevre dostu silikon malzemeden üretiliyor. Wİ-Fİ ile iOS ve Android uygulamasına bağlanarak, hayvan dostunuzun sağlık verilerini uygulamadan takip edebilir ve kişiselleştirilmiş hayvan bakımı hizmetinden faydalanabilirsiniz.
Derin Sinir Ağı Destekli İşitme Cihazı: Oticon More
Oticon Inc. tarafından geliştirilen cihaz, geleceğin işitme cihazlarına bir ön izleme niteliğinde olabilir. Oticon More 12 milyon gerçek ses kullanılarak eğitilen Derin Sinir Ağı sayesinde, laboratuvarda üretilen ses geliştirme algoritmalarına göre sesleri çok daha doğal bir şekilde aktarabililiyor. Tasarımcılar net, hassas olarak dengelenmiş ses aktarımları ile beynin veriyi işlemesini kolaylaştırdığını ifade ederken, kullancıların konuşmaları çok daha az efor sarf ederek anlayabileceğini ve daha fazla hatırlayabileceğini söylüyor.
Sonunda Akıllı Parfümler Geliyor: NINU Perfume
Henüz patenti beklenen akıllı parfüm, tasarımcılarına göre dünyada bu alandaki ilk örnek. Yapay zekâ destekli uygulaması sayesinde kullancıların birkaç saniye içinde kendi parfüm kokusunu yaratması mümkün. En iyi kalite Eau de parfum ve yüksek kalite İtalyan tasarımı ile parfüm sektörünün geleceğinde önemli bir gelişme olabilecek NINU Perfume, 3 farklı yüksek kalite aromayı tek cihazda barındırıyor. Kullanıcılar uygulama aracılığıyla karışımın dengesini değiştirip kendilerine özel kokular yaratabiliyor.
Bu uçuk örneklerin yanında, birçok alanda fark yaratan ve geleceği şekillendiren teknolojilerin tanıtıldığı CES 21 hakkında daha fazla bilgi için #CES21 başlıklı yazılarımıza göz atabilir veya buradan program ve ürünleri inceleyebilirsiniz.
Kaynak: Interesting Engineering